Тендерний скандал: луцька мерія купила для садочків дорожчі і «чужі» макарони

3
-3
Тендерний скандал: луцька мерія купила для садочків дорожчі і «чужі» макарони
Луцька мерія проігнорувала місцевого виробника і купила дорожчі макарони у посередника, який постачає продукцію з Рівненської області.

Тендерний комітет міськвідділу освіти дискваліфікував на торгах місцевого виробника - Продовольчу компанію «Заграва», яка пропонувала найдешевшу ціну.

Про це свідчить протокол засідання Тендерного комітету, який опинився у розпорядженні В24.


ПЕРЕДІСТОРІЯ: НЕДОБРОСОВІСНОГО ПОСТАЧАЛЬНИКА «ПОСЛАЛИ»

У січні цього року у Луцьку виник малопомітний загалу скандал: через нечесних постачальників зірвалися договори постачання продуктів харчування у дитячі садки.

31 січня бюджетна комісія перерозподіляла видатки бюджету, і управлінню освіти виділила 359,9 тис. гривень. На ці гроші мав провестися тендер на постачання харчів для міських садочків.

Під час конкурсних торгів мали закупити: масла – на 199,9 тис. гривень; яєць курячих – на 80 тис. грн; макаронів – на 50 тис. грн; сметани – на 30 тис. грн.

МАКАРОННИЙ ТЕНДЕР

У лютому Луцький міський відділ освіти проводив повторний тендер на закупівлю 17 тонн макаронних виробів для дошкільних навчальних закладів міста. Тендер проводився через єдину систему закупівель Prozorrо, завдання якої – мінімізувати людський фактор, а відтак і корупційну складову.

Пропозиції на тендер подали троє учасників: один виробник (ТОВ «Продовольча компанія «Заграва») та два посередники (підприємець Віктор Кравчук та ПП «Волинянин»).

У підсумку торгів пропозиція «Заграви» склала 164 050 гривень за лот (9 гривень 65 копійок за кілограм) і виявилася на 7 % або майже на 11 тисяч гривень дешевшою від найближчого конкурента – ПП «Волинянин»(174 930 гривень).

Система Prozorrо визнала переможцем торгів ТОВ «ПК «Заграва».



…ТА В МЕРІЇ ВИРІШИЛИ ІНАКШЕ

Тендерний комітет міськвідділу освіти дискваліфікував «Заграву» за відсутність ряду документів (див. протокол).

Хоча, як стверджує представник виробника, і документи не мають безпосереднього стосунку ні до якості та безпечності макаронних виробів, ні до ціни на продукт.

Відтак представники виробника надали відповідь та оскарження дискваліфікації, яку зареєструвала система Prozorrо від 24 лютого.


Як стверджує директор ТОВ «ПК «Заграва» Наталія Ничай, на оскарження ТОВ «ПК «Заграва» не отримало відповіді через систему Prozorrо. Хоча цього від замовника торгів вимагають правила.

Наталія Ничай додає, що її підприємство, подавши оскарження, надіславши звернення до начальника Луцького міського відділу освіти, зіштовхнулося «з повною байдужістю до якості і безпечності дитячого харчування»:

«Наше підприємство має діючу сертифіковану систему управління безпечністю харчових продуктів HACCP (відповідає вимогам ДСТУ ISO 22000: 2007) та систему управління якістю продукції(відповідає вимогам ДСТУ ISO 9001:2009), підтверджені у 2016 році. Діти повинні отримувати найкращу продукцію, а батьки бути впевненими, що постачальник дійсно надійний і відповідальний. Але ні висока гарантована якість продукції, ні нижча ціна закупівлі макаронних виробів чомусь не є перевагою та аргументом для чиновників» – коментує ситуацію Наталія Ничай.



ХТО ВИГРАВ?

Відтак 3 березня переможцем був оголошений наступний учасник – ПП «Волинянин», який постачатиме у луцькі садочки макаронні вироби підприємства «Віліс» з Рівненщини за ціною 10 гривень 29 копійок за кілограм.

Різниця між пропозиціями «Волинянина» і «Заграви» склала 10 тисяч 800 грн. Або й тисяча 127 кг макаронних виробів.

Цікаво, що у тендерній документації від ПП «Волинянин» є довідка-характеристика про якість виконання аналогічних договорів на постачання макаронних виробів. Цю довідку надав …Луцький міський відділ освіти. Тобто, фактично, міський відділ освіти сам собі рекомендував постачальника товару.

Сергій ЮРЧУК
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-3

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Відсутній експлуатаційний дозвіл на обєкти виробництва... тобто виготовляють будь де. Тому і не допустили до постачання.
Відповісти
Даний документ, взагалі не мав би бути присутній серед кваліфікаційних вимог даного тендеру, адже макаронні вироби виготовляють із сировини рослинного походження і виробники звільнені від наявності даного документу (див. оскарження).
Відповісти
А детальніше про це можна дізнатися в ЗУ "Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів " http://zakon0.rada.gov.ua/laws/show/771/97-вр/paran617#n617
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні