Конструктив і емоції: у «Коворкінгу змін» відбувся круглий стіл про сморід у Луцьку

0
0
Конструктив і емоції: у «Коворкінгу змін» відбувся круглий стіл про сморід у Луцьку
Сморід у Луцьку – це фактор, який здатен примусити «закипіти» будь-кого, адже проблемі вже декілька років, і ніби влада щось робить для вирішення, втім, на цей момент ніхто навіть не знає, у чому причина. Аби обговорити проблему та знайти можливі варіанти вирішення, у «Коворкінгу змін» Волині провели круглий стіл, на який запрошували як представників влади, так і представників громадськості. Організатори передбачали, що напруги уникнути не вдасться, втім, емоції у якийсь момент відтіснили на другий план конструктивну дискусію.

«Відразу хочу попередити, що ми, як нова партія «Голос», позиціонуємо себе як партія змін і ми все хочемо змінювати. Тема сьогоднішньої розмови – це тисяча голосів. Ми тут, щоб поговорити про екологію. Ми запросили компетентних людей, також ми запросили людей різних професій, щоб розглянути ситуацію з усіх сторін. У нас тут є також юристи, громадські активісти, журналісти, молодь. Тож давайте розглянемо питання у комплексі», - розпочала зустріч модератор Тетяна Погрібна.

Присутні на круглому столі поцікавилися, а що буде в результаті зустрічі? На що Тетяна Погрібна відповіла, що звіт про захід, всі нотатки і поради передадуть в Київ, аби це лягло в основу програми партії щодо вирішення екологічної проблеми.


КОЛИ ШАБЛОНИ НЕ ДІЮТЬ

Організатори планували запросити на захід представників місцевої влади, але у тих виявилися значно важливіші справи. Проте, на круглий стіл прийшов заступник начальника відділу державного екологічного нагляду (контролю), водних ресурсів, атмосферного повітря Управління охорони навколишнього природного середовища Анатолій Штондін.

Чиновник розповів, що представляє відділ атмосферного повітря та доповів, чим керується його підрозділ у своїй діяльності і як сильно думають там про проблему смороду у Луцьку. Все в кращих традиціях бюрократичної риторики – одне «нє положено», інше – «згідно чинного законодавства».

«Ми намагаємося працювати у межах своєї компетенції. Я розкажу що ми робимо. Ми працюємо відповідно до закону «Про державний нагляд і контроль». Ми плануємо планові перевірки, складаючи план на рік. Ми самодіяльністю не займаємося. У нас, крім контролю, є моніторинг. Є прилади, які налаштовані на конкретні хімічні елементи у складі атмосферного повітря. Ми контролюємо суб’єкти господарювання різних форм власності. Ми перевіряємо дотримання природоохоронного законодавства. Ви можете отримати інформацію по кожному об’єкту», - розпочав Анатолій Штондін.

Врешті-решт, присутнім набридло слухати «водичку» і почалися прості, але цілком конкретні питання.

«Може ми конкретно більше до ситуації смороду у Луцьку перейдемо», - врешті пролунала пропозиція із залу.

«Що стосується смороду. Ця епопея триває другий рік. Рік тому запахи виявлялися не так часто. Зараз ми їх відчуваємо на великій відстані. Зараз наша інспекція перевіряє Гнідавський цукровий завод і ТОВ «Біо-ПЕК». Працює прокуратура. Я думаю, це правильно», - коротко відповів чиновник.

Посадовець розповів, що інспекція перевіряла ці об’єкти раніше згідно з планом перевірок і порушень там не виявили.
«Там не було зауважень. На будівництво і діяльність заводу видали дозволи. Всі ці документі розглядають у Києві. І там дали дозвіл. В них є всі необхідні дозволи. Як ці дозволи видавалися – хай слідчі органи визначають. А ми сьогодні досліджуємо своє питання – поміряли всі джерела стаціонарного забруднення. Результатів ще немає, комісія працює. Вона працює лише другий день», - зазначив Анатолій Штондін.
«Але ж проблемі два роки! А ваша комісія працює всього два дні!?» - обурився хтось із присутніх.


ЕМОЦІЇ ВЗЯЛИ ГОРУ НАД КОНСТРУКТИВНИМ ПІДХОДОМ

Коли ж почалися більш конкретні запитання про результати діяльності інспекції, чиновник вирішив перекласти відповідальність на інші суб’єкти владних повноважень.

«Порушення завжди є. Але по закону цими питаннями має займатися місцева влада. Ми тільки контролюємо об’єкт, а вони несуть відповідальність», - заперечив посадовець.

Втім, начальник відділу не зміг відповісти які результати цього контролю, зокрема, за фактом перевірки Гнідавського цукрового заводу та ТОВ «Біо-ПЕК», та порадив надіслати запит аби отримати відповідь.
«Луцька міська рада – два з половиною чоловіка у екологічному відділі. Яким чином вони можуть охопити все місто і нести відповідальність?» - вступився хтось із присутніх за міську раду, представників якої не було на коворкінгу.

Анатолій Штондін поскаржився, що і у них після реформ – дефіцит кадрів, і сам він давно б пішов на пенсію, та нема на кого замінити. Він розповів, що в інспекції є лабораторія, яка відбирає проби, та є методики і спеціалісти.

«Востаннє, коли я спілкувалася у Луцьку зі спостерігачами ОБСЄ, вони відповіли, що за п’ять років, відколи вони тут працюють, нічого не змінилося, і перше, з чим у них асоціюється Луцьк – це сморід. То що на даний момент є в повітрі?» - запитала модератор заходу Тетяна Погрібна.

«Ми не можемо зараз сказати. Будуть результати перевірки», - не було відповіді у чиновника.

«Я собі так розумію, є ваша служба, і ви нас обслуговуєте…», - хотіла задати питання модератор, але поважного начальника заділо слово «обслуговуєте».

«Ми не обслуговуємо вас!» - заперечив він, і це викликало невдоволення аудиторії, адже у коворкінгу переважно зібралися самозайняті особи або ж люди, які працюють у приватному бізнесі, тобто, заробляють кошти, з яких платять податки, аби такі служби, як екологічна, мали можливість отримувати заробітну плату.
Напруга у залі почала зростати, а прірва у світоглядах чиновників і людей не з державної машини здавалася просто безкінечною, порозумінням на круглому столі вже й не пахло.

«Я була впевнена, що екологічна служба працює, і я можу безпечно дихати повітрям і пити воду», - зазначила Тетяна Погрібна.

Чиновник вкотре почав перекладати відповідальність на інші інстанції і замість конструктиву дискусія перейшла у поле суперечок про компетенції і повноваження між екоінспекцією і санепідемстанцією, не дивлячись на те, що вона вже 5 років як ліквідована.

«А яка тоді суспільна користь від вашої організації?» - запитав хтось із присутніх.

Це питання чиновник порадив поставити міністру охорони навколишнього природного середовища.


ПРОСТІ ПИТАННЯ ЛИШИЛИСЯ БЕЗ ВІДПОВІДЕЙ

Остаточно круглий стіл опинився під загрозою зриву, коли засновник відомої IT-компанії «InternetDevels», координатор «Голосу» у Волинській області, Віктор Левандовський поставив просте, але конкретне запитання: якщо з люка буде виходити запах, який вбиває людей, чи буде екологічна служба це фіксувати?

«Ви не так ставите питання. Ми контролюємо стаціонарні джерела. Ви не компетентні!» - не стримав емоцій чиновник, і діалог зайшов дуже далеко від конструктиву, перетворившись у справжній скандал.

«Я прошу журналістів зафіксувати, що якщо з люків буде виходити запах, від якого люди будуть вмирати – ця служба не буде цього фіксувати», - звернувся Віктор Левандовський до журналістів.

«Я знаю, до чого ви ведете. Якщо я скажу, що «ні», то ви скажете, що нашу службу треба розігнати. Вже й так розігнали все, що можна! Я вам пояснюю, що ми займаємося стаціонарними джерелами забруднення повітря», - на емоціях відбивався посадовець від конкретних питань.

«А каналізація - це стаціонарне джерело?» - пролунало цілком адекватне запитання у ситуації, що склалася, втім, і на нього чиновник не дав відповіді, зазначивши, що на коворкінг прийшли некомпетентні люди.

«Невже це складне питання? Чиновники що, сидять з книжками, і думають, яке то джерело, той люк, стаціонарне, чи ні?», - дивується Віктор Левандовський.

«Не треба тут комедію розводити. Ви не компетентно ставите питання. Звідки ви знаєте, від чого та людина впала біля люка?», - відказав Віктор Левандовському Анатолій Штондін.

Загалом конструктивізму в результаті круглого столу, на жаль, виявилося мало. Можливо тому, що чиновники радянського загартування і сучасні прогресивні активні люди мають зовсім різне світосприйняття, а відтак і шляхи визначення та вирішення проблеми. У будь-якому разі, за три роки стандартні чиновницькі підходи не дозволили не те що вирішити проблему смороду, а навіть ідентифікувати його джерела.

Проблема неприємних запахів у місті болить кожному, а «Коворкінг змін» Волині – це інтелектуальний майданчик, де можна збиратися для конструктивного розв’язання будь-яких проблем, генерації нестандартних рішень складних завдань. Тож, можливо, саме у стінах «Коворкінгу змін» Волині активні лучани напрацюють дієві механізми подолання неприємного запаху у Луцьку.

Роман КОЛЮХОВ ("Волинь24")
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
0

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні