Єврокомісія відреагувала на скаргу групи країн ЄС на несправедливість розподілу вакцин

0
3
Єврокомісія відреагувала на скаргу групи країн ЄС на несправедливість розподілу вакцин
Єврокомісія заявила про свою згоду з висловленою раніше позицією кількох країн про те, що найбільш справедливою основою для розподілу доз вакцин в ЄС є розподіл пропорційно населенню кожної держави-члена Євросоюзу.

Інформує НВ.

«Це рішення, яке комісія запропонувала для всіх угод про попередню закупівлю <вакцин>. Це справедливе рішення, оскільки вірус вражає однаково скрізь, у всіх частинах ЄС», — йдеться в заяві Єврокомісії.

У ній зазначається, що розподіл вакцин за угодами про попередню закупівлю «здійснюється під час прозорого процесу».

При цьому ЄК зазначає, що держави-члени ЄС «вирішили відійти від пропозиції комісії, додавши гнучкості, яка дозволяє погоджувати інший розподіл доз з урахуванням епідеміологічної ситуації й потреб у вакцинації кожної країни».

Відповідно до такої системи, якщо держава вирішує не застосовувати належний їй пропорційний розподіл, дози перерозподіляються між іншими зацікавленими державами. Це призвело до зміни пропорційного розподілу, запропонованого ЄК за всіма шістьма угодами про попередню закупівлю вакцин, пояснюють в Єврокомісії.

«Якщо держави-члени матимуть намір повернутися до пропорційної основи, вони будуть повинні дійти угоди», — йдеться в заяві Європейської комісії.

У суботу, 13 березня, Австрія, Чехія, Словенія, Болгарія і Латвія в спільному листі голові Єврокомісії Урсулі фон дер Ляєн і голові Європейської ради Шарлю Мішелю закликали провести європейський саміт для обговорення диспропорції в розподілі вакцин проти коронавірусу між державами ЄС.

За інформацією ЗМІ, після листа п’яти країн ЄС в апараті голови Європейської ради вже запланували скликати саміт 25−26 березня для обговорення питання координації боротьби проти COVID-19.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
3

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні