Як вибрати охоронну сигналізацію для будинку, квартири або офісу?*

0
3
Як вибрати охоронну сигналізацію для будинку, квартири або офісу?*
Вибір охоронної сигналізації для квартири, будинку або офісу – справа серйозна, але не така страшна, як може здатися з першого погляду. Дотримуючись основних пунктів, які ми перерахували в даному матеріалі – зробити це можна самостійно, без залучення фахівця, проте, ми все ж рекомендуємо проконсультуватися з професіоналами перед вибором, покупкою і підключенням на пульт охоронної сигналізації.

Провідна або безпровідна охоронна сигналізація

Щоб правильно вибрати сигналізацію, потрібно визначити стан приміщення, в якому вона буде розміщена.

  • Якщо приміщення знаходиться в стадії ремонту – ви не обмежені у виборі, можна встановити як дротовий, так і бездротовий варіант;

  • Якщо житло з готовим ремонтом, знімне або тимчасове – підійде тільки бездротовий варіант. Він легко монтується, а в разі переїзду комплект можна забрати з собою.



Провідні сигналізації Оріон і бездротові Ajax можна підключити до пульта охоронної компанії. Існують і автономні GSM-сигналізації, які в разі спрацювання відправлятимуть лише повідомлення на ваш телефон.

Дизайн компонентів сигналізації

Розберемо наведені вище варіанти з точки зору їх дизайну:

  • GSM-сигналізації забезпечуються датчиком на поворотному кронштейні. Обов’язково потрібно вивчати інструкцію з його встановлення, щоб система працювала правильно. Централь управління забезпечена цифровою клавіатурою і невеликим дисплеєм. До неї можуть підключатися провідні та безпровідні сирени, датчики відкриття, датчики газу. На тильній стороні централі присутній клеммник для підключення дротяних датчиків і інших допоміжних систем.

  • Провідна система найчастіше встановлюється фахівцями, адже потрібно володіти специфічними навичками правильного розміщення і налаштування елементів системи. Централь в дротовому варіанті – більш громіздкий блок. У ньому розміщується акумулятор для аварійного живлення системи. Встановлюється блок в прихованому місці і від нього відводяться всі кабелі до датчиків і інших елементів.

  • Професійні бездротові системи від Ajax мають свій унікальний дизайн. Датчик забезпечується кронштейном, але він регулюється в невеликому діапазоні тільки по висоті. Бездротова централь дуже тонка і стильна. Є можливість підключити її до провідного інтернету або перетворити в GSM варіант сигналізації, встановивши SIM-карту. Централь не має клавіатури, тому встановлювати її потрібно в непомітному місці. Сирена також виконана в єдиному стилі з централлю і виглядає дуже естетично.



Ajax є лідером в дизайні серед інших доступних на ринку варіантів охоронних систем.

Автономність роботи

Автономність – один з найважливіших аспектів безпеки. Важливо забезпечити максимальний захист в умовах відсутності основного джерела живлення:

  • У провідних системах за автономну роботу відповідає вбудований акумулятор. Залежно від кількості підключених датчиків система від акумулятора буде працювати в аварійному форматі 1-2 діб;

  • У простих GSM-сигналізації в централь вбудований невеликий акумулятор, і термін його автономної роботи 6-8 годин. Датчики від батарейок працюють до 1 року;

  • У Ajax датчик працює від однієї батарейки 5-7 років. Вбудований акумулятор централі здатний підтримувати її роботу протягом 15 годин.



Захист від злому і глушіння

Захист від глушіння і перехоплення є ще одним важливим критерієм безпечної роботи систем сигналізації. Розглянемо особливості кожної системи детально:

  • У GSM сигналізації з’єднання з датчиками йде по радіоканалу, тому особливого захисту в її роботі немає. Якщо сигнал заглушать вам навіть не прийде сповіщення про нештатну ситуацію.
    У кращому випадку спрацює сирена, яка підключена безпосередньо до централі через дротове з’єднання. Заглушити датчики набагато складніше. Якщо в їх роботу будуть втручатися, централь розпізнає це і подасть сигнал небезпеки про те, що втрачено датчик;

  • У бездротової сигналізації Ajax про безпеку подбали набагато більше. Тут професійний підхід до захисту від злому і глушіння, який дозволяє централі розпізнавати глушіння датчиків.
    У разі якщо хтось захоче перехопити інформацію, якою обмінюються по бездротовому каналу централь і датчик, нічого не вийде. У кожному сеансі зв’язку між машинами передається спеціальний зашифрований код, який збігається на обох пристроях. Цей код постійно змінюється, і як його розшифрувати знає тільки централь. Інший пристрій його розшифрувати просто не встигне, код зміниться на новий і імітувати роботу датчика не вийде. Підмінити датчик в системі просто неможливо.

  • В провідний системі заглушити сигнал неможливо, єдиний варіант зіпсувати систему – фізично перебити провід.Але для таких випадків є спеціальні алгоритми визначення того, перебитий канал або просто втрачено зв’язок з датчиком.



Варто розуміти, що якщо у вас встановлена ​​GSM-сигналізація без проводового каналу зв’язку, при глушіння GSM-сигналу вона не зможе оповістити про небезпеку. Щоб убезпечити систему потрібно встановлювати дублюючий провідний канал зв’язку або Wi-Fi підключення.

Підводячи невеликий підсумок можна сказати, що в плані зламобезпечних дротова система і бездротова Ajax знаходяться на одному рівні. Сьогодні можна вважати міфом, що найбезпечнішою буває тільки провідна система. На прикладі Ajax можна переконатися, що і бездротову сигналізацію стало неможливо зламати.

Обслуговування та сервіс
Якщо система працює 3-5 років – її потрібно обслуговувати. У бездротових системах Ajax до цього часу буде потрібно замінити перший раз батарейки в датчиках. У провідних системах справа йде складніше, так як обслуговування здійснює охоронна фірма. У разі виходу датчика з ладу потрібно буде сплатити і новий датчик, і роботу фахівця по його заміні.

Масштабованість і функціональність
Проектуючи сигналізацію важливо розглядати такі варіанти, які можна масштабувати в разі потреби. Наприклад, при будівництві будинку ви хочете заощадити і поставити захист тільки на вхідну групу, але в майбутньому плануєте встановити датчики потопу, пожежі або руху – варто вибирати бездротовий варіант. З ним на установку нового датчика потрібно буде всього пару хвилин і зовсім нічого не доведеться руйнувати в готовому дизайні приміщення.

Як підсумок можна виділити, що сигналізація Ajax сьогодні лідирує за зручністю роботи і безпеки. Вона підійде, як для розміщення в офісі або на складі, так і для установки в будинку або квартирі. Її дуже легко можна модульно розширити або доповнити новими елементами.







Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
3

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні