14 червня - Петрів Піст: головна заборона на цей день

0
14 червня - Петрів Піст: головна заборона на цей день
Церковне свято сьогодні, 14 червня - день пам'яті святих Юстина Філософа та Юстина Римського.

Про це пише УНІАН.

Двох святих Юстинів шанують 14 червня за юліанським календарем. За новоюліанським календарем, на який Православна церква України перейде з 1 вересня 2023 року, цих святих згадуватимуть 1 червня.

Святі мученики Юстин Філософ і Юстин Римський жили в різний час і в різних державах, але обидва постраждали за християнську віру в один день.

Юстин Філософ жив в I-II століттях в Іудеї. Ще в дитинстві він цікавився науками та грецькою філософією. Коли Юстину виповнилося 30 років, він хрестився і почав проповідувати в Римській імперії та Азії. Трохи пізніше відкрив своє училище і там викладав християнську філософію.

За часів правління імператора Антоніна Пійї почалися гоніння на християн. Тоді Юстин передав правителю написану ним книгу "Апологію", і в результаті гоніння припинилися. Але опоненти не залишили в спокої філософа і обмовили його. Юстина судили в Римі, помер святий мученицькою смертю. Його мощі зараз знаходяться в Римі.

Священномученик Юстин Римський жив у кінці III століття в Римі. Святий папа Сікст висвятив його в сан священика, і Юстин став керувати християнською громадою.

Це були часи правління Валеріана, коли християни також потрапляли під гоніння. Юстину довелося поховати багатьох своїх учнів, які постраждали за віру, і святого папу. Імператору доповіли, що Юстин продовжує проповідувати, тому його схопили і стратили.

Яке сьогодні свято - народні прикмети 14 червня
якщо сьогодні червона зоря - до багатого врожаю жита;
зацвіло жито - буде хороший улов коропа;
граки ходять по траві - встановиться погожа погода;
веселка стоїть в небі до полудня - скоро буде дощ.

Наші предки вважали, що саме 14 червня весна остаточно покидає землю, а на її місце приходить літо. У народі цей день прозвали Устинів день і говорили: "Устин - між травнем і червнем тин".

Що не можна робити на церковне свято 14 червня
сваритися і сумувати - вважається, що тоді зі сварок і смутку не вилізеш надовго;
брехати і обмовляти - все сказане обернеться проти брехуна;
ображати людей або тварин.

Головна заборона цього дня - ставити огорожу або паркан, бо, як вважали наші предки, може бути пожежа.

Церковне свято сьогодні в Україні - що можна робити 14 червня
Сьогодні триває Петрів піст - тим, хто постить, слід дотримуватися його правил.

У цей день можна робити прибирання в будинку, займатися городом, збирати лікарські трави - вони сьогодні мають особливу силу. Вважалося також, що до цього дня встигає брусниця - якщо з'їсти жменю ягід, то весь рік буде вдалим.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-3

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні