Народне свято 28 жовтня, чому дівчатам заборонено мити і розчісувати волосся

0
Народне свято 28 жовтня, чому дівчатам заборонено мити і розчісувати волосся
Сьогодні, 28 жовтня, в православному календарі день пам’яті Параскеви Іконійської (П'ятниці).

Про це пише ТСН.

Параскева Іконійська була християнською святою та великомученицею, яка жила в III столітті в Малій Азії і постраждала за свою віру в Христа. Її ім’я означає “П’ятниця” грецькою мовою, бо вона була хрещена в п’ятницю і п’ятниця була днем Страстей Христових. Вона стала проповідницею і обернула до християнства багатьох людей. За це її засудили до смерті і жорстоко мучили. Під час тортур вона віддала Богові свою душу.

Її культ поширився серед православних вірян, особливо на сході Європи. На іконах її зображують у червоному одязі мучениці, вона тримає хрест, згорток або посудину з миром. Шанується Параскева як покровителька полів, худоби, сімейного добробуту і цілителька хворих.

У народній традиції східних слов’ян Параскева П’ятниця також асоціювалася з давнім культом родючості і персоніфікацією п’ятниці як жіночого дня тижня. Це був переважно жіночий культ, пов’язаний з вшануванням “святих місць” — джерел, криниць, каменів. Параскева П’ятниця вважалася жорсткою покровителькою, яка карала жінок за порушення певних правил.

Церковне свято 28 жовтня — день пам'яті преподобного Іова Почаївського
Преподобний Іов Почаївський був великим православним священнослужителем, письменником і чудотворцем, який жив у XVI-XVII століттях. Він народився в Галичині, а в 12 років став монахом. Він був настоятелем Дубенського Хресного монастиря, де сприяв виданню Острозької Біблії. Пізніше переселився до Почаївської гори, де заснував Почаївську лавру. Іов написав багато творів на захист православ’я і створив Почаївську типографію. Він помер 1651 року, а його мощі були знайдені нетлінними 1659 року.

Прикмети 28 жовтня

Іній на деревах вранці вказує на заморозки.

Вранці туман — чекайте на відлигу.

Йде сніг — весна прийде рано.

Що сьогодні не можна робити
Цього дня жінкам заборонялося сваритися і лаятися, інакше на них чекала одинока старість. Також не можна надто сильно веселитися — пізніше будете лити сльози. Під заборону підпадало рукоділля. А дівчатам не можна було мити та розчісувати волосся — інакше ще довго доведеться чекати на нареченого.

Що можна робити сьогодні
Цього дня зазвичай займалися дрібними домашніми справами і робити це потрібно лише в хорошому настрої. Також дівчатам за повір'ями потрібно було помолитися до святої Параскеви, щоб швидко і щасливо вийти заміж.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-4

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні