Луцький митець опублікував фотозвіт з подорожі волинським Поліссям

0
-2
Луцький митець опублікував фотозвіт з подорожі волинським Поліссям
Луцький фотограф показав світлини з кількаденної подорожі понад річками Полісся Стобихівкою і Стохід. Фото передають всю особливість старого поліського села та навколишньої місцевості.

Фотозвіт про трьохденний похід волинським Поліссям 15-17 лютого
Сергій Палько опублікував у "Фейсбуці".

Лучанин розповів, що старт маршруту групи з трьох туристів був в селі Карпилівка. Разом із ним в похід вирушили Дмитро Сардак і Олександр Кукшин.
Туди чоловіки добрались автобусом з Ковеля. До Ковеля приїхали вранішньою електричкою. За селом одразу зайшли в ліс і пройшли ним бльзько двадцяти кілометрів до місця першої ночівлі в селі Стобихва.

За словами Сергія Палька погода була не холодна, похмура. Мандрівники робили відхилення від маршруту: сховавши рюкзаки, пройшлись до старого залізничного мосту "вузкоколійки" на Стобихівці.

"Близько біля річки росте багато великих і малих ялин. Є старі живописні соснові ліси. Біля річки дика, бездоріжна природа з завалами, болотами, непрохідним лозовинням. По лісах розвішено багато бортей. Бабця, в якої ми потім заночували в Стобихві, у війну довгий час жила під цими ялинками в шалаші з матір'ю та іншими односельцями.

Близько кілометра від моста - залишки села Любарка. Тут ми затримались, обідаючи і обслідуючи єдину вулицю неіснуючого села. Збереглись фундаменти хат, фруктові дерева і зарослі бузку. Село виселили поляки в тридцятих роках, коли створювали поруч військовий полігон. Після довгих лісових доріг, вже в сутінках, вийшли в Стобихву. На ніч нас взяла місцева краєзнавець Макарук О. І. Бабці вже 78 років. Вона знає безліч цікавих історій з життя свого села. Дивились її фотографії. Слухали смішні розповіді про місцеві діалекти, які різняться у кожному селі. Найкультурніші і найграмонітніші люди жили в Верхах і Стобихівці.

На цвинтарі багато дитячих могил. Кожна молода мати мала могилку своєї дитини.

Іллінічна розказувала, що в однієї матері в короткий період від дизентирії померло троє дівчат. В другого діда троє внуків.

Ходили в гості до Сергія Уса, який купив хату і поселився в Стобихві. Він регулярно їздить в архіви. Видав недавно одну книгу, на черзі друга", - переказує почуте Сергій Палько.

Наступного дня, вранці, фотограф обійшов західну частину села, пофотографував сільські пейзажі зі старими хатами, а в 11 годині, перейшовши міст річки, мандруючі направились в бік Стоходу.



Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-2

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні