«Що поету треба? Треба неба!», - сьогодні Василю Простопчуку виповнилося б 70 років

1
3
«Що поету треба? Треба неба!», - сьогодні Василю Простопчуку виповнилося б 70 років
"Веселий, безтурботливий і легковажний пересмішник - то лише його ефектна літературна маска. Насправді Василь Простопчук - тонкий лірик і глибоко іронічний поет. Був майстром слова і завжди хотів для себе "... Слова дивини, такого слова, що відводить сни. Хмільного з ночі, з кольору ромашки, зі смаком вишні, запахом весни ". А ще Василь Простопчук знайшов інший свій жанр - "гному"(короткий повчальний вислів), а відтак, показав життя через побільшувані лінзи іронії, сатири і гротеску. Реальний вираз цього - його музей тоталітаризму.

Про те, що в його творах, як і в житті, не було фальші, штучності, а глибока і чиста правда буття, - засвідчить і ця книга, як данина поваги і вдячності талановитому волинянинові - Василеві Васильовичу Простопчуку".



Так починається книга пам'яті під назвою Василь Простопчук: "Схочеш згадати - згадай", підготовлена до 70- річчя з дня народження поета в рамках проекту "Честь маю" благодійного фонду" Рідна Волинь" , який очолює Дмитро Глазунов. До речі, саме цими рядками починається вірш В. Простопчука "Білі метілі".

"Слід, залишений Василем Простопчуком не вимірюється кількістю його книг, хоча їх було чимало - понад 70 видано в часи незалежності України. Феномен його творчості інший - таке різномаїття слова, яке, здається, й було лише одному йому під силу. Тонкий лірик, поет пісняр, сатирик і гуморист... В творчості, як і в житті, він був простий і зрозумілий. Та неповторний, не такий, як інші. Можливо, через ту розвітрену путь, що її пройшов хлопчик сирота від волинського села до Київського університету,-розповідає автор проекту Дмитро Глазунов.

У книгу увійшли спогади багатьох друзів, які відкриває академік НАН України Микола Жулинський.

Книга підготовлена професійним авторським колективом у складі Ніни Долінчук, Дмитра Головенка, Світлани Політило, Віталія Іваницького за сприяння родини Василя Простопчука.



Окрема щира подяка Володимиру Мікулічу та друзям поета за фінансову допомогу.

Презентація книги відбудеться на вечорі пам'яті Василя Простопчука, який буде проведено, коли ситуація в країні стабілізується.

До речі, це третя книга цього авторського колективу. Раніше світ побачили книги: "БОРИС КЛІМЧУК: Я-син волинської землі" та В’ячеслав Хурсенко "Соколята".



Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
3

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Гарну справу робите
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні