Хто з українських чоловіків зможе виїхати за кордон з 1 вересня

0
Хто з українських чоловіків зможе виїхати за кордон з 1 вересня
Загальна мобілізація та воєнний стан в Україні продовжені щонайменше до 15 листопада 2023 року, тому й надалі діє режим заборони на виїзд за кордон чоловіків від 18 до 60 років. Проте для низки категорій військовозобов’язаних застосовуються винятки, закріплені законодавством, що дозволяють їздити в інші країни під час війни.

Про це пише Обозреватель.

Рішення щодо виїзду за кордон щодо чоловіків від 18 до 60 років ухвалюють на місці представники Державної прикордонної служби. Тоді як Правила перетинання держкордону громадянами України, затверджені постановою КМУ №57, визначають список категорій військовозобов’язаних, яким дозволено покидати Україну під час воєнного стану.

Але важливо знати, що не всі чоловіки, які мають право на відстрочку від призову за статтею 23 ЗСУ "Про мобілізаційну підготовку і мобілізацію", мають право виїжджати з країни. До прикладу, з літа 2022 року з країни заборонили виїзд студентам, які вступили до навчальних закладів за кордоном, водночас в Україні студенти, аспіранти та докторанти отримують відстрочку від мобілізації.

Під час воєнного стану деяким чоловікам дозволено виїзд за кордон без додаткових документів і перевірок. Зокрема, особам до 18 та після 60 років, а також 18-60-річним, які постійно проживають за кордоном та мають про це відповідні позначки в паспорті.

За кордон можуть виїжджати військовозобов’язані чоловіки (від 18 до 60 років) таких шести категорій, які передбачені законодавством:

– виключені з військового обліку за станом здоров’я;

– яким дозволено виїзд за кордон за станом здоров’я;

– яким дозволено виїзд за кордон за сімейними обставинами;

– яким дозволено виїзд за кордон через професію;

– яким дозволено виїзд за кордон для допомоги Силам оборони щодо протистояння РФ;

– держслужбовцям (чоловікам і жінкам).

На офіційному сайті Державної прикордонної служби перераховано окремі випадки та вказано документи, які необхідно підготувати для виїзду за кордон таким військовозобов’язаним громадянам.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
2

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні