Непокаране зло зростає: у Луцьку – дискусія з питань безпеки журналістів. ВІДЕО

0
0
Непокаране зло зростає: у Луцьку – дискусія з питань безпеки журналістів. ВІДЕО
У Луцьку журналісти та представники ОБСЄ говорять про безпеку журналістів, свободу слова, боротьбу з пропагандою війни і насильства, допомогу представникам медіа.

Захід стартував у середу, 4 квітня, у прес-центрі 12 каналу, за підтримки Міжнародної академії демократії.

Запросили на зустріч голову Національної спілки журналістів Сергія Томіленка, радника представника ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Айдара Ботагарова, президента Литовської спілки журналістів Дайнюса Радзявічуса, віце-президента Європейської федерації журналістів Надію Ажгахіну.

"Якщо ми будемо єдині, якщо буде журналістська солідарність і ми стоятимемо пліч-о-пліч, то у багатьох не буде бажання піднімати руку на журналіста", - наголосив голова правління Міжнародної академії демократії Володимир Пащенко.



У дискусії також беруть участь головний редактор інтернет-видання «Конкурент» Андрій Лучик, керівник мережі «Район.in.ua» Наталія Пахайчук, головний редактор інтернет-видання «Волинь24» Юрій Ричук, головний редактор «Волинської газети» Володимир Данилюк та інші.

За словами голови Національної спілки журналістів Сергія Томіленка, торік в Україні зафіксували 90 інцидентів застосування сили до журналістів. У березні 2017 року таких випадків було вже 10.

«Ми вважаємо, що це – надзвичайно напружена ситуація з безпекою, яка ускладнюється системною безкарністю за напади проти журналістів. Це справляє охолоджуючий ефект на журналістів, вони будуть стримуватися від висвітлення критичних тем, почуватимуться незахищеними. Непокаране зло провокуватиме нові напади», - зазначив він.

Сергій Томіленко каже, що, наприклад, таку ситуацію ілюструють випадки блокування телеканалів «Інтер», «NewsOne», «Zik».

«Ми не говоримо, що редакційна політика того чи іншого каналу правильна, але це треба обговорювати за «круглими столами» у цивілізований спосіб, а не коли розстеляють колючий дріт, коли йдуть погрози. На прикладі «Zik»: звучать погрози від мітингувальників, що потрібно звільнити головну «ватницю» України – генпродюсера», - стверджує Томіленко.

Правоохоронці кажуть, що це – мирна акції, бо немає фізичного побиття. Однак голова Національної спілки журналістів наголошує, що це – погроза.

«Ми повинні не мовчати. Треба говорити про це. Журналіст має почуватися безпечно. Має бути оперативне розслідування і реагування. На жаль, нині рішення – смішні, сприяють безкарності», - зауважив він.

Сергій Томіленко додав, що в Україні немає реальних прецедентів покарань нападників на журналістів, їх лише штрафують на мізерні суми.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
0

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні