Розповіли, як вибрати безпечний і стиглий кавун

0
5
Розповіли, як вибрати безпечний і стиглий кавун
Кажуть, що час природного достигання кавунів і динь — середина серпня. А нині у продажу лише такі, яким достигнути допомагала "хімія".

Чи правда це - розповідає Експрес.

"Ні, час достигання баштанних культур через зміни клімату змістився із серпня на середину липня, — запевняє завлабораторії Інституту овочівництва і баштанництва НААНУ Оксана Сергієнко. — Тому в продажу є абсолютно безпечні стиглі кавуни і дині з півдня України. Незабаром прийде час тих, що виросли далі на північ. Навіть на Чернігівщині виростають чудові кавуни української селекції. Але "хімією" справді дехто грішить. Про застосування різноманітних препаратів для стимулювання росту може свідчити вага кавуна. Нормальна стигла ягода важить у середньому 10 — 12 кілограмів. А ось кавун вагою 15 — 16 кг має вас насторожити".

"А чи правда, що найсолодші плоди — це "кавунихи"

"Не має значення, який тип квітки ("чоловіча" чи "жіноча") дав плід. Важливо, щоб було досить сонця, вологи і часу, аби він дійшов потрібної кондиції".

"Як правило, люди, вибираючи кавун, стукають по ньому. Дзвінкий звук — значить, стиглий. Глухий — недозрілий чи перестиглий. Це правильно?"

"Вибираючи кавун, насамперед зверніть увагу на хрускіт при стисненні (не дзвеніння, бо такий звук, навпаки, у недостиглого плоду) і стан шкірки".

"Ще є така думка: якщо на кавуні хвостик сухий, а не соковитий і зелений, тоді він справді стиглий. Що скажете?"

"Хвостик-плодонiжка має закiнчуватися злегка втягнутою, а не опуклою розеткою. Це означає, що плід достиг, образно кажучи, з власної волi. Нiхто його штучно не "підганяв". А сухий "хвостик"-плодоніжка чи ще соковитий — не має значення".

"Буває, що кавун — дуже червоний, але зернятка в ньому — білі..."

"Колір зернят — дуже важливий. Біле насіння — свідчення того, що кавун ще не достиг або ж достигав за допомогою хімічних речовин. Зверніть увагу і на м'якоть — вона має бути однорiдною, соковитою, з цукринками, червоною чи рожевою".

"А як вибрати стиглу диню, на що орієнтуватися?"

"Її виказує насамперед характерний аромат та насичений жовтий, без зелених прожилок колір кожушка. Поверхня стиглої дині — тверда".

"Кажуть, що кавунами та динями не слід зловживати людям з надмірною вагою, діабетикам — через високий вміст цукрів. Це правда?"

"Справді, у кавунi та дині міститься 7—14% легкозасвоюваних цукрiв, — каже сімейна лікарка вищої категорії Олена Решетник. —Людям із надмірною вагою, компенсованим цукровим діабетом можна їсти кавуни і дині, але в дуже обмеженій кількості, ретельно підраховуючи кількість вуглеводів. Наприклад, середня скибка кавуна (270 грамів) дорівнює 1 хлібній одиниці. Хворі, що роблять ін'єкції інсуліну, відповідно, мають розрахувати і його дозу. А для хворих на подагру кавун і диня — справжній порятунок. Сік вимиває з тканин токсичнi продукти пуринового обмiну, який при подагрi порушений".

"Чим ще корисні ці ягоди?"

"У кавуні міститься 1,5% клiтковини, а також каротин, вiтамiни А, В, С, Р, солi натрiю, кальцiю, залiза... Також фолiєва кислота, надзвичайно цiнна для майбутнiх мам. У кiлограмi стиглої ягоди мiститься 224 мг солей магнію, тодi як добова доза для дорослої людини —70 — 80 мг. Отож кавун — справжнiй цiлитель для людей зі слабким серцем чи хворою печiнкою. А ще магнiй, крiм того, що має позитивний вплив на серцево-судинну та травну системи, лiкує нерви, знiмає збудження, спазми. Не менш цінні у кавунах і динях пектини, якi перетворюють нерозчиннi бiлки в розчиннi та виганяють їх з нирок. М'якоть дині багата ще й на кремній, цього мінералу в ній більше, ніж у молоці, у 17 разів, і втричі більше, ніж у рибі. Кремній потрібний для правильної роботи головного мозку, травного тракту та нервової системи. А бета-каротину в дині навіть більше, ніж у моркві. Він, зазначу, важливий для здорового кольору шкіри та її гладкості. Також м'якоть дині містить речовини, що сприяють виробленню серотоніну, гормону щастя. Утриматися вiд цих плодів слiд хiба пацiєнтам із загостренням виразкової хвороби, колiтом та тимчасовими розладами травлення".

"Чи правда, що кавун і диню не можна їсти разом?"

"Для правильного засвоєння насолоджуватися смаком дині й кавуна слід нарізно, не змішуючи їх з іншими продуктами".

"Дуже часто чуємо про отруєння баштанними. Чому таке можливе?"

"Шкірка цих плодів добре вбирає не лише нітрати з грунту, а й свинець та інші шкідливі речовини з викидів, — застерігає лікарка-епідеміолог Олена Левицька. — Не варто купувати й розрізаних кавунів і динь — небезпечні бактерії можуть потрапити на них як з брудного ножа, так і з пилом, а витеклий солодкий сік — сприятливе середовище для активного розмноження мікроорганізмів. Перед купівлею цих ягід варто поцікавитися у продавця, чи має він на товар сертифікат якості".
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
5

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні