Як правильно користуватись генератором

0
Як правильно користуватись генератором
В Україні частішають випадки вибуху генераторів. Причиною цього здебільшого є недотримання правил безпеки та експлуатації техніки. Від правильного користування та догляду за генератором залежать не тільки фінансові витрати, а й безпека, здоров'я і навіть життя людей.

Генератор може пропрацювати як один день, так і десяток років. Це залежить від належного поводження з ним та якості самої техніки. Останнім часом вартість на генератори стрімко зростає, тож якісна модель сьогодні не може коштувати 15-20 тисяч гривень.

Тож які помилки найчастіше роблять українці при експлуатації генераторів?

Самостійне встановлення. Генератор не є аналогом павербанку. Це складна техніка, що потребує фахового обслуговування.

Для підключення генератора варто скористайтеся послугами електрика / майстра, які мають відповідну кваліфікацію. Ці фахівці також мають ознайомити вас із правилами експлуатації техніки після її встановлення.

Гарним рішенням буде консультація з фахівцем і під час вибору генератора, щоб не помилитися з його потужністю. Послуги встановлення та ремонту генераторів зараз в середньому коштують близько 700 грн.

Неправильне місце встановлення. Генератор має бути на відкритому просторі. Йому потрібен постійний доступ до повітря та охолодження. Наприклад, генератор, що стоятиме в гаражі, в кращому випадку заглохне.

Важливо: біля генератора не повинні бути легкозаймисті речовини та матеріали. В разі перегріву карбюратора виникне пожежа.

Ігнорування захисту від зовнішніх факторів. Генератор встановлюють просто неба, але його електронна система чутлива до вологи. Потурбуйтеся про навіс, що надійно захищатиме техніку від снігу та дощу.

Важливо: не створюйте цей захист у вигляді металевої чи пластикової коробки, що закриває генератор з усіх сторін — це призведе до перегріву. Під час дощу краще відмовитися від користування технікою.

Додавання палива. Часто користувачі забувають вчасно додавати паливо, через що генератори горять. Категорично забороняється відкривати кришку баку, коли генератор працює.

Доливати паливо можна тільки у вимкнений прилад, який уже охолов. Небезпеку несе також використання неякісного, простроченого палива або його змішування.

Важливо: не зберігайте ємність із паливом біля генератора та вихлопу. Карбюратор розташований достатньо близько до вихлопу. Якщо відбудеться перегрів, паливо займеться.

Перевантаження. Часом із трикіловатного генератора намагаються «вижати» більше. Вибирати генератор треба відповідно до потужності техніки, яку ви плануєте підключати. Ця інформація є у технічнічному паспорті приладів. Якщо документи не збереглися, проконсультуйтеся з фахівцями.

Визначте сумарну потужність приладів, що будуть під'єднані до генератора, та додайте до цього числа ще 30% Це буде мінімальна потужність генератора, що вам потрібен. Якщо на генераторі вказано, що його потужність складає 4 кВт, то сумарна потужність підключеної до нього техніки має бути на 30% меншою. Перевантаження генератора може призвести до його поломки, замикання чи вибуху.

Не підключайте до генератора відразу всю техніку. Найкраще пріоретизувати підключення за критичною потребою використання. Для запуску приладів треба більше потужності генератора, ніж для підтримки їх роботи. Підключивши всі прилади одночасно, ризикуєте спалити їх. Особливо чутливими є холодильники, котли та насоси.

Як варто піклуватися про генератор

Щоб генератор довго працював, потрібно правильно його використовувати та робити щорічну профілактику — змінювати масло і паливні прокладки.

Щоб користування генератором було тривалим і безпечним, не допускайте вищезгадані помилки та вчасно віддавайте прилад на профілактику.

Важливо: профілактику проводять відповідні фахівці та сервіси, не робіть цього самостійно. Генератор потребує техогляду щонайменше раз на рік. Але цей термін є умовним і залежить від частоти та особливостей експлуатації техніки.

Якщо генератор часто працює в умовах підвищеної вологи, віддати його на профілактику треба раніше. Якщо помічаєте підтікання палива, дим, іскри, стукіт від генератора, негайно припиніть його експлуатацію на віднесіть на технічне обслуговування.

Профілактика включає комплекс заходів, серед них — заміну фільтрів та масла, затягування болтів, перевірку системи захисту та контактів.



Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
1

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні