В Голландії повністю легалізували маріхуану

1
3
В Голландії повністю легалізували маріхуану
У Голландії легалізують марихуану - це повідомлення звучить мов жарт, адже всім давно відомо, що в цій країні "покурити травичку" можна цілком легально, і продається вона відкрито у спеціалізованих магазинах.

Однак насправді досі цей наркотик тут був формально поза законом, пише газета Експрес.

Проте поліція в Нідерландах не переслідувала за володіння невеликою її кількістю - до п'яти грамів, у кофішопі одночасно може бути до 500 грамів наркотику.

Щодо вирощування марихуани, то на підвіконні в себе можна було виплекати не більше як п'ять рослинок - в іншому разі наставала кримінальна відповідальність.

А ту траву, якою торгують у кофішопах, доводиться імпортувати з інших країн.

І от парламент Нідерландів нарешті проголосував за впорядкування вирощування марихуани, фактично легалізувавши її. За прийняття відповідного законопроекту проголосували 77 депутатів другої палати, проти були 72. Підтримали його центристи, соціалісти, зелені й захисники прав тварин, проти голосували всі три християнські партії.

Надалі цей проект розглянуть у сенаті - першій палаті парламенту. І в разі схвалення, з'явиться можливість для фермерів вирощувати коноплі у межах країни.

Проблема ця постала дуже гостро: тільки в 2015 році поліція викрила 5856 незаконних плантацій марихуани, це майже 16 на день! Проте, за оцінками експертів, ця кількість - лише одна п'ята частина загального числа таких "городів".

Створення власних легальних плантацій марихуани дасть можливість спеціалізованим кафе Нідерландів, які відкрито реалізують наркотичну речовину, відмовитися від імпортних поставок.

Крім того, депутати прагнуть зменшити базу для організованої злочинності й зробити процес закупівлі та продажу наркотика максимально прозорим. Про це просило багато мерів південних і східних муніципалітетів. Подальше регулювання галузі забезпечить контроль заготівлі конопель, що гарантує дотримання безпечних методів.

А ті, хто вирощуватиме марихуану, платитимуть прибутковий податок на бізнес.

За даними CBS, голландського Національного бюро статистики, у 2010 році легальний кофішоп-бізнес додав приблизно мільярд євро в економіку країни. Легалізація плантацій збільшить цю цифру в декілька разів.

Є й інші плюси. Дослідження Неймегенського університету Radboud торік засвідчило: легалізація виробництва канабісу матиме переваги для громадської охорони здоров'я і прав людини. Адже незаконне виробництво пов'язане зі злочинним насильством, пожежами, екологічним забрудненням і навіть поширенням бактерій легіонели.

Як відомо, декілька тижнів тому парламент Німеччини одноголосно ухвалив законопроект про застосування канабісу пацієнтами з хронічними хворобами - винятково для медичних потреб.

Наприкінці 2016 року схожий закон був ухвалений у Данії.

Частково легальною марихуана є і в Італії: можна лікуватися марихуаною у регіонах Абруццо, Тоскана, Лігурія і Венето. Причому нарівні з дозволом продавати в аптеках ліки на основі марихуани в експериментальному режимі дозволено поширення в лікарнях безплатних медикаментів, що містять цей наркотик.

У Європі обмежений оборот марихуани також легалізовано у Чехії, Іспанії та Португалії.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
3

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
А в нас все так і лишиться у підпіллі. Народ куре, поліція ганяє, гроші ідуть не у бюджет, а у кармани ділерам і їх кришувальникам. І у цьому середньовіччі і "консерватизмі" нам жити далі.
Нажаль.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні