--> Уперше для споживачів газу Волині застосували стандартні умови оплати | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Уперше для споживачів газу Волині застосували стандартні умови оплати

2
-7
Уперше для  споживачів газу Волині застосували стандартні умови оплати
У рахунках за спожитий газ у жовтні об’єм використаного палива в будинках та квартирах волинян приведений до стандартних умов. У рахунках для населення це робиться вперше, хоча для решти споживачів газу його приведення до стандартних умов застосовується ще з грудня 2015 року – згідно з нормативними документами.

Про це інформує ТОВ “Волиньгаз збут”.

На Волині 245 тис побутових споживачів газу. 85% річного споживання газу ними припадає на опалювальний сезон і лише 15% газу населення використовує в літній період. За спожитий газ волиняни розраховуються поступово, найбільше влітку за використані ще взимку куби блакитного палива.

“На Волині наприкінці вересня сума боргу за газ перед НАК “Нафтогаз” становила близько 360 млн грн. Уявіть після опалювального сезону якою буде ця сума і що робити далі підприємству. Держава на сьогодні нічого не робить для того, щоб впорядкувати ці норми. Тому ми вимушені виставляти для населення стандартні умови. Це не є якась додаткова плата, це просто ті реальні обсяги, які оператор ГРМ (облгаз) передає нам для реалізації. ”, - коментує директор ТОВ “Волиньгаз збут” Микола Тищук.

У рахунках за газ, що спожитий населенням у жовтні, об’єми газу, - виміряні лічильниками, вже приведені до стандартних умов розрахунку за порядком. передбаченим Кодексом ГРМ. Це дає змогу привести розрахунок поточного споживання газу, виміряного звичайними лічильниками, до стандартних умов - такими в Україні є температура +20С і тиск 760 мм.рт.ст. - у будь-якому регіоні країни.

Температура навколишнього середовища безпосередньо впливає на обсяг газу, який пройшов через звичайний побутовий лічильник, що встановлений на вулиці. Це пов’язано з фізичними властивостями газу: за нижчої температури - стискатись, а за вищої - розширюватись. Тому для коректних розрахунків його споживання приводять до стандартних умов.

У НАК “Нафтогаз України”, на промислових підприємствах та в будь-яких непобутових споживачів газу такі коливання вже давно враховують - або за допомогою спеціальних засобів вимірювальної техніки, якими обладнано вузли обліку, або за визначеним у Кодексі ГРМ порядком із застосуванням коефіцієнтів приведення до стандартних умов.

Нормативними документами для приведення об’єму газу до стандартних умов використовують помісячні коефіцієнти коригування показань лічильника, розроблені й затверджені Міністерством палива та енергетики.

На Волині борг за період із грудня 2015 року до вересня 2018 року виник із вини держави - майже 30 млн куб.м газу вартістю близько 190 млн грн. Тому “Волиньгаз збут” звертається до органів влади з проханням зважено та комплексно вирішити проблеми з боргами.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-7

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Волиньгаз і Волиньгаззбут-100% приватні компанії,то при чому тут держава?Ви так ведете бізнес,що купа боргів.То ви банкрути.Кодекс ГРМ внутрішній документ облгазів,ми користуємось Законами,Постановами і Розпорядженнями КМ.Цитую: "...місячні обєми споживання мають бути зазнасені за величиною обєму(м.куб.)та величиною обсягу енергії за трьома одиницями виміру- (кВт.год. ,ГКал ,МДж.),що визначається згідно з вимогами цього Кодексу.Хтось це бачив?
Відповісти
В паспорте счетчика сказано: Диапазон рабочих температур °Сот -25°С до +55 °С
т.е. производитель гарантирует, что в этом диапозоне температур показания будут в допуске. Так какие могут быть еще Стандартні умови если они и так попадают под технические характеристики устройств.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні