Смертельна хвороба може вразити волинян. Ліків немає

0
1
Смертельна хвороба може вразити волинян. Ліків немає
Нещодавно у Дніпрі 5-річна дівчинка захворіла на правець після того, як випадково подряпала ногу. Ліки від страшної недуги шукали по всій Україні, адже, як виявилось, ні в лікарнях, ні в аптеках їх просто немає.

Зрештою, небайдужим вдалось нелегально дістати кілька доз рятівної сироватки. Дитина ще у важкому стані, але має шанс одужати.


Та чи встигнуть лікарі врятувати усіх тих, кому «пощастить» підхопити смертоносну інфекцію? Адже заразитись правцем надзвичайно просто - для цього достатньо лише подряпати шкіру чи слизові оболонки та занести у рану правцеву паличку. Остання, до речі, в землі може жити роками. Тож почуватись в безпеці не може ніхто з волинян.

ПРАВЦЕМ МОЖНА ЗАРАЗИТИСЬ ЧЕРЕЗ БУДЬ-ЯКУ РАНУ


Лікар ортопед-травматолог Луцької міської клінічної лікарні Микола Пемпко розповідає, що правець – це гостре інфекційне захворювання, яке вражає нервову систему. Хвороба викликає дуже сильні м’язові судоми, від яких іноді навіть можуть ламатись кістки. Зрештою, від 25 до 70% хворих помирає від удушення.

Заразитись цією недугою можна через будь-які пошкодження шкіри та слизових оболонок, якщо в рану потраплять спори правцевої палички. Останні дуже стійкі – витримують тривале нагрівання, а без доступу світла можуть не гинути до 10 років. Найчастіше інфекція потрапляє в організм через колоті рани, найбільш небезпечно, коли ці рани знаходяться на голові або близько до неї.

Попри простоту зараження, правець – все ж рідкісне явище для України та Луцька зокрема. Лікар каже, що не пам’ятає хворих на цей недуг за останні кілька років. Причина цьому – масова імунізація за часів Радянського Союзу та у 90-ті роки. Так, наразі значна частина дорослого населення має щеплення проти правця. Однак, серйозна проблема є з дітьми, які вже кілька років, якщо й отримують щеплення, то невчасно та в малій кількості.

ЩЕПЛЕННЯ ПОТРІБНО РОБИТИ КОЖНІ 10 РОКІВ


Медик каже, що існує два види імунізації – пасивна та активна.

Перша передбачає введення в організм людини, яка вже хвора, сироватки з готовими антитілами. Цей препарат діє 2 тижні і може допомогти в боротьбі з інфекціями. Натомість активна імунізація передбачає використання живих чи ослаблених бактерій, вірусів чи їх частин. В цьому випадку імунітет виробляється протягом 2-3 тижнів, але й тримається він значно довше – щонайменше 5, а то й 10 років, якщо мова йде про правець.

Зі слів Миколи Пемпка, якщо до медиків звертається нещеплена протягом 10 років людина з раною, їй вводять анатоксин (препарат, виготовлений з використанням правцевих токсинів) та протиправцеву сироватку, яка містить готові антитіла. Якщо ж останнє щеплення було від 5 до 10 років назад, вона отримує лише анатоксин. Ніяких спеціальних заходів не проводиться лише в тому випадку, коли людина з раною отримала останнє щеплення від правця менше 5 років тому. Хворому ж вводять високі дози сироватки.

«Доросле населення переважно імунізоване, а от з дітьми ситуація складна – батьки ж часто відмовляються від щеплень», - каже чоловік.

ВИКОРИСТАЛИ ОСТАННЮ ДОЗУ АНАТОКСИНУ

В Міністерствоі охорони здоров’я запевняють, що станом на 1 серпня в Україні є більше тисячі доз протиправцевої сироватки.

Натомість головний лікар міської лікарні Лариса Духневич розповідає, що сироватки в Україні немає вже давно. Раніше її замовляли в Росії, а тепер така можливість втрачена. Водночас останню дозу анатоксину медики використали 2 серпня – більше в лікарні немає цього препарату.

Жінка каже, що неодноразово надсилала листи з проханнями про допомогу в обласне управління охорони здоров’я, однак відповіді не отримувала. З її слів, ускладнює ситуацію те, що у дітей порушені графіки вакцинації і вони не мають належного захисту.

«В жодному закладі в Україні протиправцевої сироватки немає», - резюмує очільниця міської лікарні.

ВАКЦИН МАЛО, ТОМУ ЩЕПЛЕННЯ РОБЛЯТЬ НЕ ВСІМ

Завідувач педіатричного відділення №3 Луцької міської дитячої поліклініки, лікар-імунолог Тамара Ошуркевич розповідає, що протягом останніх 3 років вакцини надходять вкрай рідко та нерегулярно.

«Часто обіцяють, але все ніяк не привозять», - запевняє медик.

Водночас імунолог каже, що 3 серпня поліклініка нібито має отримати 160 доз вакцини від правця та дифтерії. А поки нещепленими залишаються дворічні та трирічні діти, адже необхідних вакцин немає навіть в аптеках.

Через катастрофічну нестачу вакцини від правця у Луцьку часто щеплюють лише дітей, які вже отримали якісь травми, а всі інші залишаються незахищеними від інфекцій.

За інформацією МОЗ, станом на 1 липня цього року в Україні від туберкульозу вакцинували лише 11,5 % дітей першого року життя, поліомієліту – 39 %, кашлюку, дифтерії, правця – менше 2 %, гемофілії – 4 %.

***

Рік тому в Україні був спалах поліомієліту – вперше за десятки років це захворювання діагностували у дітей. Відтоді ситуація з вакцинацією практично не змінилась, тож де гарантії, що нам не загрожують спалахи інфекційних хвороб, які в цивілізованому світі давно вважаються подоланими?

Віталія САХНІК
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
1

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні