У Луцьку хочуть провести елітарну подію міжнародного рівня

1
7
У Луцьку хочуть провести елітарну подію міжнародного рівня
В обласному центрі Волині може відбутися визначна подія міжнародного рівня – аналог Міжнародного поетичного фестивалю Meridian Czernowitz, який проходить у Чернівцях.

Про це розповіла голова луцького Мистецького об’єднання «стендаЛь» Ельвіра Яцута.

У ЛУЦЬКУ ЛЮБЛЯТЬ ЛІТЕРАТУРУ

Передумовами для таких планів стала успішна співпраця «стендаЛю» з Міжнародною літературною корпорацією Meridian Czernowitz. Спільно, в рамках проекту «Мережа» вони організовували у Луцьку виступи письменників Сергія Жадана, Дмитра Лазуткіна, Катерини Бабкіної, Юрія Іздрика, Ірини Цілик, Андрія Любки.

«Ці зустрічі показали, що у Луцьку багато людей, які активно цікавляться літературним життям. З’явилися думки про масштабування спільних проектів.



Потім були пропозиції, зібралась ініціативна група», - розповіла Ельвіра Яцута.

До «стендаЛю» долучилися член виконкому Луцької міської ради Роман Бондарук, керівник ГО «Центр вільної освіти і культури» Ірина Полєтуха, історик та краєзнаєвець Олександр Котис, журналіст «Громадського. Волинь», актор театру «Гармидер» Дмитро Безвербний.

А в травні президент корпорації Meridian Czernowitz Святослав Померанцев побував у Луцьку і обговорив з міським головою Миколою Романюком співпрацю Чернівцями і обласним центром Волині.

ЛУЦЬКИЙ «ДЕСАНТ»

На минулих вихідних лучани на запрошення Святослава Померанцева відвідали одну з найбільш значущих подій у літературному світі України – Міжнародний поетичний фестиваль Meridian Czernowitz.

Це дійство вже сьомий рік поспіль вважається своєрідною візитівкою міста Чернівці.



На фестиваль з’їхалося більше 30 літераторів з України та Європи, відвідувачі з Німеччини, Австрії, Румунії, Ізраїлю, з усіх куточків України.

«Дискусії, презентації книг на єврейському кладовищі, гіпнотизуючий голос Сергія Жадана у Костелі Пречистого Серця Ісуса… Фестиваль справді масштабний і вражаючий. Це фестиваль, про який говорять європейські ЗМІ», - розповіла Ельвіра Яцута.

ПРО ЛУЦЬК ПОВИННА ГОВОРИТИ ЄВРОПА

До речі, Роман Бондарук взяв участь у фестивалі не лише як учасник ініціативної групи, а й як офіційний представник Луцької міської ради. Він виступив з вітальним словом, брав участь спільно з міським головою Чернівців Олексієм Каспруком на відкритті оновленого Літературного Целанівського Центру. Роман Бондарук заявив у Чернівцях: Луцьк зацікавлений провести подібне дійство у Луцьку.



«Нашому місту не вистачає елітарної іміджевої події, яка б зібрала навколо себе інтелектуалів України та країн, які впродовж історії були пов’язані з формуванням культури та ментальності лучан. Нам потрібно відновити діалог з Польщею, Литвою, Латвією, Естонією, Чехією, Білорусією. Про Луцьк повинні говорити ЗМІ Європи. І проведення в нашому місті заходу рівня Meridian Czernowitz дасть таку можливість», - розповів Роман Бондарук.

До слова, був а фестивалі Meridian Czernowitz і віце-Консул Республіки Польща в Луцьку Марек Запур. Він брав участь у презентації нової книги Сергія Жадана «Тамплієри», і у своєму виступі зазначив, що теж сподівається на плідну співпрацю між Чернівцями та Луцьком.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
7

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
У Луцьку усі події Планетарного рівня тому що у нас журналісти Галактичного масштабу
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні