«Будемо возити трупи, як Садовий сміття», – журналіст про закриття ветсанзаводу

5
3
«Будемо возити трупи, як Садовий сміття», – журналіст про закриття ветсанзаводу
Якщо закриють Ковельський ветсанзавод, зросте небезпека отруєння землі і атмосфери, а спалахи інфекційних хвороб можуть траплятися частіше – стверджує волинський журналіст Петро Чечелюк.

Петро Чечелюк у своєму блозі на Волинь24 стверджує, що ретельно досліджував діяльність Ковельського ветсанзаводу, готуючи матеріали для українських медіа.

«Такі «невеселі» підприємства, як Ковельський ветсанзавод вирішують зразу кілька проблем: утилізують небезпечні відходи тваринного походження, виробляють з них комбікорм для тварин і добрива з великим вмістом кальцію, який добувають з кісток», - пише Чечелюк.

«Закрити ветсанзавод – значить поставити м’ясопереробні підприємства перед необхідність просто закопувати відходи.

«Ветеринарні служби дивляться на це крізь пальці» - стверджує журналіст.

«В біотермічних ямах термостійкі популяції мікроорганізмів, у тому числі й збудники деяких інфекційних хвороб зберігаються довгий час. А в трупному матеріалі, заритому в землю, збудники гостроінфекційних хвороб (емфізематозного карбункула, рожі, африканської чуми свиней, сказу і ін.), живуть до 3 місяців і довше; збудники туберкульозу і паратуберкульозного ентериту залишаються життєздатними впродовж кількох років; спори збудників сибірської язви в грунті зберігаються до 50-70 років!» - наголошує Петро Чечелюк.

«Тому захоронення трупів тварин і їх відходів призводить до інфікування глибокого пласту землі, грунтових вод і атмосфери, створює вогнище інфекцій, що призводить в свою чергу до спорадичних і масових спалахів хвороб», - додає він.

«Чи не перетвориться Волинь в суцільний гнійник з небезпечними хворобами і іншими наслідками? Куди Волинь возитиме відходи такого типу? По усій Україні, як нині мер Львова Садовий возить сміття?» - ставить риторичні питання журналіст.

«До речі, аналогічні скандали з закриттям такого підприємства мали місце у 2010 році у Тернополі. Тодішній голова підтримав підприємство і «вибив» у Києві гроші для його реконструкції. Завод працює. Працюють такі підприємства у Жовкві на Львівщині і у Костополі, що на Рівненщині» - додає Петро Чечелюк.

Нагадаємо, народний депутат України Ігор Гузь заявив, Ковельський ветсанзавод невдовзі закриють, рештки тварин вивезуть і утилізують, а також проведуть рекультивацію ґрунту.

Раніше ковельський міський голова Олег Кіндер заявив, що ветсанзавод необхідно закрити.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
3

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Нарешті хоч одна твереза і адекватна думка і стаття!
А то тільки й чути лемент одних "горлопаїв" і популістів!
Відповісти
Пане Петре Чечелюк, громада міста Ковеля запрошує відвідати ВетСанЗавод. З приходом тепла у нас місто почало насичуватись приємними ароматами на мою думку ви оцінете ці аромати. А ще люди вас пригостять артезіанською водою з запахами майже як у мінеральних водах трускавця. А можливо вам сподобається всі принади життя біля ВетСанЗаводу то щей хатину там собі прикупите. Ждемо в гості.
Відповісти
відсутність мозку у окремої особи (укроп) не повинна впливати на життєдіяльність громади і суспільства...Також, несприйняття поданої в статті інформації свідчить про беграмотність та нездатність до ситуативного аналізу. Так от, питання - після закриття заводу де буде зосереджуватись біосміття? популісти х...ви
Відповісти
Я, на жаль чи на щастя, не пан, а простий журналіст. Я дуже співчуваю ковельчанам і хвилююсь за стан їхнього здоров*я, але в моєму блозі головні акценти на підхід до цієї проблеми представників влади. Мова про те, якими шляхами доведеться позбуватись десятки чи сотні тисяч тонн відходів після закриття підприємства, хоч я собі не уявляю, як його можна закрити і хто візьме на себе таку відповідальність? Я добре пам*ятаю своє дитинство, пам*ятаю, як у місцевому колгоспі щозими відбувався крупний падіж ВРХ і трупи тварин закопували поруч з селом, на узліссі місцевого соснового бору. Собаки видирали ледве присипані туші, стояв важкий запах... А за 400 м протікав Стохід (він і нині там протікає), в лісі люди збирали гриби, поруч експлуатувався піщаний кар*єр для місцевих потреб. Тоді не було ветсанзаводів, а сьогодні вони є, але їх не буде з вини чиновників-злочинців, яким усе поху@. Честь журналіста не дозволяє мені пройти мимо цієї проблеми і я готую матеріал в щотижневик "Дзеркало тижня. Україна". А цієї примітивної іронії від тимчасовців-"патріотів" укропу щодо запаху і смаку води, люди, які бачать трішки далі від носка свого рваного чобота, не сприймають. І я не сприймаю. Вибачайте. З глибоким розумінням
Петро Чечелюк.
Відповісти
Отак потрібно працювати з дітьми, щоби ми не потонули в смітті:
http://despro.org.ua/news/news/?ELEMENT_ID=1796
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні