Господар з Волині вирощує понад 20 сортів фундука

0
-3
Господар з Волині вирощує понад 20 сортів фундука
Євген Бух з села Шменьки, що на Ратнівщині, вирощує у своєму саду понад 20 сортів фундука.

Чоловік закінчив Ковельське професійно-технічне училище, де опанував столярну справу. Але постійної роботи не мав, - про це йдеться на сторінці Ратнівського центру зайнятості.

«Час від часу їздив на заробітки по будівництву за кордон у Чехію. Там і помітив турецьку ліщину, яка росте просто обабіч вулиць, парків, скверів. Саме з Праги були привезені горішки Турецької ліщини, для підщепи фундука, Так і почав поступово займатися цією справою», - розповідає молодий господар.

Євген зазначає, що до ґрунтів фундук не вибагливий. Якщо на своїй батьківщині, а це Туреччина, Крим, де переважно кам’яниста місцевість, галька, добре пристосувався до цих умов, то на території України теж знайде собі пристосування на піщаних ґрунтах.

У 2016 році з народженням сина пан Євген заклав фундуковий сад.

Великий інтерес, сильне бажання, надзвичайна закоханість у те, що робить, професіоналізм приємно вражали присутніх. Євген знає про цю рослину все: від історії її походження до сучасної технології вирощування. Саме Туреччина і Італія є лідерами по вирощуванню цього смачного і корисного горішка. За статистичними даними прибуток в цих державах від фундукового бізнесу складає 3 млрд доларів за рік.


Досвід вирощування переймав у товариша з Турійщини, читав в Інтернет-виданнях, спілкувався з професіоналами. Надійним порадником і помічником у цій справі є батько.

Понад 20 сортів фундуку має у своєму господарстві Євген Бух. Це сорти української та європейської селекції: Футкурамі, Ненса, Каталоський, Лозівський, Кулястий, Гарібальді, Корончатий, Караманівський, Долинський, Находка, Шедевр та інші.

Також чоловік показав присутнім способи розмноження та алгоритм щеплення фундуку: 1 - розмноження розподілом куща; 2 - розмноження кореневищами; 3 - розмноження щепленням; 4 - розмноження на штамбі. За його словами рослина не любить загущеності, тому при поганій освітленості значно зменшується врожай. Щороку восени або навесні необхідно видаляти зайві паростки, сухі гілки, піклуючись про омолодження куща. Присутні помітили на кущі пучок гілочок - це, виявляється, лісова ліщина для запилення.

На 25 сотих земельної ділянки росте 200 саджанців. Біля будинку на 3 сотих росте 32 деревця. Сад може плодити до 30 років. У молодому саду з 1 деревця збирав господар 3 кг плодів. На майбутнє планує придбати до 2 га землі й розвинути справжній бізнес. А ще — втілити технологію вирощування на шпалері (з 1 га можна зібрати 10 тонн горіхів). Ефективно сприяє у розвитку вирощування фундуку Державна програма підтримки садівництва (при покупці саджанців офіційно держава повертає в кінці року 80 відсотків вартості).
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-3

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні