Коли треба садити картоплю, щоб був хороший урожай

0
Коли треба садити картоплю, щоб був хороший урожай
Досвідчені господарі вже навесні починають замислюватися над тим, що вони вирощуватимуть у себе на городі влітку. І якщо ви вже знаєте, які овочі не садять поруч, щоб не зіпсувати врожай, візьміть собі на замітку, коли найкраще займатися роботами на заміській ділянці у травні. theLime вирішив докладніше розповісти вам про місячний посівний календар на останній весняний місяць.

Місячний посівний календар на травень 2023 року:
1-3 травня – можна висаджувати розсаду капусти, сіяти будь-яку зелень, а також цибулю, часник, огірки та бобові культури. Можна саджати полуницю та виноград, різноманітні квіти, у тому числі троянди. Рекомендується прорідити сходи, прополоти бур'яни, боротися з шкідниками, рясно поливати і вносити підживлення.

4-6 травня – дні повного місяця. У ці дати краще нічого не садити та не сіяти, якщо є можливість перенести роботу на інші дні.

7-8 травня – сприятливі дні для посадки картоплі, редиски, перцю, часнику, салату, кукурудзи, а також цибулинних квітів, полуниці, плодових та ягідних дерев, жимолості, жасмину. Можна полоти та удобрювати рослини, білити дерева, обрізати вуса суниці. Не рекомендується обрізати коріння і гілки, оскільки рани будуть довго заживати.

9-12 травня – можна займатися посадкою картоплі, часнику, цибулі, кабачків, гарбузів, розсади капусти, сіяти редис, буряк та моркву для зимового зберігання. Рекомендується зробити санітарну обрізку, боротися із хворобами, рясно поливати. Не варто працювати з корінням рослин.

13-15 травня – слід зайнятися висаджуванням розсади огірків, помідорів перцю та всіх видів капусти. Також можна сіяти у відкритий ґрунт кабачки, гарбузи, селеру, картоплю. Рекомендується поливати та підгодовувати рослини, але у помірних кількостях. У саду можна садити смородину, малину, ожину та аґрус. Не рекомендується обрізати рослини та вносити мінеральні добрива.

16-17 травня – не надто врожайні дні. Не рекомендується поливати та підгодовувати рослини, пікірувати та пересаджувати. Можна зрізати сухі та хворі гілки, прищеплювати рослини, перекопувати і розпушувати ґрунт, боротися зі шкідниками та хворобами.

18-20 травня – дні молодика, в які краще нічого не садити і не сіяти, але можна полоти бур'яни і розпушувати ґрунт.

21-24 травня – сприятливі дні для посадки овочів з довгим стеблом (дині, кавуни, гарбузи, горох, квасоля, полуниця). Загалом – дуже врожайні дні для посіву будь-яких культур, а також будь-яких дерев та квітів. Можна обрізати гілки, пасинкувати та прищепити рослини, білити дерева. Не рекомендується пересаджувати цибулинні рослини.

25-26 травня – не дуже врожайні дні, але можна садити лікарські рослини та прянощі, а також кабачки та гарбузи. Можна також зайнятися санітарним обрізанням та перекопуванням ділянки. Не рекомендуються підживлення, поливи, пасинкування, замочування та пророщування насіння.

27-29 травня – можна садити картоплю та декоративні дерева, такі як бузок та жасмин, а також сіяти всі види перцю, зелені, редиски, всіх квітів. Рекомендується пасинкувати томати, формувати батоги огірків, обприскувати дерева від шкідників і видаляти зайві пагони.

30-31 травня – посадка картоплі, бобових культур, редьки, помідорів, огірків, усіх видів капусти. Сприятливі дні для висадки багаторічних квітів. У саду можна саджати малину, смородину, ожину. Дозволені підживлення рослин, полив, пікірування, проріджування сходів. Не рекомендується вносити мінеральні добрива та обробляти отрутохімікатами.

Найурожайнішими днями для різних культур вважаються такі дати:
цибуля та часник – 3, 9, 10, 13, 14, 22 травня;

помідори – 13, 15 травня;

кріп, петрушка та інша зелень – 3, 17, 29 травня;

морква – 16, 17 травня;

буряк – 14-17, 24 травня;

капуста – 2, 14, 21, 24, 30 травня;

баклажани, перець – 7, 11, 19 травня;

кабачки, гарбузи – 2, 10, 15, 22-25 травня;

картопля – 3, 5, 6, 12, 21-25, 27, 28 травня;

однорічні квіти – 1, 2, 3, 29, 30 травня;

полуниця, виноград – 2, 14, 24, 30 травня;

багаторічні квіти – 14, 15, 30, 31 травня;

плодові дерева – 9, 12, 13 травня.

Є в травні також дні, в які взагалі не рекомендується нічого сіяти, оскільки вони вважаються неврожайними. Ці дати: 5, 19, 20 травня.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-7

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні