--> «Зростання цін, тарифів, борги та банкрутства»: Володимир Пащенко про небезпеку газової кризи для українців | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

«Зростання цін, тарифів, борги та банкрутства»: Володимир Пащенко про небезпеку газової кризи для українців

9
-2
«Зростання цін, тарифів, борги та банкрутства»: Володимир Пащенко про небезпеку газової кризи для українців
Для українців 2021 рік виявився складним не лише через пандемію коронавірусу, а й через непросту ситуацію на газовому ринку. Саме це призведе до підвищення цін на продукти та різні послуги для українців. Також значне зростання вартості газу поставило під загрозу цьогорічний опалювальний сезон. Наразі ніхто не може сказати, як він пройде, чи отримуватимуть взимку люди достатньо тепла, та чи не будуть мерзнути школярі. Як відіб'ються ці складнощі на бізнесі, ми поговорили з волинським медійником та ресторатором Володимиром Пащенком.

- На вашу думку, чому в Україні саме зараз виникла така складна ситуація з газом?

- Цьогорічна енергетична криза виникла не лише в Україні, це - загальносвітова проблема. На азійських ринках виник великий попит на енергоносії, що зумовило перетік газових потоків скрапленого газу зі США саме туди. Внаслідок цього Європа недоотримала приблизно 30% енергоносіїв. Це спровокувало паніку на ринку, і ціни злетіли до рекордних 2 тисяч доларів. А оскільки ми отримуємо газ по світових цінах, то це не оминуло й Україну. Загалом сировини українського «Нафтогазу» може не вистачити на цьогорічний опалювальний сезон. Адже, за умови дуже холодної світової зими, попит на енергоносії значно зросте, ну і навпаки.

- Чи існують у нашій країні якісь альтернативи газу?

- Українська криза це – шанс стати сильнішим. Ми маємо доволі потужні атомні енергоблоки. Якщо їх привести в належний стан, вкласти кошти, то ми зможемо покривати не лише свої потреби, а й забезпечити пів Європи дешевою та якісною електроенергією. Також для цього потрібно модернізувати наявні електромережі, адже при відмові від газу та переході на електроенергію, вони можуть просто не витримати навантаження.

На це потрібен час, але в умовах кризи, це можна зробити швидко. Питання у тому, наскільки країна зможе мобілізуватися. Якщо ми поставимо перед собою ціль стати незалежними і зробимо це національною ідеєю, то все вдасться. Від нашої залежності потрібно відходити, тим більше, що у нас доволі складні відносини з Росією та Білоруссю, у якої ми купуватимемо електроенергію. А вони її можуть нам і не продати.

Цьому питанню потрібно приділити максимальну увагу на загальнодержавному рівні. Якщо «Велике будівництво» розпочнеться не лише на дорогах, а й в енергетиці, то за рік-два усе запрацює. Також держава має запровадити якісь преференції видобувним компаніям, які постачатимуть на ринок дешевий, а не комерційний газ. Потрібно дати їм можливість добувати сировину, яку вони зможуть продавати громадянам за адекватною ціною.

- Це далекоглядні перспективи, а що ж робити з цьогорічним опалювальним сезоном. Який вихід з цієї ситуації?

- Для прикладу, Волинь, за бажання, могла б забезпечити усю Україну торфом. Для цього потрібно перебудувати наявні котельні, які працюють на газу. У нас є шахти, які сьогодні могли б реально стати актуальними. Раніше собівартість видобутку вугілля була доволі високою, проте криза усе змінила, і зараз ціна на нього могла б бути доволі прийнятною. Це «брудна» енергетика, яка допомогла б нам рік-два протриматися на плаву. Зараз усе залежить від професіоналізму нашого уряду. Це дуже крутий шанс для української електроенергетики.

- На Волині деякі підприємства та організації переходять на тверде паливо, чи реально це у Луцьку?

- У мене, як у бізнесмена, є можливість перейти на тверде паливо, проте ця процедура складна та забюрократизована. Крім того, місцеві жителі скаржитимуться на роботу котельні у житловому мікрорайоні. Хоча цієї зими питання стоятиме так: «Замерзнемо чи ні?». І можливо варто скасувати деякі заборони, а дати можливість тому ж самому будинку за власні кошти побудувати свою твердопаливну котельню. На Волині торфу вистачить на всіх.

Загалом теплогенеруючі компанії звичайно ж не відключать повністю опалення, адже це може призвести до пошкодження системи та мільярдних витрат. Швидше за все, будуть знижувати температурний режим. Люди масово підуть купувати електрообігрівачі, внаслідок чого не витримають електромережі, адже вони не розраховані на увімкнення такої кількості приладів. Ось такі ситуації місцевій владі потрібно спрогнозувати наперед, та розуміти, як виходити з кризи. А дуже холодна зима може призвести до повного завалу. Це боляче вдарить по всіх, зокрема на рейтинги центральної та місцевої влад.

- Як ця газова криза вплине на бізнес?

- Обов’язково зростуть ціни на усі послуги, продукти та інші товари. Це досить боляче вдарить по всім. І зростання ціни на газ підприємець просто буде закладати у ціну, внаслідок чого вона зростатиме. Власне бізнес наразі тримається тому, що рухається ще по інерції. Як тільки розпочнеться сплата високих тарифів, ми відчуваємо зростання цін та інфляцію. І тому держава мала б це спрогнозувати і зменшити ризики. Хоча, вважаю, що це робити уже достатньо пізно. Аналітики мали передбачити це ще навесні, тоді ми встигли б накачати газ у сховища за нормальними цінами.

- Чи не призведе ця ситуація до виникнення масштабних боргів?

- На нас чекає багато банкрутств, якщо зима буде складною. Багато установ закриється, бюджетні організації, швидше за все, перейдуть на дистанційну роботу, як університети та школи.

Загалом ситуація не критична, але доволі неприємна. Назарі усе в руках уряду, який може забезпечити країну ресурсом, можливостями у плані змін до законодавства, або ж просто спостерігатиме, як ми намагатимемося вижити, як ми це робили усі 30 років незалежності.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-2

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
А де український газ яки коштує в1-3грн за куб? Як він попав в комерційні структури які пропонують по 30-45грн? Це відверта спекуляція?
Про які атомки ідеться? Адже зелена влада зупинила майже всі реактори на догоду ахметці і його "зеленій енергетиці"!
Відповісти
Український газ збагачує окрему групу людей у владі) хто ці люди сказать достеменно не берусь оскільки я не експерт з енергоринків ) маю лише суб’єктивну думку) чи спекуляція це? Так це спекуляція ! Так наша атомна енергетика в занедбаному стані м’яко кажучи!
Але треба відзначити, що ці процеси пішли ще задовго до президента Зеленського!
Відповісти
Криза починається і розвивається в голові цілого народу та його чиновників. Що навибирали - те і маємо
Відповісти
Ти кто такой? Давай, до свіданія
Відповісти
«...залежить від професіоналізму нашого уряду...» - свого часу (13-14 роки) наша вулиця йдучи назустріч уряду, що закликав до версифікації енергоносіїв (зокрема - відмови від російського газу), - модернізувала електромережі, докупили потужності та перейшли на електроопалення. За урядів яценюка-Гройсмана з опаленням клопоту не було: ми повірили державі - держава нас підтримала. Після виборів почала мусуватися тема про найдешевшу електрику в Європі, хоча європеєць на мінімалку може придбати 3600 кВт «дорогої» європейської електрики, а українець лише 2900 «дешевої» нашої (якщо по 1.68 грн/кВт). 700 кВт - різниця покупельних спроможностей. Коли вискочка вітренко підвищував ціну на кіловати в угоду детеку - жодного заперечення ані з боку уряду; ані з боку «потужної фракції волинських депутатів у ВР» (сарказм); ані з боку, прости Господи, президента - не було. Тому довіра до уряду відсутня повністю. За тієї ж причини люди всіляко уникають вакцинації - їм брешуть звідусіль. А тут - на кону власне життя та здоров´я. Ковідна істерія наганяється та розкручується чимдуж. Притому голосів імунологів та вірусологів практично не чути - віщають чиновники всіляких МОЗ ів з усього світу, журналісти, соціологи, блогери. Ветиринар мому псу без аналізів щеплення не робить. А людей вакцинують ледь не в громадських вбиральнях без жодного огляду лікаря. Ще й запроваджують сегрегацію по вакцинній ознаці. Хоча вакцинація прширення та мутації вірусу не припиняє. Лише допомагає легше перенести захворювання. Як віспу ковід не знищать і він мутуватиме з року в рік. А від уряду ніяких думок та кроків запобігання епідемії - нема. Прийняли вакцинацію як панацею і склали руки. Навіть киснем забезпечити не можуть. Ось така «професійність»
Відповісти
Слухай, Ясір. Не бомби. З приводу переходу на електроопалення - це одна тема. В цій темі Гройсман робив правильно, але народ цього не оцінив і обрав парламент з нових облич (ліц невідомого походження під керівництвом Зеленського), який, в свою чергу, привів до влади самокатника, а потім ще "кращого" Шмигаля. Отже, що обрали, те і їжте. Натомість тема ковідного вірусу має відношення до уряду з Зеленським лише в тому, що вони успішно провалюють профілактику та своєчасне виявлення захворювання. Але тупо звинувачувати цю команду в існуванні вірусу, у вакцинації. Вірус розкошує у всьому світі, у всьому світі, окрім Білорусі, вводяться карантини, вмирають, в тому числі і Білорусі, і хворіють люди. Щодо вірусологів, то вини ще в лютому 2020 році попереджали про особливу небезпеку ковіду-19, але Зеленський тоді заявив, що коронавірус в Україну не пройде
Відповісти
То в чому «бомбёж»? Повальна профанація і породжує профанацію. І киньте-но посиланняя на вірусологів
Відповісти
Ясіре. Твоє бомбометання полягає у змішуванні дох окремих тем в одному тексті. Коли кидають бомбу, то вона може знищити і людину і споруду, яка нічим не завинила перед бомбометальником. Вакцинацію вигадав не український уряд, а ВООС. Натомість український уряд цю вакцинацію майже провалив, тому можеш його за це прихвалити
Відповісти
Дискусія з тобою - не цікава. Іди мудрагелі собі перед дзеркалом висловлюй. Я сказав те що сказав.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні