Світоглядні питання: про найважливіше з прес-конференції Ігоря Палиці

4
-10
Світоглядні питання: про найважливіше з прес-конференції Ігоря Палиці
Голова Волинської обласної ради Ігор Палиця повернувся в Україну після тривалого перебування за кордоном та зібрав прес-конференцію в прямому ефірі телеканалу «Аверс», під час якої відповів на всі запитання журналістів провідних видань Волині.

Посадовець розповів про своє бачення вирішення ключових на сьогодні державних питань, а також дав відповідь на незручні запитання журналістів.



«ЧОМУ МИ НЕ ПОВИННІ ЗНАТИ РОСІЙСЬКУ МОВУ?»

Мабуть, не могло не прозвучати питання про один із найбільш вагомих законів, ухвалений Верховною Радою цього скликання – так званий закон про мову. Журналістам провідних волинських ЗМІ важливо було почути думку очільника Волинської обласної ради з приводу його ставлення і до закону, і до української мови загалом.

«Після тої кількості правок, які були внесені, я не розумію, як закон працює. Я розмовляю українською мовою, я ще з 2012 року виступав за те, щоб ввести екзамен з державної мови для бюджетників і чиновників», – відповів Ігор Палиця.

Втім, додав, що ще у 2007 році казав, що не можна дублювати російські фільми українськими субтитрами. Тому що якщо людина знає російську мову – це плюс, а не мінус, на його думку.

«Так, ми воюємо з Росією, але чому ми не повинні знати російської мови? Це розвиває. Багато літератури написано російською мовою. Я притримуюся того, що українська мова повинна бути єдиною державною в Україні, але неможливо змусити вивчити українську мову», – переконаний голова Волинської обласної ради.

На думку посадовця, треба створити такі умови, щоб ті, хто її не знає, полюбили українську мову. Треба створити такі умови, щоб ті, хто хоче отримувати бюджетні кошти, були змушені вивчити українську мову.

«Я проти того, щоб в Україні щось нав’язувати силою. Нам треба шукати консенсус, але при цьому українська мова – єдина державна. А силою нікому ще нічого не вдавалося. Це так само, як палити книжки чи забороняти книжки і фільми», – заявив Ігор Палиця під час ефіру.

Нагадаємо, у пропагандистському сюжеті про мовний закон російський телеканал використав кадри за участю декана волинського університету.

«ПРЕЗИДЕНТ ЗЕЛЕНСЬКИЙ ЗАКІНЧИТЬ ВІЙНУ, БО НЕ ЗАРОБЛЯЄ НА КОНТРАБАНДІ»

Немає більш важливішого питання для України, аніж закінчення війни на Сході. Голова Волинської обласної ради Ігор Палиця поділився своїми думками щодо можливостей новообраного Президента України завершити військовий конфлікт.

«Я думаю, що Президент Зеленський закінчить війну, тому що він не заробляє на контрабанді, як Петро Порошенко з Віктором Медведчуком. Я дуже хочу, щоб ця війна закінчилася. Бо поки хлопці сидять в окопах і думають про справедливість, хтось думає, як на цьому заробити», – заявив Ігор Палиця.

Посадовець нагадав, що волиняни добре бачать, як сьогодні вугілля з ДНР йде через Волинь. Він наголосив, що проти амністії для тих, хто вбивав і катував українців. Але і проти того, щоб сепаратистів позбавляти право голосу.

«Навіщо це пропонувати, якщо з цим не погодяться і це призведе до нового кровопролиття? Чомусь Арсен Аваков у Харкові дав наказ, і там змогли повністю зачистити ОДА від тих, хто її захопив. Це можна було зробити і в Донецьку, але вище керівництво так і не віддало команди. Так само луганський «Беркут» звітував про те, що готовий виконувати наказ про зачищення Луганської ОДА від сепаратистів, аби залишатися у складі України. Але такого наказу ніхто не віддав», – розповів Ігор Палиця.

На думку політика, в першу чергу треба розбиратися не з тими, хто має чи не має права голосувати, а з тими, хто міг тоді вирішити ситуацію, але не зробив цього, а тому винен в усьому, що сталося далі.

«Ми не володіємо достатньою інформацією про те, що відбувається у відносинах України і Росії. І коли нам Президент, який йде, розповідав, що не спілкується з Володимиром Путіним напряму, ви ж розумієте, що це неправда. Він спілкується по закритих каналах, в тому числі і через Медведчука, і не тільки про війну, а й про бізнес в тому числі», – переконаний Ігор Палиця.

Шлях до закінчення війни політики бачить виключно через компроміс. Але наголошує, що не можна віддавати свої території та амністувати тих, хто вбивав або катував українців.

«Всі війни колись закінчувалися. І все одно знаходилися компроміси, які, можливо, були важкими. Але вони зупинили кровопролиття. Тому війна повинна бути закінчена і треба знайти той компроміс, який прийме українське суспільство», – вважає Ігор Палиця.

Зокрема, політик нагадав, що представник Держдепу США з питань України Курт Волкер заявляє про те, що потрібно сепаратистам надати розширену автономію, то значить, відбуваються глобальні міжнародні процеси, на які ми вже не впливаємо.

«Я переконаний, що в Президента Зеленського це вдасться зробити за однієї умови – якщо народ буде знати всі тонкощі переговорів Зеленського про закінчення війни. Якщо він буде питати в українського народу право на той чи інший шлях. Щоб не було так, як з Мінськими домовленостями, коли ми досі не знаємо, що там чітко прописано», – вважає Ігор Палиця.



ЗУПИНИТИ ЕМІГРАЦІЮ ШЛЯХОМ БОРОТЬБИ З КОРУПЦІЄЮ

Журналістів цікавило ще одне болюче питання, яке наблизилося вже до рівня соціально-економічної катастрофи. Це еміграція економічно активного населення. Зокрема, за даними Міністерства закордонних справ, лише за минулий рік понад мільйон українців виїхало за кордон. Ігор Палиця вважає першопричиною такого явища тотальну корупцію.

«Це прекрасно, що українці можуть їздити за кордон, не витрачаючи час на оформлення віз. Прекрасно, що сьогодні важко в Україні знайти фахівця, який погодиться працювати менш ніж за 10-12 тисяч гривень. Тому що є альтернатива поїхати за кордон. Але дуже погано, що українські підприємства сьогодні закриваються через те, що вони не мають можливості платити фахівцям 10-12 тисяч гривень», – розмірковує політик.

Втім, на його думку, підприємці не мають такої можливості тому, що в них немає достатніх доходів. А це пов’язано з тим, що впала купівельна спроможність населення.

«За 5 років, поки при владі перебувала ця банда, купівельна спроможність населення скоротилася в рази. Долар виріс в 4-5 разів. Люди не мають можливості купувати те, що вони хочуть. А раз люди не мають можливості купувати – підприємства не мають можливості виробляти», – вважає Ігор Палиця.

Втім, на думку голови Волинської обласної ради, є й інша складова у цьому питанні.

«Коли підприємець намагається працювати чесно, приходять представники силових структур і перевіряючих органів і кажуть: «чесно твоє нам не потрібно», – Ігор Палиця вважає, що бізнесу заважає розвиватися корупція і тиск з боку силових структур.

Якщо ці дві складові зміняться, вважає Ігор Палиця, то новому Президенту вдасться це зробити. Якщо бізнес України отримає доступ до західних фінансових ресурсів, українці матимуть можливість взяти доступний кредит під квартиру, бізнес, машину тощо.

«3-4% річних – це було би вигідно для європейців. Але для цього повинна бути відсутня одна складова – корупція. Тоді все запрацює. Я відчуваю це», – переконаний Ігор Палиця.



ГРАЛЬНИЙ БІЗНЕС: ЗАБОРОНИТИ НЕ МОЖНА ДОЗВОЛИТИ

Запитали журналісти і про те, як ставиться Ігор Палиця до такого сумнівного з моральної точки зору бізнесу, як гральний.

«Не можна нічого забороняти. У 2008 році, коли Росія заборонила гральні заклади, всі гравці переїхали грати в Україну. І тоді хтось змусив український уряд все заборонити на території України. Я переконаний, що всі гральні заклади повинні бути ліцензовані, відповідати умовам безпеки, нормам моралі», – вважає Ігор Палиця.

Він висловився за те, щоб існували гральні заклади, які можна проконтролювати на предмет того, хто там грає і скільки підприємство платить за ліцензію. Щоб держава на цьому заробляла.

«Держава сьогодні свідомо контролює 3 гральні мережі, 2 з яких працюють напівлегально, а одна повністю в тіні. Представники однієї з мереж зверталися до уряду з проханням легалізуватися, сплатити мільярди за ліцензії, аби не платити постійно хабарі. І їм відмовили», – розповідає політик.

Цю проблему, на думку Ігоря Палиці, треба вирішувати шляхом розробки правильного закону та вивчення практики у Європі. Зробити бізнес максимально дорогим для його власників і дозволити державі заробляти на цьому.

Про амбіції Ігоря Палиці у великій політиці, долю партії «УКРОП» і майбутні кадрові зміни на Волині – у наступній частині.

Роман КОЛЮХОВ («Волинь24»)
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-10

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Про россійську мову...тут і спалився,надо перестать стрєлять.
Відповісти
Палиця як завжди і вашим,і нашим,аби він не розчахнувся сівши на шпагат.
Відповісти
Селяни уважно усе записали
Відповісти
А Ігарьок відкати не мав на нафті для війни???
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні