Журналістка «Аверса» порушила режим охорони СБУ, – юристка

6
-1
Журналістка «Аверса» порушила режим охорони СБУ, – юристка
Проникнення на автостоянку СБУ у Луцьку журналістами телеканалу «Аверс», ймовірно, є порушенням режиму охорони цього об’єкту.

Про це розповіла медіа-юристка Людмила Панкратова у коментарі Інституту масової інформації.

«Все, що знаходиться у публічному доступі у громадському місці, на тротуарі, може бути зняте журналістами. Те, що журналіст пройшов на територію за ворота цієї стоянки СБУ – це вже може бути порушенням режиму охорони цього об’єкту», – зазначила вона.

Проте юристка зауважила, що не знайшла у вільному доступі порядок охорони будівлі СБУ, тому стверджувати напевне не може.

Нагадаємо, 7 вересня журналістку телеканалу «Аверс» Наталку Поліщук та оператора цього ж каналу «закрили» на території автостояники СБУ, де вони знімали автомобілі.

Речниця управління Іванна Поліщук пояснила, що СБУ є правоохоронним органом спеціального призначення.

«Територія органів СБУ є військовою частиною з пропускним режимом. Територія, на якій розміщено службовий та особистий транспорт співробітників Управління, примикає до основної адміністративної будівлі Управління, і як інші частини території, обладнана інженерними охоронними системами, відеоспостереженням та знаходиться під цілодобовою охороною», – сказала вона.

Щодо інциденту з журналістками «Аверсу», речниця повідомила, що працівники телеканалу самовільно зайшли на територію стоянки службового та особистого автотранспорту управління, скориставшись моментом, коли брама, яка працює у автоматичному режимі, була відчинена під час паркування автотранспорту.

«Невідкладно на місце пригоди прибув оперативний черговий Управління, який роз’яснив особам, що це режимний об’єкт та попросив покинути територію, на що останні, не пред’явивши посвідчень журналістів, відповіли категоричною відмовою. Також працівники телеканалу відмовлялись виконати вимогу співробітників СБУ залишити територію, наголошуючи на своєму праві перебування там для здійснення відеозйомки. Брама автостоянки автоматично зачинилася, після чого співробітниками Управління були викликані представники поліції для з’ясування обставин порушення та встановлення осіб, які неправомірно проникли на територію Управління», – зазначила Іванна Поліщук.

У коментарі ІМІ журналістка «Аверса» Наталія Поліщук повідомила, що проникла наа територію автостоянки для зйомки автомобілів, на яких їздять працівники СБУ.

«Ворота були відкриті, тому ми зайшли на стоянку з метою провести відеозйомку особистого транспорту, який там знаходився. Згодом до нас підбіг невідомий чоловік, який відмовився представився. Він наказав іти геть, не аргументувавши, чому ми маємо залишити місце відеозйомки. Коли ж ми пояснили, що перед тим, як піти, ми мусимо завершити зйомку, він залишив стоянку та зачинив ворота. Мої колеги викликали на місце події правоохоронців», – розповіла журналістка.

«Ворота були зачинені годину. Після чого нас випустили», – додала вона.

Коментуючи ситуацію, медіа-юристка Людмила Панкратова зауважила, що не бачить порушення прав журналіста.

«Журналіста потримали, не стерли жодної інформації та відпустили. Тому казати про порушення прав журналіста я б не стала. Так одразу я б не сказала, що тут є складу злочину відповідно до 171 статті Кримінального Кодексу України (перешкоджання законній і професійній діяльності журналістів)», – прокоментувала вона.

До слова, нещодавно стало відомо, що журналісти луцької телекомпанії «Аверс» спілкуються з сепаратистами у пошуках компромату на батальйон «Айдар».
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-1

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Якби це були справжні журналісти, то б вони знали різницю між приватною, державною власністю, місця громадські та охоронні. А та це папараці ,які займаються провокаціями на гроші опущеного олігарха.
Відповісти
Саме "Аверс" дозволяє собі кричуще несправедливе коментування суспільних новин.
Відповісти
Прикриваючись корочкою журналіста тепер можна і з сепарами співпрацювати?Вседозволеність зашкалює
Відповісти
Охорона СБу потребує реформи,ау реформатори ви де !
Відповісти
А де ж ви там журналістів бачили?
Відповісти
Журналісти Заходу на факультетах і кафедрах комунікацій поглиблено вивчають право. Тобто, що можна робити чи писати, а чого не можна. Як писати. Це різко зменшує кількість судових позовів, кримінальних справ. Менше клопотів для редакцій. В міцних українських виданнях в штаті редакцій є юристи. Вони служать буфером між журналістами і "героями" їх публікацій. А звідки це право знати бидлоті з "Аверса"? Звідки його знати Московці чи Поліщук, яка розмовляє мовою зека? Яка журналістика? Заочний філологічний факультет: шість разів зайшла в вуз і стала (став) журналістом. Або зовсім без спеціальної освіти. Кулінарний чи залізничний технікум. Курси крою і шиття. З цього й усе починається. А потім вивозять в Хрінники, ламають руки і намагаються згодувати собакам. Лякають, що в піську всунуть пляшку з-під шампанського (якщо влізе). За "журналістику". Борони нас, боженько, від цих "журналістів!!!
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні