Зеленський попросив Венеційську комісію оцінити конституційну ситуацію в Україні після рішення КСУ

0
1
Зеленський попросив Венеційську комісію оцінити конституційну ситуацію в Україні після рішення КСУ
Президент України Володимир Зеленський звернувся до Венеційської комісії з проханням оцінити стан антикорупційного законодавства в Україні після рішення Конституційного суду.

Пише Громадське.

Про це повідомили в Офісі президента України.

Зокрема, Зеленський попросив за прискореною процедурою надати висновок чи був у суддів Конституційного Суду конфлікт інтересів та щодо додержання КСУ процедури розгляду справи та ухвалення рішення ㅡ тобто чи було рішення суддів обґрунтованим та ухваленим у межах конституційного подання.

Президент зазначив, що останні рішення КСУ стосовно базового для антикорупційної інфраструктури України законодавства призвели до серйозної конституційної кризи.

«Українська влада рішуче налаштована до її розв’язання та відновлення законодавчих механізмів запобігання та боротьби з корупцією», – заявив Зеленський.

Що раніше казали у Венеційській комісії?

Нагадаємо, 30 жовтня президент Володимир Зеленський подав до Верховної Ради законопроєкт «Про відновлення суспільної довіри до конституційного судочинства», яким пропонує звільнити весь склад Конституційного суду України та почати відбір нових суддів.

Водночас у Конституції немає пункту про звільнення суддів через рішення парламенту. Детальніше про це читайте тут.

У відповідь Глава Венеційської комісії Джанні Букіккіо та GRECO (орган Ради Європи з антикорупційного моніторингу) закликали Верховну Раду знайти інший спосіб розв'язання проблеми, яка склалася навколо Конституційного суду та його рішення щодо Нацагентства з питань запобігання корупції. Вони наголошують, що ухвалення законопроєкту, який передбачає звільнення суддів КСУ, буде порушенням Конституції та міжнародного права.

Однак пізніше у Венеційській комісії заявили, що лист Букіккіо не є не є повною юридичною оцінкою законопроєкту Зеленського.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
1

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні