«Говорять багато, а що воно буде - невідомо», - волинський медик про реформу

1
-4
«Говорять багато, а що воно буде - невідомо», - волинський медик про реформу
Голова Волинської обласної організації профспілки працівників охорони здоров’я Віталій Шахраюк розповів, чому 19 вересня медики протестували під парламентом та чого вимагали від Кабміну і народних обранців.

Віталій Шахраюк повідомив, що близько 5 тисяч лікарів, фельдшерів, медичних сестер, у тому числі 54 представника з Волині, зібралися біля Верховної Ради, аби висловити невдоволення анонсованою медичною реформою, у тому вигляді, що пропонує профільне міністерство.

«Ми вимагали припинити руйнацію медичної галузі, збільшити видатки на її утримання, а також ліквідувати «зрівнялівку» в оплаті праці. З 2018 року по проекту мінімальна зарплата має становити 3 723 гривні. Виходить, що лікар першої категорії чи медсестра отримуватимуть стільки ж, скільки некваліфіковані працівники – сторожі, вахтери. Мати таку зарплату смішно, бо це величезна відповідальність!» - сказав він.

За словами голови Волинської обласної організації профспілки працівників охорони здоров’я, нова медична реформа вигідна лише державі.

«У 2016 році на фінансування галузі охорони здоров’я виділялось 3,2 % від ВВП, у 2017 році – 3 %, у 2017 – 2,7 %, а на 2018 рік – 2,4 %. Йде скорочення фінансування при тому, що відповідно до закону має бути 10 %. Всесвітня організація охорони здоров’я каже, що якщо на медицину йде менше 6 % від ВВП, то галузь не може існувати. Реформа спрямована на те, щоб частину витрат перекласти на населення. Якби у нас була така зарплата, як на Заході, чи ВВП, то це було б реально», - наголосив медик.

Він заявив, що анонсована реформа позбавлена алгоритму, а в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун «привезла зі США пропозиції, які не відповідають українським реаліям»:

«Говорять багато, а що воно буде і звідки – невідомо. Коли та страхова медицина буде, які будуть внески, хто їх буде платити? Уляна Супрун – непрофесійний медик, має середню медичну освіту. Вона не розуміється ні в економіці медицини, ні в організації, а привезла зі США пропозиції, які не відповідають українським реаліям. У нашого населення не такі доходи, щоб за все платити. Ми також вимагали призначити повноцінного, відповідального, фахового міністра».

Віталій Шахраюк зазначив, що в Україні планують «скинути» екстрену медичну допомогу на плечі парамедиків.

«Це будуть люди, підготовлені по спеціальній програмі, але вони не будуть права мати лікувати. Сьогодні близько 80 % викликів «швидкої» завершується тим, що хворий залишається вдома, а в цьому випадку всіх будуть везти в лікарню. А в нас лікарня № 2 з одним під’їздом для «швидкої»! У Відні, наприклад, таких 12. У нас немає потужностей! Усіх почнуть везти до одного лікаря.

Екстрена медична допомога у нас на високому рівні і наші фахівці не раз здобували перемогу на змаганнях у Європі. Поки в нас цього робити не можна. Ми не США і в нас немає відповідної інфраструктури.

Там інша система з сімейними лікарями. Там бабуся хворенька, якщо щось заболіло, то сіла в машинку і поїхала. А якщо не може, то викликала лікаря і заплатила 200 доларів за виклик. У нас є такі пенсіонери?», - обурився він.

«Депутати нас підтримали, деякі міністри теж. Є надія на те, що будуть певні зрушення за нашими вимогами», - підсумував він.



Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-4

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
"а що воно буде?" П***ець буде, якщо не зупинити тих не розумних міністрів!
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні