Нічна евакуація, або Що насправді горіло в студентському гуртожитку Луцька. ФОТО

1
0
Нічна евакуація, або Що насправді горіло в студентському гуртожитку Луцька. ФОТО
Директор Луцького педагогічного коледжу Петро Бойчук розповів, чому вночі без попередження евакуювали студентів, які живуть в гуртожитку.

Про це стало відомо у середу, 22 травня, на зборах студентів та вихователів гуртожитку Луцького педагогічного коледжу.

Нагадаємо, близько першої години ночі мешканці гуртожитку побачили задимленість. Почалася паніка, адже жителі вирішили, що в гуртожитку пожежа, тим паче, що під будівлею стояло пожежне авто.

Хоч пожежна сирена в будівлі не спрацювала, втім її мешканцям наказали покинути приміщення. Пізніше адміністрація гуртожитку запевнила студентів, що це лише пожежні навчання.

Сьогодні в коментарі інтернет-виданню «Волинь24» студенти розповіли, що вчора о 21:00 відбувся старостат, на якому вихователі запевнили, що нічна евакуація – це планове навчання. Раніше ж стверджували, що задимлення було через димові шашки, які невідомі особи підпалили в приміщенні будівлі. Тобто версій декілька. Втім, між студентами поширюється думка про те, що згоріла щитова.

«Там на першому поверсі є кабінет – щитова називається. Там вже замінили ручку в дверях. Ми бачили, як вимивали ту кімнатку. Звідти винесли згорілі стілець та стіл. Тобто горів кабінет добре», – розповіла мешканка гуртожитку.



На початку зборів директор навчального закладу Петро Бойчук розповів, що пожежі в гуртожитку не було, мовляв, студенти зробили «з мухи слона».

«Комусь хочеться, щоб наш гуртожиток горів. Це ж треба, нічого не знати і аналізувати. Людина нормальна й розумна мусила б усвідомити – якби горіло, то не було б світла. Бо коли горить – то вирубається щитова. В ту ніч світло не пропало, тобто пожежі не було», – почав директор.



За словами Петра Бойчука, гуртожиток Луцького педколеджу – один з найкращих у місті. А відтак студентам мусить бути соромно за поширену в ЗМІ інформацію про загрозу їхньому життю.

«Стався неординарний випадок, з якого невідомо що роздули. Ви подумайте, скільки у вас приладів одночасно ввімкнено в розетки. І ви всі йдете на навчання, залишаючи це все», – нарікав він.

Петро Бойчук сказав, що в ситуації, яка трапилася вночі, винен електрик. Мовляв, він залишив без нагляду прилад, який вийшов з ладу.

«Сьогодні в нас з ним була серйозна розмова. У нього є такий прилад – ліхтар. Вночі він зірвався. Я не виправдовую його, тут треба говорити про звільнення», – сказав.



Присутній на зборах електрик гуртожитку підтвердив цю інформацію та визнав свою провину.

«Усі в школі проходили фізику і знають, що є кислотні акумулятори. У цьому ліхтарику саме такий. Коли він нагрівається, то зривається. Кислота потрапила на тканину крісла, через що пішло задимлення. Це була хімічна реакція від акумулятора. Хто бажає – можу капнути комусь на спідницю чи штани, побачите, що з ними буде», – виступив електрик.



Студенти запитали, чому вихователі стверджували, що нічна евакуація – це планове навчання, про яке знав лише директор навчального закладу.

«Дивіться, у нас в планах є навчання у квітні та травні. Може бути таке, що ми навчання проведемо на наступному тижні. Я вам дякую за те, що ви оперативно всі вийшли під час цього надзвичайного інциденту. Ми ж можемо зарахувати це як навчання? (сміється – ред.)» – сказав директор.



Петро Бойчук показав висновок УДСНС у Волинській області, в якому йдеться про те, що пожежі в гуртожитку не було.

«Як виявилося, інформація про пожежу не підтвердилася. В електрощитовій трапилося коротке замикання, однак без горіння. У результаті інциденту ніхто не постраждав», – процитував директор.

Директор запевнив, що в гуртожитку є пожежна сигналізація, через сигнал якої на місце прибули рятувальники. Натомість студенти запевняють, що сирена прозвучала тільки після того, як студенти півтори години босоніж простояли надворі.



Одна зі студенток запитала, чому під час евакуації в гуртожитку були відчинені лише одні двері.

«Не встигли відкрити. Вихователі дали ключі студентам, але ті не встигли відкрити. Вихователька виганяла дітей з кімнат, а відкрити двері доручила студентам. Ті не встигли просто», – пояснила інша студентка.

Після обговорення студенти попросили дирекцію навчального закладу та гуртожитку замість встановлення пластикових вікон замінити електропроводку, адже в кімнатах розетки б’ються струмом, а це небезпечно для дітей.



Натомість Петро Бойчук сказав, що ремонти, заміну вікон, електроплит та проводки будуть робити почергово. Мовляв, нині в планах поставити на окремих поверхах пластикові вікна. Врешті директор подякував всім за увагу та запевнив, що винні в нічній «пригоді» будуть звільнені.

«Ми не почули відповідь на головне питання: що сталося тієї ночі? Від ліхтарика не може бути стільки диму. І чому пояснення вихователів та директора різняться? Тут висновок один – все спихнули на електрика», – сказала мешканка гуртожитку Луцького педколеджу.

Передрук заборонено.



Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
0

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Версії директора і вихователів гуртожитку відрізняються
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні