Не ціною єдиною: на що звертати увагу при виборі житла. Поради експерта

0
-9
Не ціною єдиною: на що звертати увагу при виборі житла. Поради експерта
«Яка ціна за квадрат?» – логічно, що з таким питанням до забудовників звертається переважна більшість людей, які планують купити квартиру. Проте часто трапляється, що це питання так і лишається єдиним, на основі якого майбутні власники житла роблять свій вибір.

А потім «вилазять» нюанси… Або криві стіни, які доводиться оббивати до штукатурки. Або несправна електропроводка, яку треба перероблювати. Або взагалі – не таке планування, як обіцяв забудовник. Або… на жаль, список поганих наслідків від наспіх вибраного забудовника можна розширити до найгіршого варіанту: лишитися і без грошей, і без житла.

Як обираючи майбутню оселю, не зробити фатальної помилки та на які нюанси необхідно звертати увагу насамперед – у розмові із начальником інвестиційного відділу «Луцького домобудівельного комбінату» Іриною Кушпель.


НЮАНС 1: РЕПУТАЦІЯ ЗАБУДОВНИКА

– Уявімо, що я планую купити квартиру, і вже навіть придивилася новобудову в зручному районі. З чого розпочати, щоб переконатися, що роблю правильний вибір?

– Перш за все, я б порадила зібрати інформацію про забудовника. Досвід, який вже має будівельна компанія, дасть більше гарантій, ніж будь-які розписані плани і красномовні обіцянки.

Зараз в інтернеті є безліч інформації, і насамперед – якщо мова йде про неприємні історії із зірваними термінами здачі або ж – «заморозки» будівництва.

Просто побачити біл-борд із фантастично низькою ціною і кинутись віддавати гроші забудовнику – величезна помилка, на якій «обпікся» не один українець. Бажаючи зекономити – втрачали все. Десять років тому про київський «Еліта-центр» говорила вся Україна, після того, на жаль, трапилося безліч схожих історій, коли аферисти лишали людей ні з чим. Але ж сам забудовник не розкаже про такі історії, і зазвичай вони трапляються в інших містах. Тому кращий порадник у цій ситуації – інтернет-форуми, де обмануті люди діляться своїми порадами.

Попри те, що подібних історій – немало, покупці продовжують наступати на ті самі граблі. Чому люди не розуміють: це – їхні гроші, і вони повинні десять разів перестрахуватися, щоб не втратити їх!

– Якщо забудовника немає в «чорному» списку, що ще про нього треба з’ясувати?

– Які будинки вже збудували, чи здавали їх в обіцяні терміни, чи не було ніяких скандалів із клієнтами. В ідеалі – поспілкуватися із власниками квартир у цих будинках.

– Важливим є, мабуть, і досвід працівників – будівельників?

– Звісно. Якщо будівельна компанія довго працює на ринку, у неї – кваліфіковані працівники, хороші спеціалісти, які роблять свою роботу якісно. Лише маючи досвід, можна відстежувати технологічні новинки, аналізувати, які матеріали найвигідніше купувати, з якими субпідрядниками можна працювати, а з якими навіть зв’язуватися не варто.

НЮАНС 2: ДОКУМЕНТИ

– Окрім досвіду, що потрібно ще знати про забудовника?

– Чи в порядку у нього всі документи.

Якщо в компанії немає офіційного сайту, де зазвичай розміщують всю дозвільну документацію, необхідно звернутися у відділ продажів. Але глянути на папери – мало. Треба виписати їхні номери, дату реєстрації і перевірити, чи вони – чинні. Є безліч випадків, коли через порушення дозволи скасовують.

Чинність дозволу на будівництво можна перевірити на сайті Державної архітектурно-будівельної інспекції. Це, до речі, абсолютно безкоштовно.

Документи на землю подивитися можна в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно. Послуга – платна, але коштує лише 20 гривень.

– Земля під будівництвом має бути у власності забудовника?

– Необов’язково, це – швидше, стереотип. Люди десь чули, що треба запитувати про землю, але що саме – не знають. Тому питають, чи земля у власності і негативно реагують, якщо ні. Але треба розуміти, що земля в місті – дорога, і якщо забудовник її купить, він цього суттєво подорожчає вартість квадратного метра житла.

Є розроблена процедура, коли місто дає забудовнику землю в оренду під майбутнє будівництво, а після того, як будинок зданий в експлуатацію – ділянку передають або місту, або ОСББ.

НЮАНС 3: ЕНЕРГОЗБЕРЕЖЕННЯ

– І все ж найперше, що людей цікавить – це гроші…

– І це – логічно. Але гроші – це не тільки ціна квадратного метра. Гроші – це й та сума, яку доведеться вкласти в ремонт після купівлі квартири. І одна справа, коли мова йде про косметичне фарбування стін, а інша – якщо самому доведеться класти підлогу, вставляти двері чи міняти проводку. Тому важливо знати не просто ціну квадрата, а й що саме входить в цю ціну.

Наступний момент, і надзвичайно актуальний наразі для українців – гроші треба рахувати не тільки ті, які витратиш при купівлі квартири, а й ті, які будеш витрачати на її утримання. Мова насамперед про комуналку, як серйозно вдарила по кишенях навіть досить забезпечених українців. І зараз багато людей, які мають таку можливість, задумуються про зміну житла на збудоване за енергозберігаючими технологіями.

На днях один з покупців сказав: «Я надіюся, що в вашій квартирі буде дешевше жити…» Що означає – надіюся? Людина повинна бути впевненою і чітко розуміти, скільки піде тепла, світла, і скільки доведеться заплатити за утримання квартири, в якій планує жити.

– І як це розрахувати?

– Задавати правильні питання спеціалістам, просити показати відповідні документи і не лінуватися перевіряти інформацію в інтернеті. Вибір квартири – це відповідальне рішення і на його прийняття не може бути забагато часу.

Зараз усі забудовники говорять про енергоефективність, але, чесно кажучи – на цю тему більше зловживань, аніж реальних справ.

От, приміром, забудовник розказує: в нас – новітні технології і надзвичайно енергозберігаючі вікна. І називає коефіцієнт теплопровідності – 1,5. Для пересічної людини це – просто цифра. А будь-який спеціаліст вам скаже: такого коефіцієнту у вікна в природі бути не може! Максимум – 1,35, і це при умові, що вікно має два енергозберігаючі склопакети і між ними – газ крептон.

Але забудовники мусять вихваляти своє енергозберігаюче скло, бо набудували панорамних вікон від підлоги до стелі… а якщо порівняти вікно з утепленою стіною, не треба бути великим професіоналом, щоб зрозуміти, на обігрів якої кімнати піде більше тепла, і відповідно – грошей. Для роздумів: втрата тепла через вікно – втричі вища, ніж через стіну.

З іншого боку, забудовникам вікна вигідніші, адже квадратний метр скла в рази дешевший за стіну, збудовану з цегли і правильно утеплену. Тому квартира виходить дешевша для компанії, яка будує, але для власників потім – обходиться дорожче.

Є ще одна «краса» – дзеркальні вікна. Так, естетично вони виглядають привабливо, але ж плівка, яка клеїться для такого ефекту, дає в квартирі затемнення. А це – плюс до витрат на електроенергію.

– Зараз на законодавчому рівні хочуть затвердити так звані енергетичні паспорти як обов’язкову вимогу для забудовників. За їх наявністю можна оцінити, чи енергоощадність – реальна мета забудовника,чи тільки на словах?

– Так. В Європі вже давно існує така вимога. Якщо будинок на стадії проекту не має енергопаспорту, який підтверджує усі показники, його просто не дадуть побудувати. До речі, «Луцький домобудівельний комбінат» теж має енергопаспорти на усі свої об’єкти. Ми їх виготовляємо на стадії проектування, а коли будинок здається в експлуатацію, спеціалісти роблять повторні заміри, щоб підтвердити усі показники.

Насправді, для того, щоб зробити будинок дійсно енергоощадним, мало тільки утеплити стіни чи вибрати вікна правильного розміру і характеристики. Це величезний комплекс нюансів, повне дотримання яких може гарантувати якість.

Зараз в усіх новобудовах встановлюють автономне опалення, але треба розуміти, що один котел суттєво відрізняється від іншого. Приміром, ми встановлюємо лише німецькі котли Vaillant, і їх навіть порівнювати не можна із іншими відомими моделями, деталі яких виготовляються в Китаї. Забудовники, буває, такого навстановлюють… А покупець не дуже й цікавить: є котел – то й є. Задумається через півроку, коли доведеться ремонтувати чи й зовсім міняти.

Питання обслуговування котла також є дуже важливим, тому ми працюємо лише з виробником. Який має широку мережу сервісного обслуговування.

До речі, мене дивує, чому люди настільки пасивні в своїх претензіях до несумлінних забудовників.
Ручка відвалилася в вікні, котел зламався, а вони тихенько замінюють за свої кошти. Запитають в забудовника – той руками розведе… А люди ж гроші за це заплатили, і як на будь-яку річ мають право на гарантію.

– А ви даєте гарантії на внутрішнє оснащення квартир?

– Так, обов’язково. Коли людина отримує ключі від нашої квартири, вона отримує пакет документів, разом з яким – паспорт на котел з гарантією, гарантійний талон на вікна, на двері, інші сертифікати.

Я завжди раджу покупцям: вибираючи, думайте, чи зробили б ви таке планування, встановили такий котел, вибрали саме ці вікна, якби самі будували будинок? Бо справді правильний вибір житла – коли ти його оцінюєш, і розумієш, що воно збудоване, як для себе.

І працюючи за таким принципом, ми впевнені в якості кожної деталі, яка є в наших квартирах.

* * *

Існує ряд інших не менш важливих показників, на які обов’язково необхідно звернути увагу при виборі житла. Наприклад, місце розташування та доступ до інфраструктури, віддаленість від гамірних доріг та виробництва, або ж – якість матеріалів, з яких збудований будинок, а також – їхня екологічність. Про усі ці нюанси – у наступних розмовах видання «Волинь24» із експертами-будівельниками.

Людмила ЯВОРСЬКА («Волинь24»)
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-9

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні