Розповіли про майбутнє митрополита Луцького і Волинського Михаїла. ВІДЕО

2
-6
Розповіли про майбутнє митрополита Луцького і Волинського Михаїла. ВІДЕО
Керуючий Волинською єпархією митрополит Луцький і Волинський Михаїл може отримати нову посаду в Києві. Таке припущення висловив відеоблогер Святослав Зелінський в інтерв’ю з учасником Об’єднавчого собору зі створення єдиної Православної церкви України Миколою Булігою.

Інтерв’ю Зелінський оприлюднив у відеощоденнику на своїй сторінці у «Фейсбуці».

Нагадаємо, 15 грудня у Києві відбувся Об’єднавчий собор, який обрав предстоятелем майбутньої автокефальної помісної Православної церкви України 39-річного митрополита Переяславського і Білоцерківського Епіфанія (Сергія Думенка) – намісника предстоятеля УПЦ КП Філарета.

Як стало відомо згодом, митрополит Епіфаній переміг у другому турі таємного голосування на посаду предстоятеля Православної церкви України після того, як свою кандидатуру зняв митрополит Луцький і Волинський Михаїл. Як розповів «Українській правді» один із присутніх на Соборі, волинського владику «вмовили» зняти свою кандидатуру. Він погодився на такий крок після розмови з Президентом України Петром Порошенком. Погодився, як пізніше заявив, заради майбутнього церкви і України, інакше, за його словами, «друга частина (делегатів – ред.) може покинути Собор».

Учасником Собору від волинських мирян був депутат Волинської обласної ради, кандидат історичних наук Микола Буліга.

В інтерв’ю Святославу Зелінському він розповів: «Структури, які організовували Об’єднавчий собор, керувалися положенням, яке є у Вселенському патріархаті. За грецьким зразком, на Соборі від кожної єпархії мали бути присутні: архієрей, представник кліру – служитель церкви, простий священик і представник мирян. Власне, це владика Михаїл, отець Миколай Цап – канцлер єпархії, і я».

Микола Буліга детально розповів про хід виборів на Соборі й протистояння предстоятеля УПЦ КП патріарха Філарета (він підтримував кандидатуру свого намісника – митрополита Епіфанія) і митрополита Луцького і Волинського Михаїла (на відео – з 3:05 хв.).

«Це вже все в минулому. Але я не скажу, що православ’я загалом від цього щось втратило», – резюмував учасник Собору.

Відеоблогер нагадав, що 18 грудня в Луцьку відбулася прес-конференція митрополита Михаїла, на якій із його уст пролунала фраза, що він не приховує свого бажання в подальшому очолити нову Православну церкву України.

«Там такі були достатньо різкі заяви про те, що всяке може статися з новим предстоятелем, і він готовий очолити. Це говорить про фронду (браваду перед владою з боку опозиції – ред.) якусь у стосунках?» – прямо запитав Святослав Зелінський.

У відповідь Микола Буліга зазначив: «Ні, я би не сказав, що це йдеться про фронду. Я був присутній на цій прес-конференції. І я б не сказав, що у владики була різка тональність. І про продовження якоїсь боротьби чи протистояння – ні, про це жодною мірою не йдеться. А йдеться про те, що владика Михаїл має власне бачення розвитку церкви: розвитку організаційної структури, підходів кліру, священства у стосунках з мирянами».

Учасник Собору від Волинської єпархії розповів про плани митрополита Михаїла, про які нібито почув від нього самого.

«Він каже: «Я маю на найближчі 50 років програму дій». І де він її буде, втілювати – чи тут, в Луцьку, чи в Києві на іншій посаді – для нього це не має значення. Такі люди скрізь знайдуть собі заняття і скрізь можуть стати взірцем», – вважає Микола Буліга.

Святослав Зелінський одразу ж звернув увагу, що його співрозмовник сказав про посаду в Києві. «Це, я думаю, не обмовка. Це випливає з розмови з Президентом чи звідки таке передбачення подій? – запитав він. – Або, якщо до теми: що Президент говорив митрополиту Михаїлу під час особистої зустрічі?»

«Він це говорив митрополиту Михаїлу, а не мені», – уникнув прямої відповіді Микола Буліга.

А коли відеоблогер перепитав, чи знає його співрозмовник, про що говорив волинський архієрей із Президентом, Буліга зазначив: «Це їхня розмова, а не моя».

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-6

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
до чого це базікання?...
Відповісти
Розмова ні про що.А Михайло трохи "начудив".Забагато амбіцій має,які неприпустимі на цій посаді.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні