Церковне свято 28 січня: чому сьогодні потрібно покаятися

0
Церковне свято 28 січня: чому сьогодні потрібно покаятися
28 січня за новим церковним календарем згадують преподобного Єфрема Сиріна. У народному календарі - Єфремов день. Чим відомий святий, з якими молитвами до нього звертаються, традиції та заборони цього дня, а також що відзначають у православній церкві.

Про це пише Уніан.

28 січня 2024 року - яке сьогодні церковне свято за новим і старим календарем
28 січня (10 лютого за старим стилем) - день пам'яті преподобного Єфрема Сиріна, якого називають учителем покаяння.

Єфрем жив у IV столітті в Месопотамії (нині територія Іраку). Він був родом із сім'ї землеробів, батьки намагалися виховати його благочестивою людиною. Але він, будучи юним, часто затівав сварки, бо вирізнявся важким характером і навіть сумнівався в промислі Божому, поки з ним не стався один випадок.

Якось Єфрема несправедливо звинуватили в крадіжці овець і на 70 днів посадили до в'язниці, де теж сиділи хибно звинувачені люди. Молодий чоловік не міг зрозуміти, чому безневинні очікують на суд, і якось уночі почув голос - той велів йому згадати свої ранні гріхи. Єфрем пригадав і розповів співкамерникам історію, як він випустив із загону чужу корову і її розтерзали звірі. Інші також почали згадувати свої проступки. Далі сталося несподіване: на суді Єфрема та всіх невинних виправдали, а знайшли справжніх винуватців злочинів. Молодий чоловік був настільки вражений, що вийшов із в'язниці, вирішив стати пустельником і пішов у гори, де практично весь час молився і тлумачив священні писання. Майже 15 років Єфрем провів в учнях у знаменитого подвижника святого Якова, а також довгий час жив у монастирі поблизу міста Едесса в Сирії. Там він став учителювати, а кожну свою проповідь починав викриттям своїх гріхів.

Преподобний Єфрем став автором багатьох молитов і піснеспівів, які використовуються в церковному богослужінні. Кожного дня Великого посту читають його покаянну молитву, що закликає до духовного оновлення "Господи і Владико живота мого...".

Свято 28 січня за старим стилем - день пам'яті преподобного Павла Фівейського. Раніше ми розповідали, що можна і не можна робити на церковне свято 15 Січня.

Про що говорять прикмети на 28 січня
За прикметами дня судили, якими будуть погода найближчим часом і влітку:

якщо день вітряний - сирим буде весь рік;

ліс почорнів - чекай тепла;

яскраві зірки - до морозу, тьмяні - до тепла;

ясний день видався - літо буде спекотним і сухим.

У народному календарі 28 січня - свято "Єфремов день", "Єфрем-вітродуй" і "Запечник". Єфрема в народі асоціювали з домовиком, "іменини" якого відзначають також цього дня.

Що не можна робити 28 січня

лихословити, сваритися, робити непристойні вчинки;

відмовляти в допомозі та милостині;

ображати тварин.

У народі вважається дуже поганою прикметою цього дня вбивати в будинку будь-яких комах: павуків, цвіркунів і навіть тарганів - можна накликати біди й нещастя. Заборонено також ображати кішок або інших вихованців.

Що можна робити 28 січня
У день пам'яті святого Єфрема добре покаятися у своїх проступках, як це свого часу зробив сам святий, попросити в Господа вибачення і в тих, кому завдали неприємностей. До преподобного Єфрема Сирина звертаються, коли долають злість і гнів, святого просять напоумити чоловіків, схильних розпускати руки, моляться за мир у сім'ї, домі та державі.

У народі цього дня вважається дуже поганою прикметою вбивати в оселі будь-яких комах: павуків, цвіркунів і навіть тарганів - можна накликати на дім біди й нещастя. Не можна ображати кішок або інших вихованців - за це чекає покарання.

28 січня - іменини сьогодні
Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають: Володимир, Георгій, Єфрем, Ігнатій, Ольга, Федір.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-1

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні