Навіщо Каталонія домагається незалежності

0
-3
Навіщо Каталонія домагається незалежності
1 жовтня в Каталонії пройшов так званий референдум про незалежність. Всупереч позиції Мадрида і не без зіткнень з поліцією голосування відбулося, говорять на ЛІГА Новости. Але проголошувати відокремлення від Іспанії регіон не поспішав, придумуючи все нові причини. На незаконному референдумі при явці 42,3% за незалежність Каталонії висловилися 90,18%. Сьогодні, майже через місяць, за відокремлення від Іспанії проголосував регіональний парламент. Що буде далі і навіщо Каталонії незалежність - в матеріалі LIGA.net.

З ЧОГО ПОЧАЛОСЯ. Відокремитися від Іспанії Каталонія намагається з другої половини 19 століття. У 1930-х каталонська еліта проголосила незалежність, але після переговорів з Мадридом погодилася на автономію. У 2006 році був прийнятий новий автономний статус з розширенням фінансової самостійності. Знову про незалежність в Каталонії заговорили з початком економічної кризи, в 2008 році: численні неофіційні опитування і референдуми показували бажання місцевого населення відокремитися від Іспанії.
1 жовтня каталонці провели референдум, на який винесли питання: "Чи хочете ви, щоб Каталонія була незалежною державою в формі республіки?" 90,18% з тих, хто проголосував, відповіли "так". В день референдуму між каталонцями і поліцією сталися сутички - близько 800 людей постраждали. Заарештовано було 14 каталонських чиновників, відбулися обшуки на виборчих дільницях.

ЯК РОЗВИВАЛОСЯ. Через кілька днів після референдуму глава Каталонії Карлес Пучдемон заявив, що оголосить про незалежність найближчими днями. І дійсно, 11 жовтня він підписав декларацію про незалежність. Але із застереженням - документ символічний, оскільки парламент за нього ще не проголосував і потрібно провести переговори з Мадридом. Що відбувалося в Каталонії, і оголосила вона все-таки про незалежність чи ні, не до кінця зрозуміла навіть центральна влада Іспанії.

Результати референдуму і відокремлення Каталонії не визнають не тільки в Мадриді, але також в США і ЄС. Євросоюз назвав голосування антиконституційним, але втручатися не буде - не бачить підстав.

Мадрид єдиним виходом зупинити каталонську кризу визнав 155-ту статтю Конституції Іспанії, яка дає можливість тимчасово позбавити влади Пучдемона. Саме це рішення і було прийнято на чолі з прем'єром країни Маріано Рахоєм 21 жовтня. Своє слово повинен був сказати ще Сенат Іспанії.

ЧИМ ЗАВЕРШИЛОСЯ. Сьогодні, 27 жовтня, депутати Каталонії затвердили незалежність від Іспанії. Відразу ж була відповідь Мадрида: Сенат Іспанії проголосував за введення в Каталонії прямого правління. Таким чином, Каталонія оголосила про незалежність, а центральна влада - позбавила її автономії.
Глава Європейської ради Дональд Туск уже заявив: для ЄС нічого не змінюється, переговори будуть вестися тільки з Мадридом. Державний департамент США назвав Каталонію невід'ємною частиною Іспанії. Територіальну цілісність Іспанії підтримує і Україна.

ЩО БУДЕ ДАЛІ. Станом на 2015 рік Каталонія була багатшою за інші автономні співтовариства Іспанії - ВВП на душу населення тут перевищував загальноіспанський рівень на 18,8%, середньоєвропейський - 13,2%. У тому ж році регіон мав найбільші показники зростання економіки в ЄС - 3,7%, а також позитивний торговий баланс в 11,5% ВВП.
Однак відокремлення Каталонії від Іспанії буде означати вихід регіону зі складу Європейського Союзу, а отже - втрату європейського ринку. Крім того, юристи та економісти прогнозують різке зниження ВВП, проблеми з кругообігом робочої сили і отриманням грошей на розвиток від Євросоюзу. Вихід Каталонії зі складу ЄС означатиме вихід з єврозони.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-3

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні