Робота луцьких депутатів: жоден обранець не прозвітував перед виборцями публічно

0
1
Робота луцьких депутатів: жоден обранець не прозвітував перед виборцями публічно
З-поміж 42 депутатів Луцької міської ради жоден не звітував перед виборцями на публічному заході про результати своєї роботи у 2019 році. Разом з тим, лише вісім депутатів опублікували свої письмові звіти на офіційному сайті Луцької міської ради станом на 3 березня 2020 року.

Такі результати отримали в результаті моніторингу та дослідження аналітики Центру Політичного Аналізу та Виборчого Консалтингу (ЦПАВК).

Чи виконують депутати Луцькради обов’язок щодо звітування?

Згідно з частиною 1 статті 16 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад» депутат місцевої ради періодично, але не рідше одного разу на рік, зобов’язаний звітувати про свою роботу перед виборцями.
Згідно з частиною 4 цієї ж статті депутат місцевої ради не пізніше, як за сім днів повідомляє виборців про час та місце проведення звіту через ЗМІ або в інший спосіб. Такі ж вимоги містяться у статті 38 Статуту територіальної громади міста Луцька.

В рамках ініціативи «Атестація депутатів місцевих рад» представники Центру Політичного Аналізу та Виборчого Консалтингу звернулись наприкінці січня 2020 року до усіх депутатів Луцької міської ради шляхом надсилання електронних листів-звернень з проханням повідомити про результати публічного звітування перед виборцями на відкритому заході, якщо такий відбувався, або ж повідомити, коли такий захід буде відбуватись (якщо планується).

Станом на початок березня 2020 року жоден з місцевих обранців не повідомив ні про результати звітування, ні про заплановані найближчим часом публічні заходи, під час яких депутати будуть звітувати перед виборцями.

Разом з тим, відповідно до частини 5 статті 16 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад» місцеві органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування, їх посадові особи, керівники підприємств, установ і організацій державної і комунальної форм власності зобов'язані сприяти депутатам місцевих рад в організації їх звітів перед виборцями шляхом надання приміщень, інформаційних та інших довідкових матеріалів, необхідних депутату місцевої ради, на прохання депутата здійснювати інші заходи, пов'язані з проведенням його звіту перед виборцями, у тому числі сприяти оповіщенню виборців про час і місце його проведення.

Відтак, аналітики ЦПАВК звернулись також з інформаційним запитом до секретаря Луцької міської ради з проханням повідомити, чи хтось з депутатів Луцької міської ради звертався із проханням посприяти в організації його публічного звіту перед виборцями.

У відповідь на запит секретар ради повідомив, що жоден з представників депутатського корпусу з таким проханням не звертався.

Чи письмові звіти депутатів Луцькради відповідають вимогам закону?

Станом на 3 березня 2020 року лише вісім представників Луцької громади у міській раді із 42 (19%) опублікували свої письмові звіти за результатами діяльності у 2019 році на офіційному сайті Луцької міської ради. З-поміж таких депутатів: Григорій Пустовіт (ВО «Батьківщина», секретар ради), Аркадій Соломатін (позафракційний), Петро Бойко («УКРОП»), Орися Залевська («УКРОП»), Майя Шостак (ВО «Батьківщина»), Олександр Козлюк (позафракційний), Тетяна Янчук («УКРОП»), Богдан Богонос (ВО «Свобода»).

Також на сайті органу місцевого самоврядування розміщено звіти фракцій ВО «Свобода» та «Об’єднання «Самопоміч» у Луцькій міській раді.

Згідно з частиною 2 статті 16 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад» звіт депутата місцевої ради повинен містити відомості про його діяльність у раді та в її органах, до яких його обрано, а також про його роботу у виборчому окрузі, про прийняті радою та її органами рішення, про хід їх виконання, про особисту участь в обговоренні, прийнятті та в організації виконання рішень ради, її органів, а також доручень виборців свого виборчого округу.

Експерти ЦПАВК проаналізували опубліковані на офіційному сайті ради звіти депутатів. В результаті аналізу з’ясувалося, що жоден з опублікованих звітів не відповідає усім зазначеним вимогам закону. Зокрема, жоден зі звітів не містить інформації про хід виконання рішень Луцької міської ради, а також про особисту участь депутатів в обговоренні, прийнятті та в організації виконання рішень ради, її органів.

Звіти переважно лаконічні, містять лише цифри та загальні відомості про те, на що була спрямована діяльність депутатів – означені напрямки. У звітах переважно не зазначається, як прийняті радою рішення були реалізовані на практиці, як вони вплинули на розвиток міста/виборчих округів, якою була особиста участь депутата у прийнятті тих чи інших рішень.

Чи депутати Луцькради звітували перед виборцями протягом 2019 року?
У відповідь на інформаційний запит секретар Луцької міської ради Григорій Пустовіт повідомив, що у Луцьку діє програма «Прозора влада», прийнята на 2018-2020 роки, на реалізацію якої щорічно передбачаються кошти, зокрема, й на висвітлення діяльності депутатів міської ради.

Кожен депутат відповідно до графіка звітує про свою діяльність у телевізійній програмі «Луцький депутат», яка виходить в ефір на телеканалі «Аверс». Відеоефіри оприлюднюють на офіційному сайті ради.

В результаті моніторингу вдалось з'ясувати, що у 2019 році можливістю виступу, а заразом і звітування, в означеній телепрограмі скористались не усі депутати.

Зокрема, не брали участі у телепрограмі: Павло Данильчук, Анна Мовяк, Олександр Лазука (фракція «Народний контроль»), Наталія Бунда, Артем Запотоцький, Петро Нестерук, Андрій Покровський (фракція «БПП «Солідарність»), Микола Собуцький («Об'єднання «Самопоміч»), Валерій Бондарук, Григорій Пустовіт (фракція ВО «Батьківщина»), Вікторія Побережна, Орися Залевська, Олександр Кравченко (фракція «УКРОП»).

Відтак, звітували в рамках означеної програми 69% депутатів Луцькради.

До слова, у телепрограмі «Луцький депутат» місцеві обранці переважно звітують про свою роботу у депутатському окрузі або про комунікацію з виборцями загалом. Менше уваги приділяється звітуванню депутатів щодо їх роботи під час пленарних засідань та засідань депутатських комісій. Загалом кожна така телепрограма була розрахована на 20 хвилин ефірного часу. Під час телепрограм з депутатами виборці мали можливість зателефонувати до студії та задати депутатам запитання.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
1

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні