Церковне свято 14 жовтня: чому цього дня жінкам не можна нічого робити

0
Церковне свято 14 жовтня: чому цього дня жінкам не можна нічого робити
14 жовтня за новим церковним календарем згадують мучеників Назарія, Гервасія і Протасія, а також мученицю Параскеву Сербську. Кого вшановують цього дня за старим стилем, що можна і не можна робити?

Про це пише Уніан.

14 жовтня 2023 - яке завтра церковне свято за новим і старим календарем
14 жовтня (27 жовтня за юліанським календарем) - день пам'яті мучеників Назарія, Гервасія і Протасія та мучениці Параскеви Сербської.

Назарій народився в Римі і походив зі знатної та заможної родини. Їхніх батьків хрестив апостол Петро, а самого Назарія - перший римський єпископ Лін. Ще юним Назарій вирішив присвятити життя служінню Христу і багатьох язичників навернув до християнства.

У Медіолані (нині Мілан) він познайомився з близнюками Протасієм і Гервасієм, які тоді були в темниці. Близнюки були відомі як чудотворці, і Назарій вирішив підтримати їх. За це його побили і вигнали з міста, і проповідник вирушив до Галлії, у місто Сім'є. Там він навернув до християнства чимало язичників і хрестив сина християнки - Келсія, який згодом став його учнем і сподвижником. Разом вони й постраждали за віру: їх схопили й піддали тортурам, кинули на поталу диким звірам і намагалися втопити в морі. Але мученики дивом залишалися неушкодженими. Вражені побаченим воїни самі прийняли християнство і відпустили Назарія і Келсія. Вони знову опинилися в Медіолані - хотіли відвідати Гервасія і Протасія. Але імператор Нерон, дізнавшись про це, наказав усіх стратити.

***

Преподобна Параскева (Петка Сербська) жила в XI столітті. Вона була родом із заможної родини, її батьки були християнами. Параскева з малих років слідувала християнському життю. Відомо, що якось на церковній службі вона почула слова Христа з Євангелія від Матвія: ""Якщо хто хоче піти за Мною, відкинься від себе і візьми хрест свій, і йди за Мною". Параскева стала допомагати бідним, а після смерті батьків, роздавши майно, разом із братом Євфимієм прийняла чернецтво. Після дівчина пішла в Йорданську пустелю, де прожила до глибокої старості, харчуючись ягодами і рослинами. За два роки до її смерті до неї з'явився ангел і велів їй повернутися в рідні місця - так вона і зробила.

Святу Параскеву шанують як покровительку жіночої роботи і ткацтва, особливо в Балканських країнах.

Прикмети на 14 жовтня

За прикметами цього дня судять, якою будуть осінь і зима:

дощ із ранку - завтра буде гарна погода;

тепла і сонячна погода - осінь буде затяжною;

сніг випав - Різдво буде без снігу;

північний вітер - до холодної зими, південний - до м'якої.

У народному календарі 14 жовтня - свято Параскева Брудниха. Здавна святу вважали жіночою заступницею і покровителькою. Бруднихою її прозвали тому, що в цей час починалися сильні дощі, земля розмокала і перетворювалася на бруд.

Що не можна робити 14 жовтня
Що сьогодні не можна робити:


готувати, прати, шити, вишивати, прасувати, робити прибирання - до неприємностей;

турбувати землю - копати, садити тощо;

голосно сміятися і веселитися - до нещасть;

вирушати в далеку дорогу - можуть чекати невдачі.

Заборони на роботу стосуються особливо жінок - цей день потрібно присвятити молитвам святій і самій собі, а всі жіночі клопоти слід відкласти на потім.

Що можна робити 14 жовтня
Цього дня добре піти в храм і помолитися святим. Святу Параскеву, яка все життя провела в поневіряннях, вважають покровителькою жінок. Тому 14 жовтня жінкам належить відпочивати.

Параскеві моляться про зцілення ран, хвороб і про захист від пристрастей. До преподобної, як і до Богородиці на Покрову, звертаються дівчата і жінкиз проханнями про заміжжя, гарного нареченого, щасливе сімейне життя і про зцілення жіночих хвороб, зубного, головного болю, лихоманки.

Добре цього дня допомогти жебракам, поділитися їжею, дати речі, нагодувати бездомних тварин. Також усіх, хто переступав поріг будинку, слід погодувати. 14 жовтня потрібно приготувати пшеничну кашу з маслом - ця страва символізує удачу.

14 жовтня - іменини сьогодні
Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Парасковія, Ігнатій, Кузьма, Максиміліан, Михайло, Назар, Микола, Петро.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
2

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні