«Нахолєри Львову Моцарт»: львів’яни обурені. ФОТО. ВІДЕО

2
0
«Нахолєри Львову Моцарт»: львів’яни обурені. ФОТО. ВІДЕО
У Львові відбувається ґвалт навколо пам'ятника Моцарту.

Про це стало відомо на ютуб-каналі CHAPLINSKY VLOG.

Люди розділились на два фронти. Одні підтримують європейський простір у всіх проявах. Інші ж це знецінюють та вважають, що Моцарт – це не та історична особистість, якій варто ставити пам'ятник на одній із площ Львова.

‘’Дегенеративне мистецтво’’ – так обзивають скульптуру, яка виконана у імпресіоністичному стилі.

У чому полягає обурення

Колишній головний художник Львова Володимир Сколоздра зробив ряд постів на тему встановлення пам’ятника Францу Ксаверу Моцарту у Львові.

‘’Побачив я на виставці погруддя Василя Барвінського роботи Василя Одрехівського (старшого). Подаю світлини двох варіантів погруддя (в бронзі і в дереві), а висновки стосовно мистецької вартости робіть самі. Також, з тієї ж причини, подаю світлини пам`ятника Францу Ксаверу Моцарту, який пропонують до встановлення. Висновки стосовно його мистецької вартости теж робіть самі. А тепер відкрийте Вікіпедію і познайомтеся із біографіями Василя Барвінського і Франца Ксавера Моцарта. При цьому зверніть увагу хто з них і який внесок зробив у прославу і популяризацію української музики та у культурний розвиток Львова та Галичини. А тепер, шановні львівяни, зробіть висновок хто більше вартує мати пам`ятник на площі Музики (так пропонують перейменувати площу Євгена Маланюка): Франц Ксавер Моцарт чи Василь Барвінський (а, може Ігор Білозір)?’’, пише Сколоздра.

Що кажуть люди


У коментарях під постом люди виразили свої думки з цього приводу.

''Щодо погруддя Барвінського, то особисто мені більше до вподоби варіант у бронзі, ніж у дереві. І погоджуюсь з думкою, що пам'ятник Василю Барвінському є більш доречним на тій площі. А щодо пропозиції встановлення контроверсійної фігури Моварта-молодшого перед Ратушею - категорично проти. Не треба псувати гарний ансамбль площі Ринок цією скульптурою. Якщо вже вона аж так комусь подобається, то нехай встановить її не перед балконом кабінету у ратуші, а перед балконом свого помешкання, і милується тим "шедевром" зранку до ночі!'', - написав Yuri Verkhol.

''А взагалі в мене стійке враження, що пам'ятник Моцарту- молодшому потрібен, щоб продавати цукерки-сувеніри туристам'', - коментує Olesya Datsko.

Як це прокоментував експерт


Імпресіоністське мистецтво Сколоздраназвав ‘’дегенеративним’’.

''Якщо прислухатись до оціночної думки Сконоздри, то усі імпресіоністи (Матіс, Ван Гог, Дега, Пікассо – це все дегенеративне мистецтво'', - прокоментував блогер, архітектор та громадський діяч Юліан Чаплінський.

Також він зауважив, що робота прекрасно виконана та дуже реалістична і порівнювати мистецтво різних епох та течій нерозумно.

Архітектор додав, що Моцарт два роки прожив у місті Бурштин. За цей час він організував перший світський хоровий колектив та здійснював постановки п'єс, часто давав концерти для гостей бурштинського поміщика. у 17-річному віці Моцарт переїхав до Львова та жив там близько 30 років, де працював учителем музики та очолював відомий музичний хор.



Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
0

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
а давайте поставим у лємбергу родинний памятник династії габсбургів. вони також мають відношення до галичини
Відповісти
Краще пам'ятник рагулям львівським.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні