Типові граблі бізнесмена: як почати бізнес так, щоб вдалося, розповіли у «Коворкінгу змін» Волині

0
-18
Типові граблі бізнесмена: як почати бізнес так, щоб вдалося, розповіли у «Коворкінгу змін» Волині
Чимала кількість людей прагнуть мати власний бізнес. Багато хто пробував відкривати власну справу, але вивести її на той рівень, який би приносив достатні доходи, вдалося далеко не кожному. Про типові помилки бізнесмена розповів засновник відомої IT-компанії «InternetDevels», координатор «Голосу» у Волинській області Віктор Левандовський.

ВИБІР БІЗНЕСПАРТНЕРА – ЦЕ ЯК СТВОРЕННЯ СІМ'Ї

Зазвичай, коли у людини виникає геніальна ідея для бізнесу, вона спішить нею поділитися з найближчими – родичами або друзями. В цьому й може закрадатися перша помилка. Віктор Левандовський радить ніколи не сприймати людину, яка вас морально і психологічно підтримує, як партнера. Та застерігає, що дружні чи родинні відносини можуть дати тріщину, якщо з’явиться спільний бізнес, але зникне довіра через ряд причин.

«Партнерство – це процес, якому треба вчитися. Нас же ніколи не вчили бути працівниками. Бути партнером теж не вчили», - каже Віктор Левандовський.

Підприємець наголошує, що це не означає, що бізнес обов’язково треба починати самому. Головне – навчитися бути партнером.

«Коли ви запрошуєте партнера, то думаєте, що будете старшим. Але ж це не так, бо партнерство – це рівність. Є безліч прикладів успішного партнерства, але якщо партнери правильно пройшли цей шлях побудови стосунків. І якщо з самого початку визначили, як будуть розходитися», - переконує Віктор Левандовський.

Підприємець пояснює, що, залучаючи партнера, необхідно наперед прописати принципи співпраці, а не просто рухатися від «давай замутим».

«Треба розподілити обов’язки і визначитися, що робити, якщо хтось не справляється. Працюємо на вихідних чи ні, вкладаємось разом, чи ні. Адже якщо партнер робить не так, ми вважаємо, що він нас підставляє. Але ж насправді це ми не прописали і не проговорили ці принципи», - пояснює спікер і запитує у аудиторії, то чи вміємо ми бути партнерами?

Віктор Левандовський радить перед тим, як когось запрошувати, прописати, яким ви бачите партнера, і обмінятися картинками. Та наголошує, що все залежить від першої розмови. Також бізнес-тренер переконує, що треба із самого початку визначити, хто старший партнер. Заведення партнера у бізнесі – це має бути дуже обдуманий вчинок.

«Якщо цього не проговорити, то це вилізе в процесі, це як при створенні сім'ї», - порівнює підприємець.

Та що робити, коли один викладається на повну, а інший вважає, що той не допрацьовує? В такому випадку підприємець радить нічого не вимагати, бо це сприймається як приниження. Необхідно повернутися до принципів, де має бути прописано, що робити, якщо хтось із партнерів не справляється із взятими на себе обов’язками. Якщо нічого не допомогло – то краще розійтися.




НАЙПЕРШЕ – КУЛЬТУРА КОМПАНІЇ

Спікер запитав у авдиторії, а як це - бути працівником? Хтось сказав, що це означає виконувати обов’язки. Виявляється, неправильно проведена співбесіда із найманим працівником при прийомі на роботу також може добряче зашкодити бізнесу і навіть розвалити його.

Віктор Левандовський навів приклад розпорядку менеджера однієї з українських компаній. О дев’ятій ранку він вирішує особисті питання по телефону, перед обідом складає плани на день, після обіду робить вигляд перед начальством, що працює, а далі їде по власних справах.

«В сумі він пропрацював три години на день. Компанія не заробляє. В нього не росте заробітна плата. Хто від цього у виграші? Ніхто», - каже Віктор Левандовський.

На думку підприємця, такі проблеми у компаніях виникають через те, що там немає корпоративної культури, вона, вважає Віктор Левандовський, визначає все.

«Перше, що треба вчити нового працівника – культурі вашої компанії. Наприклад, вести діяльність повний робочий день. Провів діяльність – отримав зарплату. А ми працюємо так, як нам платять. Нам не доплатили – ми не допрацювали. І відповідальність за це лежить тільки на роботодавцю», - переконаний підприємець.

Більше того, Віктор Левандовський застерігає, якщо засновник не приділяє увагу культурі – в його компанії виникне власна культура, й іноді ці компанії відбирали владу у засновника.

«Дуже часто культура встановлюється поза увагою засновника, доки він зайнятий налагодженням процесу діяльності. Основне – це започаткувати принципи, і краще їх прописати. Наприклад, ми платимо заробітну плату на рівні ринкової, а інші торгуються і думають, що зекономлять. Працівники це розуміють і не допрацьовують. В результаті програють всі, бо ще на співбесіді закладається відносини обману», - пояснює Віктор Левандовський.

«А якщо людина погодилася на 4000 тисячі гривень, а потім сказала, що це мало?», - заперечує хтось із авдиторії.

На це слушне зауваження досвідчений роботодавець відповів, що на співбесіді потрібно проговорювати не тільки розмір заробітної плати, а й те, за що вона виплачується.

«А чи обговорили співпрацю на рівні принципів? Тобто, ми говоримо про те, що ти працюєш повний робочий день, повинен видавати результати, і не займатися своїми справами у робочий час. Людина може попросити більше, але тоді треба передомовитися, можливо, дати складнішу роботу», - відповідає Віктор Левандовський.

Підприємець пояснює, що переважно людина домовляється за «Я тут буду». Вона ходить на роботу і не зрозуміло чим займається, а потім дивується, чому немає результатів і не зростає заробітна плата.




РОДИЧІ НА РОБОТІ – НАЙТИПОВІШІ «ГРАБЛІ» БІЗНЕСМЕНА

«Коли людина починає бізнес, то наступає на одні і ті ж граблі – бере з собою родичів», - каже Віктор Левандрвський.

Підприємець попереджає, що родичі будуть дуже гальмувати людину, у якої виник запал піти у бізнес. В окремих випадках причина може бути у заздрості, але у більшості – це страх змін, адже люди бояться вас втратити.

«Вони звикли, що ти поряд з ними, а коли ти побіжиш в бізнес – твоє життя зміниться. І це не егоїзм, це відношення до тебе. Вони тебе цінять, ти кудись йдеш, а вони лишаються, вони не хочуть тебе втратити», - пояснює психологію родичів будь-якого новоспеченого бізнесмена спікер.

А ще, каже бізнес-тренер, коли ви берете на роботу родичів, вони розраховують на велику лояльність, і за нього зазвичай, вступатимуться інші родичі, тому можна попасти в безліч неприємних ситуацій.

«За нове життя треба платити втратою старого. Якщо ти не успішний зараз, але хочеш стати успішним - будь готовий втратити цю неуспішність, але і втратити середовище», - порада від Віктора Левандовського, яку присутні на лекції занотовують у блокноти.





НЕ БУДУЙТЕ ХАТУ З ПЕРШИХ ГРОШЕЙ


Щойно в бізнесменів появляються перші гроші, вони, каже Віктор Левандовський, як правило, починають будувати хату, або купують дорогу машину.

«Зазвичай бізнесмен вважає, що бізнес належить йому. Насправді це він належить бізнесу. І ти не бог для своїх підлеглих чи партнерів. Вони теж хочуть заробляти, вони хочуть бачити успішний бізнес, а не успішне будівництво твоєї хати», - пояснює успішний бізнесмен.

Спікер каже, що в цей момент, люди починають усвідомлювати проблему, і відношення до такого бізнесмена починає змінюватися. Це можна розцінювати через призму особливостей української національної культури, в яку вбудована і культура бізнесу, культура корпоративна. Віктор Левандовський наводить приклад, коли його компанія співпрацювала з американцями. Американець під час презентації, на якій були присутні і представники української сторони, зазначив, що компанія за рік заробила 15 мільйонів доларів.

«Американці почули і пішли, а наші послухали, пішли відсвяткували, а потім прийшли і запитали мене, а де їхня доля з п’ятнадцяти мільйонів», - розповідає Віктор Левандовський та пояснює, що в Штатах мислять по-іншому, там відокремлюють гроші бізнесу від своїх особистих грошей, а у нас поки що ні.

«У нас така культура, і з нею воювати не можна. Ми можемо підлаштувати культуру компанії до культури нації. Але щойно ви спробуєте нав’язати у компанії правила, які суперечать національній культурі – компанія пропала», - застерігає Віктор Левандовський.


НА «ПАЄХАЛІ» БІЗНЕС НЕ ПОБУДУЄШ

В авдиторії було чимало бізнесменів з тим чи іншим досвідом. Віктор Левандовський поставив просте питання: а що для вас значить ваш бізнес? Бізнес – це просто робота, бізнес – це «дойна корова», чи це соціальна формація? Підприємець прагнув наголосити, що бізнесмен буде цікавий партнерам тільки тоді, коли він будує соціальну формацію, а не просто джерело заробітку для себе.

Але головне, на думку Віктор Левандовського, це бути щирим.

«На жаль, у нас прийнято грати у нечесні ігри. Наприклад, не оплачувати рахунки і шукати підстави не платити. Тому треба також бути і чесним перед собою, не хапатися за дорогі але ризиковані контракти. У нас відсутня культура укладання договорів, кожен думає, що він розумніший. На «паєхалі», бізнес не збудуєш», - застерігає бізнес-тренер.

Окремим і одним із основних пунктів у всій бізнесовій діяльності Віктор Левандовський називає продажі. І каже, що продажі налагодити може тільки засновник.

«Наймеш «продажника» – не буде ні продаж ні бізнесу. У нас з продажами проблема - немає культури продаж. Американець себе продає щодня, в індусів та турків теж є така культура, їм «по барабану», що про них думають. Вони себе піарять. А ми, українці, щирі, душевні, і після п’яти негативних дзвінків вже і дзвонити не хочеться. Бо кожне заперечення в точку б’є, а для українця це моральний удар», - пояснює особливості національної української психології Віктор Левандовський.

Успішний бізнесмен радить створити чесну репутація, а далі вона сама буде проводити продажі, з часом перерісши у бренд. Поради Віктора Левандовського нотували, задавали уточнюючі питання, по завершенню заходу учасники ніби надихнулися атмосферою конструктивізму і, ймовірно, винісши чимало корисної інформації, спробують застосувати її на практиці у своєму бізнесі.

Нагадуємо, що у «Коворкінгу змін» Волині за адресою: місто Луцьк, проспект Волі 16-Г щодня проводяться заходи на різноманітну тематику, за словами Віктора Левандовського, це інтелектуальний майданчик для генерації та втілення будь яких ідей і обміну досвідом.

Роман КОЛЮХОВ ("Волинь24")
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-18

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні