--> Лучани хочуть врятувати психічнохвору жінку, яка кидається на людей | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Лучани хочуть врятувати психічнохвору жінку, яка кидається на людей

1
-5
Лучани хочуть врятувати психічнохвору жінку, яка кидається на людей
У Луцьку близько півроку живе на вулиці та ночує у під’їзді психічнохвора жінка Світлана. Вона жебракує, ходить босоніж та у брудному лахмітті, годують її небайдужі. Як розповідають про жінку люди, які добре її знають, у будь-який момент у неї може статися загострення хвороби, під час якого вона стає агресивною та навіть може становити загрозу для суспільства. Адже прецеденти уже були, пише Вісник+К.

Мешканці будинку, в який час від часу приходить ночувати Світлана, говорять, що тут у квартирі мешкає її брат. Він далекобійник і може зникнути на тривалий період, зараз також його немає, каже сусідам, що у відряджені.

«Брат нам говорить, що у сестри є ключі від квартири, і вона начебто може прийти додому в будь-який час. Ми думаємо, що він нам каже неправду, бо Світлана не йде туди, а об 22-24 годині приходить раз в два чи три дні в будинок і ночує між поверхами. Розумієте, ми переживаємо за людину, бо вона цілий день ходить містом, нічого не їсть. Скільки разів брату за це казали, але він ніяк не реагує», – розповідають небайдужі.

За словами очевидців, жінка бомжує та просить у людей гроші.

«По проспекті Відродження вона ходила, стоїть постійно біля ринку, просить у людей гроші на каву та їжу, небайдужі її підгодовують. Давненько живе на вулиці. Спить на дворі чи у під’їзді. Часто бачу, коли йду вранці на роботу, що вона лежить на зупинці», – каже мешканка сусіднього будинку.

Окрім того, люди також хвилюються за безпеку своїх дітей, адже 5 років тому, коли у Світлани було загострення хвороби, вона ледве не наробила біди.

«Світлана кидала в перехожих камінням, навіть у коляску з дитиною. Також одяг, який висить в людей, зривала, тарілки летіли в сусідів. Лякала, що обіллє кип’ятком. Діти боялися виходити на вулицю», –зазначають свідки.

Критичний момент настав, коли Світлана напала на жінку, яка годувала собак, – почала закидати в неї камінням. Сусіди викликали правоохоронців, людям порадили звернутися до брата, адже в першу чергу, він як родич, міг вплинути на ситуацію. Тоді чоловік пішов на зустріч, і Світлану госпіталізували, але зараз він на багаторазові звернення людей не звертає уваги.

«Ми зібрали тоді з сусідами підписи, і вона рік перебувала в лікарні на примусовому лікуванні. Повернулася така адекватна, гарно розмовляла та була доглянутою», – розповідає сусідка.

Як допомогти жінці, люди не знають. Медичний директор Волинської обласної психіатричної лікарні Ірина Березнюк розповідає, що вихід з цієї ситуації все таки є.

«Люди мають право написати заяву з підписами, викласти факти про її поведінку, небезпечну для себе і оточуючих. З цією заявою вони повинні звернутися до нас в поліклініку до завідувача і попросити, щоб її оглянув лікар-психіатр. Якщо вона згоду надає на такий огляд, лікар її дивиться. Якщо згоди не надає, то психіатр подає заяву до суду про примусовий огляд. Але якщо в заяві людей будуть міститися достатні відомості про те, що вона безпосередньо тепер є небезпечною, лікар-психіатр її огляне тут і зараз без рішення суду і визначить її подальшу долю: чи госпіталізацію в психіатричний стаціонар чи призначення лікування, якщо є можливість, щоб хтось контролював її лікування вдома. Таким чином вони мають звернутися зі своєю заявою, незважаючи на те, що в неї є родич, який не виконує своїх обов’язків», – каже лікар.

Наразі Світлана не проявляє агресії, але вона лається на сусідів, говорить сама з собою та веде бродяжницький спосіб життя, тож, потребує лікування та відповідного догляду. Небайдужі в свою чергу обіцяють зробити усе можливе, щоб жінка не лишилася на вулиці, проте, як будуть діяти, ще не знають і сподіваються, що суспільна увага змусить брата жінки звернути увагу на проблему.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-5

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
А скільки інших є безхатьків, і всім глибоко начхати на них!
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні