Історія будинку в центрі Луцька, на балконі якого творилася історія міста. ФОТО

0
-7
Історія будинку в центрі Луцька, на балконі якого творилася історія міста. ФОТО
Розповіли історію будинку на вулиці Лесі Українки, на балконі якого, ймовірно, творилася історія Луцька.

Про це у фесбуці написав очільник відділу охорони культурної спадщини департаменту культури Луцької міської ради Олександр Котис.

Будинок збудували ще до Першої світової війни і пов'язаний він із прізвищем Варковицьких як перших власників. Імовірно, у 1917 році певний час тут орендувала приміщення Луцька міська управа.

"Тоді міським головою Луцька був Василь Малявчик. Під час революційних подій 1917 юрба підійшла до стін будинку. На балкон вийшов міський голова Малявчик. Він привітав юрбу, але та змусила його покинути свою посаду як представника старого режиму. Єдиний балкон на вуличному фаcаді цього будинку, скоріше всього, і є тим балконом, де творилася історія Луцька.

Ця пам'ятка архітектури на вулиці Лесі Українки, 32 добре відома лучанам. Це один із найпомітніших і найгарніших будинків уздовж усього променаду.

Архітектура репрезентує стиль модерн. Варто звернути увагу на декоративні деталі: маскарони на фасаді, орнаментовану плитку, ковані елементи на даху. А також на дугоподібні елементи фасаду, які надають йому пластичності. Цікавим буде в під'їзд з мармуру і кованими підперилами з квітковим орнаментом та плиткою на міжсходових майданчиках", – розповів луцький посадовець.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-7

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні