Церковне свято 29 жовтня: з чим слід бути обережним цього дня

0
Церковне свято 29 жовтня: з чим слід бути обережним цього дня
29 жовтня за новим церковним календарем згадують святу Анастасію Римляниню. Кого вшановують цього дня за старим стилем, про що моляться святій, народні прикмети і заборони дня.

Про це пише Уніан.

29 жовтня (11 листопада за юліанським календарем) - день пам'яті великомучениці Анастасії Римлянині.

Анастасія Римляниня жила в Римі і була сиротою. Її під своє заступництво взяла настоятелька жіночого монастиря, в якому дівчинка і виросла.

Анастасія була дуже вродлива і до неї сваталося багато багатих чоловіків, але дівчина вирішила присвятити своє життя Господу і всім відповідала відмовою. На неї донесли воєначальнику Прову, який у той час влаштовував гоніння на християн. Коли дівчину доставили до правителя, він намагався лестощами примусити її відмовитися від віри в Христа, але безуспішно. Тоді святу піддали тортурам і стратили.

Свято 29 жовтня за старим стилем - день пам'яті святого Лонгина Сотника. Раніше ми розповідали, що можна і не можна робити на церковне свято 16 жовтня.

Прикмети на 29 жовтня
За прикметами дня орієнтувалися, яка буде погода найближчим часом:

іній на деревах - чекай потепління;

хмари рідкісні - встановиться ясна і морозна погода;

вітер південно-західний - до негоди;

небо вночі ясне і зоряне - вранці буде гарна погода.

У народному календарі 29 жовтня - свято Анастасія Овечниця, Настасьї-овечниці, Настя-овчарниця. Святу Анастасію вважали заступницею овець, за старих часів цього дня закінчували стригти овець і особливо шанували пастухів.

Що не можна робити 29 жовтня
Цього дня є низка заборон. Що сьогодні не можна робити:

сваритися, лихословити, ображати кого-небудь;

відмовляти в допомозі;

впадати у відчай, сумувати, думати про погане.

За народними прикметами, цього дня не слід залишати дітей без нагляду - вважається, що вони можуть захворіти. Також потрібно бути вельми обережними з незнайомими людьми - таких краще не пускати в дім, інакше можна втратити фінансове благополуччя і спокій у родині. У жодному разі не можна допустити сварки між подружжям - ще 40 днів не помиряться.

Що можна робити 29 жовтня
Святій Анастасії моляться насамперед пастухи - вважається, що вона допомагає від хвороб і віднадити вовків від стада. Також просять у святої здоров'я, зміцнення віри в гоніннях і полоні, позбавити сумнівів, тяжких спогадів, смутку і зневіри.

За старих часів жінки цього дня готували пироги з борошна нового врожаю - дякували таким чином пастухам за їхню роботу. Пригощали пирогом і домашніх: для того, щоб у домі панував мир і спокій, його потрібно було з'їсти в сімейному колі. Традиційною стравою 29 жовтня вважається овечий і козячий сир.

З цього дня також починали прясти теплі речі з вовни - наближалися морози.

29 жовтня - іменини сьогодні
Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Віктор, Кирило, Микола, Кузьма, Іван, Євген, Василь, Павло, Марія, Анастасія.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-2

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні