Помер ветеран Другої світової з Шацька

0
-1
Помер ветеран Другої світової з Шацька
24 лютого у 94 роки помер ветеран Другої світової війни з Шацька Степан Королюк.

Про це повідомляє Шацька селищна рада, - пише Район.Шацьк.

"Відійшла у вічність добра, мудра, працьовита людина, що була прикладом гідності та добропорядності. Світла пам’ять про Степана Андрійовича назавжди залишиться в серцях всіх, хто його знав, любив і шанував", - йдеться у повідомленні.

Довідка із Район.Шацьк:

Народився Степан Андрійович у селі Кам'янка Шацького району 18 жовтня 1926 року. 1944-го 18-річного Степана призвали до лав армії. З пересильного пункту в м. Рожище він потрапив у Польщу в запасний полк. Як наймолодшого з усіх бійців Степана Королюка під кулі не кинули, а залишили працювати в штабі.

Пізніше направили в полкову розвідку: вночі разом із солдатами полювали на німецьких «язиків», вдень спостерігали за поведінкою німців у траншеях. Коли фашисти врешті-решт відступили, а лінія фронту наблизилася до кордону Польщі з Чехословаччиною, Степан Андрійович отримав наказ, виконання якого змінило все його життя. Розвідників, які вкотре захопили в полон німецького «язика», помітили фашисти.

Після ворожого обстрілу четверо побратимів загинуло, а Степан Королюк отримав тяжке поранення обох рук. Лікувався в госпіталях Чехословаччини, Польщі. Звідти санітарним поїздом його переправили до Львова, а згодом у Баку. Операція і довготривале лікування не дозволяли солдату повернутися на фронт. Звістку про Перемогу Степан Андрійович зустрів у госпіталі Азербайджану.

В мирний час почала писатися нова сторінка життя ветерана.

«Ставши на облік у військкоматі, я отримав пропозицію роботи в Шацькому районному фінансовому відділі, на посаді інспектора з бюджету. Зі специфікою діяльності був обізнаний, бо свого часу закінчив бухгалтерські курси, згодом удосконалив професійні навики в Львівському фінансово-банківському технікумі. У 1963 році в районі почали створюватися Шацький лісний технікум та Шацьке учбово-досвідне лісове господарство, де я обійняв посаду головного бухгалтера. Цій роботі я присвятив 27 років свого життя, – розповів Степан Королюк у одному зі своїх останніх інтерв'ю.

Степан Королюк очолив Шацьку районну організацію інвалідів.

До 65-річчя Великої Перемоги Шацьку районну організацію інвалідів було визнано кращою на всеукраїнському рівні. А Степана Андрійовича нагороджено медаллю Союзу організацій інвалідів України.
Теги: ветеран
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-1

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні