Чи міняти долари на гривню?

0
8
Чи міняти долари на гривню?
У 2020 році курс долара до гривні виріс майже на 20%. НБУ, незважаючи на коронакризу, зміг збільшити золотовалютні резерви під кінець року. Експерти прогнозують, що в 2021 році курс гривні буде поводитись по-різному в першому і другому півріччі

Інформує НВ.

У 2020 році гривня знецінилася щодо долара на 19,2%, — з 23,74 до 28,3 грн/$. Всупереч тому, що згідно з індексом бігмака (розраховує The Economist), за підсумками минулого року гривня недооцінена щодо долара на 62% — відповідно до цього індексу, долар зараз має коштувати 11 грн. Але, за підсумками кризового 2020 року, всі курсові досягнення нацвалюти 2019 року зведені нанівець.

Гривня різко знецінилася ще в березні під тиском кризи, викликаної пандемією COVID-19 — до понад 28 грн/$. Але її обвал до 30 грн/$, за допомогою валютних інтервенцій, зміг зупинити Національний банк України (НБУ). Регулятор влив на ринок більше ніж $2 млрд. Ближче до літа гривня почала дещо відігравати падіння — до рівня 26,5−27 грн/$, коли ринок повністю переконався в тому, що НБУ готовий виділяти необхідні ресурси для підтримки курсу нацвалюти.

Ситуація на валютному ринку була відносно стабільною до того, як колишній голова НБУ Яків Смолій заявив про те, що подав заяву про відставку через політичний тиск. Ця подія сильно вдарило по відносинах України і МВФ, позбавивши країну дешевих кредитів. Після цього курс гривні вже не перевищував позначки 26 грн/$, продовжуючи поступове падіння на тлі заяв представників влади про необхідність девальвувати нацвалюту.

Бюджетна і конституційна криза все-таки напоумили команду Зеленського до активного переговорного процесу з МВФ, який триває і в 2021 році. Це дозволило НБУ, переважно під кінець минулого року, наростити міжнародні резерви на 15%, — до $29,133 млрд (більше ніж $18,1 млрд за вирахуванням коштів, які повинні виплатити МВФ).

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
8

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні