--> Як не проґавити власне життя: підприємець Віктор Левандовський поділився секретами успіху у «Коворкінгу змін» Волині | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Як не проґавити власне життя: підприємець Віктор Левандовський поділився секретами успіху у «Коворкінгу змін» Волині

2
-2
Як не проґавити власне життя: підприємець Віктор Левандовський поділився секретами успіху у «Коворкінгу змін» Волині
Від чого залежить наше буття? З такого філософського питання розпочав свій виступ у «Коворкінгу змін» засновник відомої IT-компанії «InternetDevels», координатор «Голосу» у Волинській області Віктор Левандовський. Він переконаний, що більшість людей зазнають невдач, бо з самого початку не розуміють, чого очікують від життя.

Як жити так, щоб бути режисером власної долі, а не просто актором, який грає роль під впливом життєвих обставин – про це йшла мова у «Коворкінгу змін».

«Є певний життєвий сюжет, протягом якого були якісь події. Кожен для себе головний герой. І ця точка, де ми зараз є, – це результат життєвого сюжету», - пояснює складні речі доступною мовою Віктор Левандовський.

Підприємець каже, що наше життя – не завжди комедія, іноді буває драма. А щоб змінити життя – треба змінити мислення.

«Буття – це є наше мислення. Кожен з нас мислить певним чином. Наше мислення формує наше буття», - переконаний Віктор Левандовський, який у вічному світоглядному конфлікті Платона і Аристотеля, для себе визначився, що рацію мав перший із них – ідеаліст.

Якщо ще доступніше, то Віктор Левандовський говорив про загадку, з приводу якої сперечаються досі: що виникло раніше, курка чи яйце? Буття визначає свідомість? Чи свідомість визначає буття? Ось і в аудиторії думки розділились. Тому спікер пояснив, що правильної відповіді насправді не існує, адже кожен з нас має право вибору – за яким алгоритмом будувати власне сприйняття цих речей.

«Перший постулат буддизму: життя – це страждання. А якщо навпаки? Страждання – це життя. Це два рівноцінні явища, а не причина і наслідок, як ми звикли сприймати», - ставить у приклад будиську філософію бізнес-тренер.






ОКЕАНСЬКИЙ ПЛЯЖ І ТЮРЕМНИЙ КАРЦЕР – ОДНАКОВІ МІРИ ІЗОЛЯЦІЇ


Визначивши, що світ можна сприймати по-різному, Віктор Левандовський підвів аудиторію до розмірів про власні мрії.

«Звідки в людей мрія лежати на березі моря, мати багато грошей і нічого не робити? А що робить суспільство з людьми, які хоче покарати? Саджає в тюрму. В тюрмі, в ізоляції у карцері, люди теж сидять і нічого не роблять. Чим відрізняється ізоляція в карцері від ізоляції на морі?», - запитує спікер і аудиторія не відразу розуміє суті такого порівняння.

Проте, Віктор Левандовський пояснює, що бездіяльність – це найвища форма покарання. Без діяльності людина в житті – ніщо. Але ж діяльність мусить бути на щось спрямована, в ідеалі – на досягнення мети. А якщо мета – лежати на пляжі і нічого не робити, то, на думку Віктора Левандовського, наше внутрішнє «Я» включає захисні механізми, адже розуміє, що самоізоляція, ізоляція себе від діяльності, – це трохи не така мета, як треба, адже найщасливіша людина - та, яка в діяльності, яка відчуває свою важливість і потрібність у суспільстві.




НЕ БУДЬТЕ БІЛКОЮ В КОЛЕСІ: АКТИВНІСТЬ І ДІЯЛЬНІСТЬ – РІЗНІ РЕЧІ

Основна характеристика діяльності – це наявність мети. Діяльність без мети - це активність. Це означає, що перед тим, як починати діяльність, потрібно чітко розуміти, яка у вас мета.

«Подумайте, яка мета у вас була протягом останніх трьох днів і чим ви займалися? В багатьох в цьому моменті виникають проблеми», - звернувся до аудиторії Віктор Левандовський.

Підприємець пояснює, що у діяльності є мета, або ж доцільність. Все решта – це просто активність. Діяльність - цілеспрямована. Якщо перед діяльністю явно не поставлена мета, то не зрозуміло, чим ми займаємося.

«Білка в колесі займається активністю, а спортсмен на тренажері має мету, в нього йде процес тренування. В нього мета – бути кращим, потрапити на олімп і відчути тріумф. І в професійних спортсменів мислення налаштоване на це дуже чітко», - пояснює спікер.

«А якщо для тебе процес – це насолода, і результат не має жодного значення? Наприклад, художник пише картину і від цього процесу отримує задоволення», - заперечує хтось із аудиторії і монолог перетворюється у дискусію.

Спікер пропонує вийти із ситуації і розглянути такий приклад: чоловік, який з ранку до вечора випускає стільчики.

«Один просто забиває цвяхи і в думках десь літає, другий – готується, і розуміє вплив того стільчика на увесь світ, і поки він робить цей стільчик – зникає все довкола, нічого більше не має значення. І цей стільчик буде кращий, ніж той, що був вчора. А завтра буде ще кращий. Він створює цей стільчик… Відчуваєте різницю?», - запитує Віктор Левандовський.

Підприємець повертається до думки, що свідомість визначає буття і за цим критерієм чоловіків, які виготовляють стільці, можна поділити на «робітника», якому це просто забивання цвяхів у дошки, і «майстра», для якого створення стільців – сенс усього життя.

«Різниця між першим і другим – це просто різниця у мисленні. Відповідно кожен із них по-іншому вибудовує діяльність. На це впливає оточення, мотивація, усвідомлення мети тощо», - пояснює спікер.





ГАРМОНІЯ ВАЖЛИВІША ЗА ГРОШІ

Віктор Левандовський запитує: яка мета у майстра, заробити гроші? Каже, зазвичай, майстер своєї справи, чим би він не займався, має вдосталь клієнтів, і питання у грошах не стоїть, хоча, іноді, бувають винятки.

«Питання в іншому – вони хочуть, щоб їм було комфортно працювати. Для них важлива гармонія. Якщо прийде грубий клієнт, який почне тріпати нерви, то майстер не візьме і подвійної ціни, він просто відмовить і навіть не скаже причини. Для нього гармонія життя важливіша, ніж гроші», - переконаний Віктор Левандовський, адже і сам будує життя і бізнес за таким же принципом.
«Але ж кожен не може бути майстром. Наприклад, є кухар, який робить шедеври із картоплі, а є помічних кухаря, який має просто начистити цієї картоплі. І без помічника кухар просто не впорається», - знову із залу лунають заперечення.

Віктор Левандовський пояснює, повертаючись до першого питання взаємозалежності свідомості і буття, що насправді це залежить тільки від вибору людини – бути «робітником» чи «майстром». І це можна змінити в будь-який момент. Щоправда, наголошує, усвідомлення для таких змін людина має знайти сама, не можна комусь насаджувати цілі силою.

«Хтось буде все життя чистити картоплю, а інший – швидко сам стане майстром», - каже Віктор Левандовський.




САМООБМАН «Я ПОЧНУ ЦЕ З ПОНЕДІЛКА» НІКОЛИ НЕ ПРАЦЮЄ

Якщо у вас справді є мета і ви її усвідомлюєте – ви дієте. Все решта – самообман, «відмазки» та ілюзії, ситуативне існування у житті, у якому час від часу виникає активність, але не діяльність.

«Фраза «Я почну з понеділка» значить, що ви ніколи не почнете. Це ілюзія», - переконаний Віктор Левандовський.

Спускаючись методом дедукції від загального до конкретного, від складного до простого, спікер плавно переходить від концептуальних світоглядних питань через загальну теорію управління до психології мотивації. І пояснює, що у діяльності, окрім мети, має бути й інструмент, засоби.

«Ми маємо розуміти, як це ми маємо рухати», - розповідає успішний підприємець.

Третя складова діяльності – це ситуація, у якій ми знаходимося, або ж контекст. Всі рішення в рамках діяльності мають лежати в площині якогось певного контексту. Тому перед тим, як починати діяльність, каже Віктор Левандовський, треба знайти для себе відповіді на всі ці питання: яка твоя мета, як ти будеш це робити, і у якій ситуації ти знаходишся.

«І тільки тоді варто приступати до діяльності, коли ти всі ці три речі усвідомив. Це і є свідомість. А ми намагаємося жити інстинктами і звичками. Звичка – це перший ворог свідомості. Погані звички треба із себе вибивати», - радить Віктор Левандовський.





ПОКАЗУЙТЕ ЛЮДЯМ, ЩО ВОНИ ВАЖЛИВІ ДЛЯ ВАС

Спікер переконав аудиторію, що наша свідомість визначає нашу поведінку, а відтак – і ставлення до людей, як наслідок – зворотне ставлення людей до нас, а це вже і є буття, адже людина існує тільки у соціумі та є продуктом соціальних взаємовідносин.

«Уявіть, приходить клієнт до тренера, а він його бере тільки тому, що в нього є вільний лот. І це ж клієнт відразу відчує по відношенню, людина відчує свою неавжливість. І між клієнтом і тренером в цей момент встановляться відповідні стосунки», - пояснює простий приклад Віктор Левандовський.

Коли людина розуміє, що їй надали маленьку вагу, в неї складається таке ж відношення і вона це віддзеркалює.
«Можна віддзеркалювати, що кожен важливий. А можна навпаки. Це ж видно, хто як з ким спілкується, хто кого ігнорує. Відразу видно пріоритети», - пояснює, як вибудовується сприйняття людини у соціумі Віктор Левандовський.

«Інший тренер може проявити інше відношення – посміхнутися, поспілкуватися. Прийняти клієнта з багатством всього внутрішнього світу. Ставитися до нього, як до партнера. Ставити спільну мету – натренувати його і виграти якісь змагання. Тоді і відношення клієнта до тренера буде зовсім інше», - пояснює різницю між «робітником» і «майстром» Віктор Левандовський.

«Мій засіб – щирість, я не використовую лицемірства. І ще одне – діяльність важливіша суб’єкта. «Я» - дуже погане слово. Людям цікава ваша діяльність, а не ви, такий красивий і класний. Треба бути адекватним до власних цінностей і принципів, вони важливіші ніж «Я», треба себе заточувати під принципи, а не навпаки», - дав настанову численній аудиторії спікер.

ВІД ГЛИБИННОЇ ФІЛОСОФІЇ ДО ПРАКТИЧНОГО БІЗНЕСУ

Один із присутніх на лекції чоловіків, який займається виробництвом меблів, не міг зрозуміти, чому у його бізнесі люди не затримуються надовго. Вони навчаються у нього, певний час працюють, а потім йдуть. Віктор Левандовський розклав «по полицях» ситуацію бізнесмена і визначив, що проблема виникає на етапі відбору цих людей.

«Ви коли робите свої меблі, маєте ж певні зразки, еталони, якими ці меблі мають бути. То чому у вас немає еталона, яким має бути ваш ідеальний працівник? Ви не знаєте, кого шукаєте, тому й не можете знайти. Пошук вами працівників – це саме активність, а не діяльність, бо ви не розумієте, яку мету переслідуєте», - пояснив Віктор Левандовський.

Хоч спікер говорив про досить загальні речі, та в очах людей, які прийшли його послухати, читалося, що він потрапив у ціль. Адже кожен у глибині свідомості запустив процеси мислення про власну мету, мрію, та діяльність, яку необхідно організувати для здійснення цієї мрії. Якщо свідомість визначає буття, то після лекції, мабуть, у кожного присутнього ця свідомість трішки змінилася, хтось почув щось нове, а хтось просто пригадав і систематизував те, що знав раніше.

У «Коворкінгу змін» Віктор Левандовський та інші спікери діляться ідеями та власним життєвим досвідом щодня. Підприємець відкрив секрет, що планує організувати у «Коворкінгу змін» у Луцьку інтелектуальний майданчик, тож запрошує всіх охочих долучатися то подій та дискусій у коворкінгу за адресою: місто Луцьк, проспект Волі, 16-Г.

Роман КОЛЮХОВ ("Волинь24")
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-2

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
А шо робити тим, хто вже "прогавив"? І якого х\я у вас "перевірка на лояльність" кацапоязична? Ідіть нахуй гівнюки.
Відповісти
краще розказав би, як твій батько носив хабарі горохівському воєнкому, щоб відмазати тебе від служби у збройних силах України і про цікавий діагноз, який тобі придумали у зв'язку із цим
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні