«Українське житло споживає на 70% більше енергії, ніж європейське», - Роман Бондарук

1
-3
«Українське житло споживає на 70% більше енергії, ніж європейське», - Роман Бондарук
Житлові та соціальні будівлі в Україні даремно споживають величезну кількість енергії, в той час, як європейці можуть використовувати вдвічі, а то й втричі менше газу і при цьому жити у комфортних квартирах.

Про це експерт Проектного офісу секторальної децентралізації з питань ЖКГ Роман Бондарук написав у блозі на «Волинь24».

З його слів, в Україні є 15 мільйонів домогосподарств. Половина з них розташовується у приватних будинках, решта – у багатоповерхівках, збудованих переважно у 1960-1980 роках.

«Саме домогосподарства у багатоквартирних будинках нині є найбільш енергозатратними. Також є 98 тисяч будівель бюджетної сфери (школи, дитсадки, лікарні, бібліотеки, клуби тощо), переважна більшість з яких перебувають у незадовільному технічному стані. Вони збудовані в часи, коли економія енергоресурсів пріоритетом ще не була», - зауважив очільник Ради голів ОСББ Луцька.

Він розповів, що зараз споживання енергоресурсів на один квадратний метр житла в Україні на 60-70% вище, ніж в європейських країнах. А використання газу для опалення в Україні в 2-2,5 рази вище. При цьому, втрати енергії (до 30%) відбуваються через застаріле обладнання ще на шляху від виробника до споживача.

З його слів, досвід країн Центрально-Східної Європи, які успадкували аналогічні за теплотехнічними показниками громадські будівлі, показує потенціал енергозаощадження українських будівель на рівні 40% - 70%.

«Масштабна енергомодернізація будівель – одне з ключових завдань держави. Його вирішення дозволить залучити інвестиції, зменшити енергоспоживання, мінімізувати залежність від імпорту енергоносіїв та зрештою, зробити державу енергорнезалежною», - наголошує експерт.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-3

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
А той 《Єксперт》врахував кліматичні умови при порівнянні? Ці псевдоексперти вже добивають країну. Де не ткнеш - там експерт. Це якась напасть людського марнославства на суспільство.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні