На місці колишнього Лесиного ясена висадили нове дерево. ФОТО.

1
9
На місці колишнього Лесиного ясена висадили нове дерево. ФОТО.
Новий шестиметровий ясен посадили на місці історичної пам’ятки «Лесин ясен». Старе дерево, біля підніжжя якого за переказами писала свої твори Леся Українка, у червні повалив буревій. Про це Інформаційному агентству Волинські Новини розповіла начальник відділу екології Луцької міської ради Оксана Лисак.

Зі слів посадовиці, спочатку екологи мали намір «воскресити» історичний ясен методом живцювання із оригіналу, однак жоден із живців не прижився.

Тому на місці Лесиного ясена посадили нове шестиметрове дерево, яке власники приватного земельного наділу хотіли викорчувати у зв’язку із будівництвом.

Раніше Інформаційне агентство Волинські Новини повідомляло про те, що у травні спеціалісти з Національного університету біоресурсів із Києва мали приступити до робіт, пов’язаних із збереженням і лікуванням Лесиного ясена в Луцьку. Науковці стверджували, якщо ясен «оздоровити», він може простояти ще десятки років. Утім, 30 червня цього року через буревій він впав.

Нагадаємо, 5 жовтня 2020 року у Парку культури і відпочинку імені Лесі Українки українські, польські та білоруські літератори висадили ясени – у пам’ять про знаменитий Лесин ясен, який понад сотню років зустрічав гостей Луцького замку. Ініціатори створення скверу планують тут надалі проводити різноманітні культурні заходи.



Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
9

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Хай той ясен росте міцним і витривалим!
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні