--> Як правильно зберігати картоплю | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Як правильно зберігати картоплю

0
3
Як правильно зберігати картоплю
Чого тільки не роблять селяни, аби зібраний урожай картоплі не пропав. Щоб бульба не зігнила і не змерзла аж до весни. Ось декілька простих порад від досвідчених господарів, які допоможуть якнайкраще її зберегти, - пише Експрес.

По-перше, селяни радять перекладати картоплю лушпинням цибулі.

"Річ у тім, що фітонциди, які містяться в цибулі, захищатимуть коренеплоди від хвороботворних бактерій, – каже Михайло Босюк, фермер. – Відповідно, картопля не буде гнити. Отож, висипавши трохи коренеплодів, я посипаю їх двома-трьома пригорщами лушпиння, а тоді – знову картопля. Так бараболю зберігав ще мій прадід і казав, що завжди гарно лежала до весни. Тож і я послуговуюсь його порадами".

Дехто ж радить використовувати червону горобину, а також поряд із картоплею зберігати столові буряки. Однак перш, ніж занести урожай до підвалу, паяльною лампою слід обпалити стіни й підогу. І ось чому.

"У такий спосіб ми вбиваємо будь-які хвороботворні бактерії, які можуть бути у підвалі, а згодом – уразити принесену бульбу, – розповідає Галина Базюк, дачниця. – Опісля два-три дні приміщення провітрюється й лише тоді заносимо урожай. Висипавши у засік для картоплі три-чотири мішки бульби, обов'язково кладемо на неї гілочки червоної горобини, на яких повинні бути кетяги ягід. А також розкладаємо декілька столових буряків.

Річ у тім, що і горобина, і буряки потребують підвищеної вологості. Відтак вони вбиратимуть її, й цим самим вбережуть картоплю від гниття. Окрім того, фітонциди, які виділяють листочки і ягоди горобини, згубні для хвороботворних бактерій. Завдяки такому простому й доступному методу в нас ніколи не псується бульба".

"А я картоплю перекладаю гілочками хвої, – каже Михайло Линюк. – Це також чудовий засіб вберегти урожай від хвороб. Тож гнилі коренеплоди у моєму підвалі трапляються вкрай рідко".

Ще один дуже важливий нюанс – температура зберігання. Господарі кажуть: картоплю слід заносити до підвалу, коли у приміщенні – від плюс 12 до 14 градусів. Тоді температура має поступово знижуватись, і зимувати картопля повинна при +2 – 3 градусах.

"Чи добре збережеться урожай, залежить і від того, як його зібрали, - запевняє Віталій Пахольчук, директор дослідного природничого центру. – Потрібно максимально уникати усіляких пошкоджень картоплі. Адже пошкоджені бульби більш схильні до ураження хворобами".
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
3

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні