У Луцьку на 3D принтері друкують клапани до апаратів штучної вентиляції легень

2
4
У Луцьку на 3D принтері друкують клапани до апаратів штучної вентиляції легень
У Луцьку на 3D принтері друкують клапани до апаратів штучної вентиляції легень. Їх та каркаси для захисних масок друкують у студії 3D друку у Луцьку.

Про це йдеться в сюжеті Суспільного Волині.

Технічний директор Василь Цапюк розповів: із початком карантину вирішили перепрофілювати своє підприємство. Замість рекламного друку виготовляють речі, що допоможуть подолати поширення коронавірусної хвороби COVID-19. Ідею запозичили у фахівців 3D друку з Італії.

"Це є каркас під маску, яким можна закріпляти будь-який матеріал, чи спеціальний фільтрувальний матеріал, чи марлеву пов'язку і він щільно прилягає до обличчя. Безпосередньо у мене така маска, її на 2 години вистачає", – каже технічний директор Центру тривимірних технологій у Луцьку Василь Цапюк та показав, що друкують 3D принетери.

За півтора години виготовляють 8 таких каркасів. Промисловий дизайнер Юрій Лук’янчук розповів, ідеї запозичили в італійців. Чоловіки приєдналися до Міжнародної спільноти інженерів по боротьбі із коронавірусом «Сovid-makers».

"Була запропонована ідея італійцями клапана перехідного, який під’єднується до маківки на пацієнта і подається вентилююча речовина у поєднанні із повітрям", – розповів він.

За допомогою такої деталі до апарату штучної вентиляції легень можна підключити двох людей. Також друкують перехідник для чотирьох людей.

"Наразі ці технології проходять клінічні випробування і ми отримаємо результат", – додає пан Юрій.

Також у студії 3d друку виготовляють захисні щитки для медиків.

"Нам поступило креслення польських колег по цьому щитку, ми його за один день виготовили, за один день. А сьогодні у нас є передзамовлення на 1000 щитків. І наголошу, що перевести підпримство – це змінити цільову діяльність. Ми робимо це на безоплатній основі. Ми допомагаємо на скільки ми можемо", – розповів технічний директор Центру тривимірних технологій Василь Цапюк.

Спершу надрукували каркас для щитка на 3d принтері і побачили, що він друкується близько трьох годин – це надто довго, каже Василь Цапюк. Знайшли інший, швидший варіант.

Василь Цапюк показує журналістам готовий робочий щиток, який можна одягнути. У ньому досить зручно, навіть із звичайними гумками. Накладка, щоб не тиснуло.

"Захисне скло, яке частково, наголошу, частково захищає, створюючи механічний бар’єр, коли приміром пацієнт кашляє чи чхає. Захищає працівника медичного6 медсестру чи лікаря. Ці речі, які вони виготовляють, вони мають бути резервом на випадок нестачі певногом медичного обладнання. Сподіваюся, що такого не буде, що у нас буде достатньо ресурсів згідно із доказовою медициною", – прокоменткував лікар-пульмонолог обласної клінічної лікарні Олег Яковенко.

Студія 3D друку надає свої вироби у лікарні області безплатно, каркаси для масок продають, щоб підтримати виробничий процес. Поки що сировини із нинішнім темпом в режимі нон-стоп їм вистачить на місяць.


Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
4

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
круто... Ото рівень !!!
Відповісти
Молодці
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні