Як змінюється парк на 40-му у Луцьку. ФОТО

0
4
Як змінюється парк на 40-му у Луцьку. ФОТО
Роками луцький парк шовкового комбінату, як і кожне захаращене місце, слугував прихистком для неблагонадійних компаній. Гори пляшок, шприців, обгорток від їжі та іншого сміття – це все, на що могли розраховувати випадкові перехожі, котрих занесло у цю глухомань. Місцеві парк оминали. Хоча це – єдина зелена зона в усьому 40-му мікрорайоні…

Торік ситуація кардинально змінилася. Парк став першим у Луцьку, для якого розробили план благоустрою. За цей час територію розчистили, облаштували доріжки та встановлюють унікальне дитяче містечко. У планах – ще більше змін, на які місцеві з нетерпінням чекають. Кажуть: уже незабаром їхній парк буде гідною конкуренцією навіть Центральному.

Такі кардинальні зрушення стали можливими завдяки соціальному проекту, який реалізовує ПрАТ «Луцький домобудівельний комбінат» разом із Луцькою міською радою.


ПЕРШИЙ ЗАКОННИЙ ПАРК

У промисловому 40-му мікрорайоні зелені насадження з’явилися в кінці 80-х. Парком опікувався шовковий комбінат. Тут планувалася рекреаційна зона із профілакторієм, аби працівники підприємств мали місце для відпочинку.

«Я ще пам’ятаю, коли на місці парку було поле. Там, де зараз на краю – дев’ятиповерхівка, колись була ферма і випасали овець. Пізніше почали засаджувати ділянку. Я там прожив 31 рік і дуже приємно, що нарешті дожив до того часу, коли на цій землі буде сучасний парк», – пригадує луцький депутат Сергій Балицький.

Розчищення парку та приведення його до цивілізованого вигляду стало можливим завдяки соціальному проекту «Луцького домобудівельного комбінату» та Луцької міської ради.

Врахувавши побажання мешканців мікрорайону, ЛДБК замовив розробку плану благоустрою парку. В результаті у парку запланували облаштувати зелену зону для відпочинку та барбекю. Місце під футбол поле з шт. покриття, дит міст, майд для игулу собак. Цей парк став першим у Луцьку, для якого розробили проект благоустрою.

«Люди довго мріяли оживити цей парк. Але коли розпочалось будівництво житлового комплексу, чомусь вирішили, що весь парк хочуть забудувати. Наша каденція міської ради затвердила межі парку, визначила його площу – вісім гектарів. І за невеликий час бачимо, як чагарники перетворилися на парк, де не страшно ходити, де за сто метрів людина бачить іншу людину…» – розповідає луцький депутат Юрій Безпятко, який також проживає у цьому мікрорайоні.


УНІКАЛЬНА «КАРАМЕЛЬКА»

Перше, з чого почався шлях від чагарників до європейського парку – прибирання. Із території парку вивезли не одну вантажівку сміття та сухих гілок. Розчистили хащі і від хворих дерев. А ще – встановили смітники і закріпили людину, яка стежить за порядком на території парку.

Наразі у парку завершують спорудження унікального дитячого містечка під назвою «Карамелька». Тут враховані інтереси різних вікових груп дітей, відтак, територія поділена на три ігрові зони, де все обладнання розраховане під ріст та вік малечі.

Для найменших – низькі каруселі, гойдалки, пісочниця. А для найстарших – окрім ігрового обладнання встановлять і спортивне.

Офіційне відкриття дитячого містечка запланували на суботу, 3 червня. У програмі свята – чимало розваг для малюків, а також – виступи місцевих обдарованих дітей.

«Почалась співпраця із мешканцями мікрорайону, місцевою школою №11 і так вийшло, що ЛДБК взяв під своє крило наш ансамбль бального танцю «Лілея». Запропонували нам виступати на відкритті. Наша школа – мистецька, є багато талановитих школярів, які співають, танцюють, малюють. Тож вирішили: кому, як не місцевим дітям відкривати свою ж зону відпочинку? Вони не раз чистили цей парк, прибирали, але з тим, що зараз є – не порівняти. І те, що від початку долучають дітей до цієї справи – гарний виховний момент», – розповідає хореограф Аліна Панасевич.


УСЕ – ЗА ПЛАНОМ

Попереду – немало планів із впорядкування парку. Проект благоустрою розробляла Творча архітектурна майстерня «Балан та Стельмащук» протягом більш, як півроку.

У центральній частині парку передбачена спортивна зона, де запланований стадіон з синтетичним покриттям, тренувальні майданчики та дитяче містечко.

Поруч – рекреаційна зона із фонтаном, кафе, пунктом вело прокату, громадська вбиральня. Зона відпочинку достатньо віддалена від проїжджої частини. Заплановані доріжки з бруківкою, вздовж них – лавки для відпочинку та композиції з декоративних дерев і кущів.

Решта парку матиме велосипедні та бігові доріжки протяжністю вісім кілометрів. А в рамках освітлення парку буде встановлено 135 оригінальних світильників.

У віддаленій від забудови зоні парку розміщена огороджена територія для вигулу собак, з великим набором спортивних снарядів для тварин.

Вагомий внесок у фінансування благоустрою До фінансування благоустрою парку також долучиться міська рада., яка виділивши кошти із сплаченого податку на розвиток інфраструктури.

«В парку мають бути і бігові доріжки, і велосипедні. Відповідно, було б непогано знайти підприємців, які будуть тут займатися велопрокатом. Треба ще облаштувати освітлення. Думаю, усі плани вдасться реалізувати за два-три роки. Було б швидше, якби до справи долучалися інші організації, які розташовані поруч, але, на жаль, вони не поспішають», – прогнозує луцька депутатка Алла Надточій.

«Як згадаю, яким ще недавно був наш парк… Захаращений, глухий. Ми кілька разів організовували дітей для прибирання, і чого вони там тільки не знаходили… Нормальні люди туди не ходили і дітей не пускали. Уже тепер цю територію не соромно назвати парком, а від планів я взагалі в захваті!» – розповідає місцева мешканка, голова правління Фонду розвитку ЗОШ №11 Наталія Гунько.

Жінка переконана: уже невдовзі це місце стане улюбленим для відпочинку усіх мешканців району. А за рівнем організації благоустрою складе гідну конкуренцію навіть Центральному парку.


Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
4

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні