Великий піст – 2020: домашній хліб

0
-6
Великий піст –  2020: домашній хліб
З сироваткою
50 г дріжджів, по 1 ложці борошна, цукру, 1,5 скл. теплої води, 1,5 л сироватки, по 1 ст. ложці з чубком солі, оцту, 3 ст. ложки олії.
Змішати дріжджі, борошно, цукор, воду й покласти все у літрову банку. Поставити в тепло (але щоб не було гаряче) й дати підійти – так, щоб літрова банка стала майже повною. Тоді вилити в миску, додати теплу сироватку сіль, оцет, олію. Старанно все змішати, поступово додаючи борошно, скільки вбере, і вимішувати тісто доти, доки не відставатиме від рук. Накрити миску рушником, поставити у тепле місце й лишити на 4 год. Коли тісто зійде, його ще раз добре вимісити, за потреби додати жменю-другу борошна. Розділити тісто на шість частин, кожну з яких ще раз добре вимішати і викласти у форми на половину їхнього об’єму. Випікати 40-60 хвилин за 180°С.

З медом
1,5 скл. теплої води, по 1 ст. ложці меду, солі, сухих дріжджів, 4-4,5 скл. борошна.
Спочатку замісити опару, додавши 0,75 скл. борошна. Щойно з’являться пухирці, всипати решту борошна і замісити тісто. З цієї порції продуктів виходить одна пахуча паляничка.

Рецепт на два буханці
50 г дріжджів, 3 скл. теплої води чи сироватки, по 2 ч. ложки олії, цукру, солі, оцту, 6 скл. борошна. Рецепт розраховано на дві прямокутні форми.
Змішати всі продукти, нехай 2 год тісто кисне. Потім добре вимісити і викласти у форми. Випікати 40 хвилин за 180°С.

Селянський
На 1 л сироватки: 30 г пресованих дріжджів, по 0,5 ст. ложки солі та цукру, 50-70 г олії. Борошна – скільки візьме тісто. Воно має бути не туге. Тісто треба вимішувати довго, тоді палянички будуть пухкенькі та смачні. Відставити на 2-3 год. Виробити буханці й викласти у форми. Вони мають підрости протягом 40 хв. Випікати 30-40 хв за 180°С.

Пампушки з часником
250 г води, по 1,ч ложці солі, цукру, сухих дріжджів, 2,5 скл. борошна, 2 ст. ложки олії.
Замісити тісто і відставити на 1,5-2 години. Потім формувати джгутики і намотувати на палець, як трояндочки. Викласти на бляшку і відставити на 15 хвилин. Випікати 10-15 хвилин за 180°С.
Соус: 5 зубців часнику (подрібнити), 3 ст. ложки гарячої води, 1 ч. ложка солі, 1 ст. ложка олії.
Змащувати булочки і посипати посіченим кропом.

Батон
1 скл води, по 0,5 ч. ложки солі і цукру, 10 г дріжджів, 4 ст. ложки олії, 3,5-4 скл. борошна.
Замісити еластичне тісто і сформувати батон, зробити ножем навскісні надрізи. Випікати півгодини за 180°С.

Палички з цибулею
1 скл. олії, 1 велика цибулина (покраяти кубиками і підсмажити в олії до золотистого кольору), 25 г дріжджів, 1 скл. води, 1 ст. ложка цукру, 1 ч. ложка солі, 5 скл. борошна.
Замісити тісто і відставити на півгодини. Розділити на 3 частини. З кожної частини виходить бляшка паличок. Розкачувати джгутики, завтовшки як палець і нарізати палички. Випікати півгодини за 180°С.




Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-6

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні