Волинян закликають не купувати черемшу

1
3
Волинян закликають не купувати черемшу
В рамках операції «Збережемо первоцвіти» волинян закликають не купувати ранню весняну рослину – черемшу, названу в народі "ведмежею цибулею".

Про це йдеться на сторінці "Ківерцівського національного природного парку "Цуманська пуща".

У Волинській області є, хоч і нечисельні, але досить великі природні плантації черемші. І туди спрямовуються збирачі. Все б здавалося, нічого, однак "ведмежа цибуля" занесена до Червоної книги України, відтак збирати її у лісах категорично заборонено.

Самовільне збирання черемші карається штрафами від 510 до 1700 гривень, окрім того - 62 гривні за одну рослину (!) з конфіскацією рослин.

Волинянам нагадують, що бути пійманими на незаконному промислі дуже легко, адже всі місця зростання черемші добре відомі і перебувають під наглядом природоохоронних служб.

Дії щодо незаконного придбання та збуту об’єктів рослинного світу, вчинені щодо об’єктів рослинного світу, які перебували в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, занесених до Червоної книги України, або які охороняються відповідно до міжнародних договорів України, тягнуть за собою накладення штрафу від 1700 до 3655 гривень з конфіскацією об’єктів рослинного світу.

Природоохоронні служби повідомляють, що попри заборони, збирачів рідкісної рослини санкції не зупиняють, адже черемша в цю пору – ходовий товар, який дає непоганий прибуток.

Хитрі ділки навіть наймають "сезонних працівників" з числа місцевих жителів, ведмежу цибулю вивозять сумками і цілими мікроавтобусами, а потім фасують і продають на ринках.

І хоча за знищення первоцвітів передбачені чималі штрафи, попит породжує пропозицію.

"Не купуйте черемшу, навіть, якщо її продають діти чи бабусі. Придбавши, Ви стаєте причетними до браконьєрства.

Допоможемо нашій матінці-природі і врятуймо рідкісні види для наступних поколінь!", – закликають природоохонці.


Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
3

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
, що фармацевти можуть залишитись без надарибутків!) Значить ВЖИВАТИ ЧЕРЕМШУ- НЕОБХІДНО!!!)
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні