Немає грошей на лікування: волинські фіскали, яких судять за хабар, хочуть повернути заставу

1
0
Немає грошей на лікування: волинські фіскали, яких судять за хабар, хочуть повернути заставу
Волинські фіскали, яких судять за хабар у 400 тисяч, хочуть повернути заставу, бо не мають коштів на ліки.

Екс-заступник начальника головного управління Державної фіскальної служби у Волинській області Руслан Вандьо та начальник відділу податкового та митного аудиту Віктор Полюхович, яких звинувачують у хабарництві, клопотали перед судом про перегляд запобіжного заходу, - пише Оксана Петрук для Громадського.

Слухання справи відбулося 7 травня у Луцькому міськрайонному суді.

Колишнього посадовця ГУ ДФС у Волинській області Руслана Вандьо та його підлеглого Віктора Полюховича судять за вимагання та отримання неправомірної вигоди від фінансового директора одного з українських підприємств. Податківці «нашукали» низку порушень, а потім, нібито, запропонували керівництву підприємства «вирішити питання» за 400 тисяч гривень.

Затримали фіскалів ще 9 лютого 2015 року. Їх обвинувачують за частиною 4 статті 368 Кримінального кодексу. Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від восьми до дванадцяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, з конфіскацією майна.

Печерський суд міста Києва 11 лютого 2015 року обрав їм запобіжний захід у вигляді тримання під вартою або ж внесення застави розміром 365400 грн.- для Руслана Вандьо та 341040 грн. – для Віктора Полюховича. У результаті обох посадовців відпустили. За Віктора Полюховича заставу вніс його батько Іван Полюхович, а за Руслана Вандьо офіційно «заплатив» тодішній його захисник, адвокат Олексій Горецький.

Справа досі розглядається у суді. Під час чергового засідання начальник відділу податкового та митного аудиту Віктор Полюхович, який, до слова, нині перебуває у відпустці по догляду за дитиною, зачитав клопотання, яким просив переглянути запобіжний захід, замінивши його на особисте зобов’язання або зменшити розмір внесеної застави вдвічі. Він обгрунтовував своє прохання важкою хворобою заставодавця. Каже, не вистачає грошей на лікування батька.

ДОХОДИ СІМ’Ї ПОЛЮХОВИЧІВ

Згідно з декларацією доходи сім’ї Полюховичів у 2017-ому були справді мізерними. В основному це соціальні виплати – близько 39 тисяч гривень, а також заробітна плата Анни Полюхович – 6800 гривень.



Підтримують сім’ю родичі Анни Полюхович із Росії. У декларації податківця з року в рік вказано фінансову допомогу від тестя і тещі Кірюшкіна В’ячеслава і Кірюшкіної Тетяни.


Полюховичі теж не залишилися в боргу, позичили московській рідні аж 39 тисяч американських доларів.



ІМЕНИТІ ЗАХИСНИКИ ВОЛИНСЬКИХ ФІСКАЛІВ

Інтереси кожного з обвинувачених, Руслана Вандьо та Віктора Полюховича, у суді захищають одразу по два адвокати. У випадку Руслана Вандьо це батько і син Замковенки, які на засідання щоразу доїжджають зі столиці.

Віктора Полюховича захищають адвокати з Рівненщини.

7 травня вслід за Віктором Полюховичем спохватився клопотати про повернення частини застави і адвокат Руслана Вандьо Микола Замковенко.



Своє усне клопотання іменитий адвокат обгрунтовував тим, що Руслану Вандьо теж потрібні гроші на лікування, адже обвинувачений є інвалідом третьої групи і нині проходить серйозну терапію.

Окрім того Руслан Вандьо ніде не працює, з органів ДФС звільнився у червні 2017 року. Заставу за Руслана Вандьо вносив його попередній захисник, адвокат Олексій Горецький. А тому досить дивно звучало обгрунтування Миколи Замковенка з посиланням на проблеми зі здоров’ям підзахисного, адже у разі задоволення клопотання судом, кошти мали б надійти на рахунок заставодавця, а не Руслана Вандьо.

БІДНІ РОДИЧІ НА ЧУЖИХ АВТІВКАХ

Чи не на кожне засідання Руслана Вандьо супроводжує рідний брат, заступник начальника Головного управління ДФС у Житомирській області Ігор Вандьо. Обоє мешкають на Львівщині, а на високі посади в органах ДФС їх призначили на Волинь і Житомирщину відповідно.



Згідно декларації у 2017-ому Руслан Вандьо доходів не отримував взагалі. Дружина Ярина Львівна, яка згідно інформації з аналітичної системи YouControl, має корпоративні права у двох підприємствах, теж нічого не заробила. Сім’я прожила рік завдяки соціальній виплаті у вигляді допомоги по догляду за дитиною – 10200 гривень. Ці кошти задекларувала Ярина Вандьо. У Головному управлінні ДФС у Житомирській області нам пояснили, що заступник начальника Ігор Вандьо справді не отримував зарплати, бо він – у декреті. Схоже, обоє, чоловік і жінка, присвятили себе вихованню малолітніх дітей.



На судове засідання 7 травня Руслан та Ігор Вандьо прибули на «Chevrolet Epica», якого немає у декларації жодного з братів.



Ігор Вандьо транспортних засобів взагалі не декларує, а Руслан Вандьо офіційно користується лише «Москвичем» дружини Оксани Вандьо.



Офіційною власницею транспортного засобу «Chevrolet Epica» є Савко Олена Василівна. Вона також згадується у декларації Руслана Вандьо, як джерело доходу від відчуження рухомого майна.


Жінка з таким іменем та прізвищем є у друзях самого Руслана Вандьо у мережі «Facebook», його дружини Оксани та доньки Соломії. Олена Савко – землячка родини Вандьо. Інших зв’язків поки що встановити не вдалося.

Нагадаємо, Наші гроші вже писали про позашляховик «Land Rover Range Rover Sport» за 2 млн грн., оформлений на матір податківців Марію Вандьо.

СУД НЕ ПОВІРИВ…

Вислухавши низку аргументів про добросовісну явку на допити і в суд обох обвинувачених, їхні болячки, мізерні статки, позитивні характеристики з місця роботи і посилання на низку законів і підзаконних актів, колегія суддів у складі головуючого Андрія Сівчука, суддів Михайла Квятковського і Валентини Кирилюк ухвалила відмовити у клопотанні повністю. Служителі Феміди обгрунтували рішення тим, що злочин, який інкримінують Вандьо і Полюховичу, є особливо тяжким, а те, що заставу вносили треті особи, а не безпосередньо обвинувачені, взагалі для суду немає жодного значення.



Нагадаємо, у серпні 2017-го, на другому році розгляду справи захисник Руслана Вандьо Микола Замковенко заявив відвід колегії суддів Ясельський-Покидюк-Артиш. Микола Замковенко впевнений, що справа затягнеться ще на роки. Принаймні, про це він говорить людям, котрі стежать за процесом і відвідують судові засідання. Нині справа – на стадії дослідження доказів. Наступне засідання заплановане на серпень 2018-го.

Довідково: До 2003 року Руслан Вандьо, медик за професією, працював медсестрою, стоматологом. Згодом вступив у лісотехнічний університет. А в 2003-ому його життя круто змінилося. Він вступив до Львівського регіонального інституту державного управління Національної академії державного управління при Президентові України і того ж року несподівано отримав місце служби в податкових органах України – на посаді старшого податкового ревізора-інспектора ДПА у Закарпатській області.

Руслан Вандьо має статус радника податкової та митної справи ІI рангу, а 30 червня 2011 року «за значний особистий внесок у розвиток вітчизняної податкової системи, багаторічну плідну професійну діяльність» у числі 8-ми українських податківців отримав від Віктора Януковича орден «За заслуги» III ступеня.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
0

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
як вони швидко хворіють коли ііх беруть за "пяту точку"
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні