Луцька адвокат розповіла, чи можна уникнути штрафу через перебування на вулиці без маски

0
5
Луцька адвокат розповіла, чи можна уникнути штрафу через перебування на вулиці без маски
На Волині за порушення правил карантину покарали 663 волинянина. Зокрема, 70 протоколів склали на людей, які порушили масковий режим.

У якому випадку виписувати штраф неправомірно? Які права слід пам’ятати в разі складання поліцією адмінпротоколу? Чи можливо оскаржити штраф, розповіла у передачі ТемадняЛуцьк на телеканалі Суспільне Волині адвокат Ірина Міщук.

Нагадаємо, за перебування без маски на зупинці лучанку оштрафували на 17 тисяч.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Суд пояснив, чому оштрафували на 17 тисяч безробітну лучанку без маски на зупинці

Ірина Міщук розповіла, що гідно з Кодексом України про адміністративні правопорушення, за порушення правил карантину громадянам загрожує відповідальність у вигляді штрафу розміром від 17 000 до 34 000 гривень, а посадовим особам – від 34 000 до 170 000 гривень.

«Протокол про адміністративне правопорушення мають право складати патрульна поліція, працівники поліції, повноважені особи органів місцевого самоврядування чи органів захисту охорони здоров’я. Найчастіше протоколи, які вже пішли до суду, звичайно, складені патрульною поліцією», – роз’яснила адвокат.

Пояснюючи ситуацію, Ірина Міщук нагадала, що обов’язкове носіння масок чи респіраторів в Україні запроваджене з 6 квітня. Тобто, якщо працівники поліції складали протоколи за відсутність маски до 6 квітня, то судом буде виноситися постанова про закриття провадження у справі.

Із 22 травня було послаблено карантинні заходи і вже обов’язок щодо перебування в масці стосується тих осіб, які заходять у приміщення, будівлі, в тому числі торговельні заклади, транспортні засоби. На вулиці на сьогодні обов’язку носити маску немає, тому відсутність захисної маски під час прогулянки в парку – не підстава для притягнення до адміністративної відповідальності.

Адвокат також зауважила, що суди, розглядаючи правопорушення за недотримання маскового режиму, в багатьох випадках звертають увагу на дохід громадян. Себто практика показує, що суди більш лояльно ставляться до громадян, і ці порушення вважають малозначимими, відтак закривають провадження, обмежуючись усним зауваженняи.


Ситуація протилежна, якщо порушення зафіксовано на підприємстві. У разі відсутності у працівника захисної маски відповідальність несе роботодавець.

«Якщо касир сидить у магазині без маски, то, навіть якщо керівник його забезпечив цією маскою, протокол про адміністративне правопорушення складається на керівника підприємства. На жаль, нині дуже багато адмінпротоколів складено щодо працівників, які перебувають у трудових відносинах із суб’єктом господарювання. Тому суди закривають провадження у зв’язку з відсутністю складу правопорушення, адже особа, яка притягується до відповідальністю, не є суб’єктом цього адмінправопорушення, розповіла Ірина Міщук.

У разі складання протоколу про вчинення адміністративного правопорушення адвокат радить збирати докази, аби спростувати протокол у суді, до справи також радить залучати адвоката (можна державного).

«Не потрібно витрачати час, аби переконувати інспектора, який складає протокол. Якщо є свідки, треба відразу просити інспектора, аби той відібрав у них письмові пояснення, взяв їхні контактні дані. Якщо маєте можливість, то проводьте фото- і відеозйомку. Ці докази долучаються до матеріалів і сприймаються судом як належні допустимі докази», – радила адвокат.

Також усім радить обов’язково з’являтися на судове засідання, позаяк це свідчить про правосвідомість громадянина.

Ірина Міщук наголосила, що за навмисне зараження осіб коронавірусною інфекцією в Україні передбачена кримінальна відповідальність. Тобто, якщо особа умисно, знаючи, що вона є носієм інфекції, не застосувала щодо себе необхідних заходів і цей умисел доведено, то людині оголошується підозра у вчиненні кримінального правопорушення.



Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
5

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні