Під час прополки саду сімейна пара знайшла десятки золотих монет

0
0
Під час прополки саду сімейна пара знайшла десятки золотих монет
Скарб із 64 монет, які на сьогодні оцінюються в суму близько 14000 фунтів стерлінгів, був знайдений сім'єю в саду їхнього будинку в британському Нью-Форест.

Інформує НВ.

Скарб містить монети з часів Едуарда IV до його внука Генріха VIII, причому серед них є незвичайні монети з ініціалами дружин Генріха VIII, розповіли співробітники Британського музею.

Британський музей розкрив подробиці відкриттів, зареєстрованих в його програмі Portable Antiquities Scheme (PAS), більшість з яких зроблено ентузіастами-металошукачами.

У цьому році кількість садових знахідок збільшилася, в тому числі були знайдені два значних скарби монет: монети Тюдорів в Нью-Форест і 50 південноафриканських золотих монет епохи апартеїду, викопані в садку за будинком в районі Мілтон-Кейнс.

Ян Річардсон, хранитель скарбів музею, сказав, що люди, очевидно, проводили більше часу в своєму саду, «що призвело до зовсім несподіваних археологічних відкриттів».

Так було і з неназваною сім'єю з Нью-Форест, яка викопала 63 золоті монети і одну срібну монету 15 і 16 століть. «Вони обробляли грунт, і раптово ці монети вискочили з землі … чудесним чином. Це досить шокуюча знахідка для них і дуже цікава для нас », — сказав Річардсон.

Ймовірно, скарб були захований приблизно в 1540 році. Він включає монети часів правління Генріха VIII, який не звичний тим, що на них також окремо зображені ініціали трьох його дружин — Катерини Арагонської, Анни Болейн і Джейн Сеймур.

Баррі Кук, хранитель монет середньовіччя і раннього Нового часу в музеї, сказав, що нанесення ініціалів його дружин на золоті корони було «дуже дивним рішенням» і дуже цікавим з нумізматичної точки зору.

Той, хто закопав монети, був досить багатий, тому що загальна вартість скарбу становила 24 фунта стерлінгів, що еквівалентно сьогоднішнім 14 000 фунтів стерлінгів. «Це були великі гроші, безумовно, більше, ніж річна заробітна плата середньої людини», — сказав Кук.

Скарб містить монети з часів Едуарда IV до його внука Генріха VIII, причому більша частина — це «ангели», золоті монети із зображенням архангела Михайла, що вбиває дракона, як описано в книзі Одкровення.

«Це звичайна золота монета пізнього середньовіччя і раннього Нового часу», — сказав Кук.

Джон Нейлор, експерт по монетам з музею Ешмол, сказав, що скарб, ймовірно, був похований багатим купцем або членом духовенства.

«У вас є період кінця 1530-х і 1540-х років, коли відбувається розпуск монастирів, і ми знаємо, що деякі церкви дійсно намагалися приховати своє багатство, сподіваючись, що вони зможуть зберегти його в довгостроковій перспективі. Це важливий скарб … ви не так часто отримуєте великі скарби золота цього періоду», — сказав він.

Скарб був виявлений Адамом Стейплс і Лізою Грейс в поле на фермі в долині Чу, Сомерсет. Пара показувала друзям, як використовувати нові металошукачі, коли детектор попередив їх про наявність першої монети, срібного пенні Вільгельма Завойовника. Протягом наступних п’яти годин вони відкопали ще тисячі монет.

Після обробки та досліджень з’ясувалося, що більшість монет є срібними монетами Вільгельма Завойовника (бл. 1066−1087) і останнього англосаксонського короля Англії Гарольда II (січень 1066 р — 14 жовтень 1066 р.).

Ймовірно, скарб був захований до 1072 року, і, ймовірно, всього через два або три роки після нормандського завоювання в 1066 році. Цих монет в той час було б достатньо, щоб купити 500 овець.

Теги: Скарб
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
0

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні