Перший Спас: що обов'язково потрібно освятити у храмі на Маковея

1
-10
Перший Спас: що обов'язково потрібно освятити у храмі на Маковея
Свято Маковея або ж медово-маковий Спас відзначають 14 серпня. Що ж потрібно взяти з собою у храм згідно з традиціями.

Також цього дня розпочинається великий Успенський піст, який триватиме до 28 серпня, свята Успіння Пресвятої Богородиці. І саме цього дня віряни йдуть до храму, аби послухати богослужіння, освятити кошик з продуктами та букет, пише ТСН.

У церковному календарі цей день зазначений як:"Винесення чесних древ Животворчого Хреста Господнього. Свято Всемилостивого Спаса та Пресвятої Богородицi. Семи мучеників Маккавеєвих: Авима, Антонiна, Гурiя, Єлеазара, Євсевона, Алима i Маркела, матерi їхньої Соломонiї та учителя їхнього Єлеазара. Мучеників у Пергiї Памфлiйськiй: Леонтiя, Атiя, Олександра, Киндея, Минсифея, Кириака, Минеона, Катуна i Євклея".

Сім мучеників Маковіїв, їхня матір Соломонія та учитель Єлеазар загинули мученицькою смертю у 166 році до нашої ери за віру в Бога.

Що ж святять віряни на Маковія

Здавна на це свято люди вшановували Богів Спасів та дотримувалися давніх традицій: освячували в церкві різні продукти, досхочу їли мед, чистили та впорядковували криниці.

Отже, Перший Спас має назву «Спас на воді», адже за стародавнім повір'ям, саме цього дня князь Володимир прийняв хрещення. Раніше у стародавньому Києві на Маковея освячували воду в Дніпрі. Саме з цим і пов'язане освячення води у храмі. У період цього свята дозріває мак, який теж обов'язково беруть з собою у церкву.

Також віряни беруть з собою на освячення мед нового врожаю та запашні букети з трав, так звані «маковійчики». Адже, здавна вважалося, що якщо не освятити квіти на Маковія, то не буде квітнути й господарство.

Букети зазвичай складаються з гвоздики, айстр, чорнобривців, барвінку, васильків та різних трав: м'яти, чебрецю, полину, любистку та колосків пшениці. Обов'язковою складовою також є великі достиглі голівки маку.

Раніше до таких букетів додавали кріп, горох, квасолю, невеличкі качани кукурудзи та святили цілий сніп городини, з яким потім ходили довкола свого господарства, хати або ж городу, аби наступного року отримати гарний врожай та примноження у господарстві.

Освячений букет після освячення зберігали за іконами, час від часу беручи звідки деякі трави при хворобі. Освяченим маком прикрашають кімнати, посипають біля порогу для захисту від злих духів.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-10

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
«Свято» на честь братків-молодчиків МакАвеїв. Відомих тим, що грабували та обкладали даниною каравани, що проходили «їхньою» територією. «Благочестиві» тому, що за частину награбованих грошей будували та фінансово підтримували храми. Єгова був не проти... Чим вам не історії про братків з дев‘яностих? І що ті, що інші - до маку мають цілком комерційний, а не сільськогосподарський інтерес
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні